Even voorstellen: Mark August

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Electronic music with soul


Aanstaande zaterdag verwelkomt de organisatie van BOLD in de Amsterdamse Panama een nieuwe Nederlandse artiest: Mark August. Hij zal voor het eerst zijn live-set opvoeren. Zijn eerste release op het Franse label Djinxx is inmiddels een feit. Achter de party-schermen wordt er veel gefluisterd dat Mark wel eens snel zou kunnen doorbreken. Een goed moment voor Love2party om deze 'new kid on the block' eens aan de tand te voelen.

Wie is Mark August eigenlijk en wat houdt hem zoal bezig?
Mark: "Ik ben Mark Bijl (August is mn tweede naam), geluidstechnicus van huis uit; maar zoveel plezier en liefde voor het produceren van muziek, dat ik daar nu mijn tanden in heb gezet. Het is de enige bezigheid die niet als werk aanvoelt, dus alles op alles om daarvan mijn leven te maken."

Welke muziek staat je bij uit je jeugd?
Mark: "Teveel om op te noemen eigenlijk, maar mijn ouders hebben wel hun portie invloed gehad. Jimi hendrix, Nina Simone, Laurie Anderson, Cat Stevens, Miles Davis, Kraftwerk, Rolling Stones; allemaal muziek die mijn ouders draaiden en die ik zelf toen ook al geweldig vond."

Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je producties gehad en waarom?
Mark: "Uiteindelijk hebben alle stijlen invloed op mij gehad, maar specifiek op mijn producties zijn het vooral de Detroit en ouwe Chicago dingen die me aan het produceren hebben gebracht. Ik had tot dan toe nog nooit zoiets gehoord. Toen een vriend mij 's ochtends na een zware avond stappen 'Desire' van 69 (Carl Craig - red.) voorschotelde, had ik zoiets van; 'what de fuck?! wat is dit en wie maakt dit en waarom weet ik daar niks van?!' Dat soort muziek wil ik ook maken!"



Kunnen we je muziek, naar goed Nederlands gebruik, in een bepaald hokje stoppen?
Mark: "Ik geloof wel dat ik een behoorlijk eigen stijl aan het krijgen ben zolangzamerhand, maar geconfirmeerd aan het feit dat het toch vooral bedoeld is om op te dansen, is het ook gewoon in een hokje te stoppen. Laten we het houden op dat het in mijn opinie ergens tussen Detroit, house/techno, beetje progressive en minimal in zit. (al vind ik die laatste term redelijk misbruikt; voor mij is 'Spastik' ook minimal)"

Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?
Mark: "Ik luister heel veel muziek, ook heel veel andersoortige muziek dan dance; jazz, modern klassiek, Spaans, hiphop, soul, funk etc.
1 om het hoofd een beetje fris te houden.
2 omdat ik ook echt alle soorten muziek te gek vind, zolang het maar een bepaalde kwaliteit waarborgt.
Natuurlijk beluister ik ook veel electronische muziek, maar dat beperkt zich de laatste tijd tot een paar dingen die ik via via kriig te horen, bijvoorbeeld een toffe dj-set (zoals Lazyfatpeople @ The Loft in Lausanne, op 18-02-06) en producties van fellow-musicians die me om feedback vragen."

Hoe omschrijf je zelf je muziekstijl?
Mark: "Zoals ook boven al vermeld, maar ik vind de volgende noemer zelf erg mooi (gejat van Stacey Pullen); electronic music with soul. Zolang het maar een bepaalde diepte heeft."

Wat is je sterke punt en zwakke punt als artiest en waarom?
Mark: "M'n sterke punt is denk ik mijn vermogen om redelijk onconventioneel in het productieproces te staan, waardoor ik af en toe dingen maak waarin mijn intuitie de overhand heeft. Wat tegelijkertijd ook mijn zwakte is; ik heb weinig muzikale educatie gehad, waardoor ik af en toe met een enorme omweg pas kom waar ik moet zijn. Ik ben er wel van overtuigd, dat als je iets echt leuk genoeg vindt om te doen (zo leuk dat het geen moeite kost), dan maak je vanzelf wel een stofje aan, waardoor je er goed in wordt."



Mark geniet van Hawtin op de Stubnitz

Wat zijn je toekomstplannen en dromen?
Mark: "Ik krijg zaterdag 1 juli mijn eerste kans op het podium bij Bold @ Panama, om mijn muziek live ten gehore te brengen. En mijn droom en hoop is om dat zoveel mogelijk te kunnen doen in de toekomst. Na ervaring een steeds meer uitgebreide live-act alla Mathew Jonson of Anthony Rother op poten te kunnen zetten, waarmee ik de wereld over zou gaan, terwijl ik in de tussentijd zoveel mogelijk mooie platen kan produceren. Mijn eerste EP, "In Due Time", is net uitgekomen bij een nieuw label van Djinxx; Mezzotinto, en er staan nog een joint release op Curle Recordings (september), een remix en nog een EP op Mezzotinto (september en oktober) op stapel. Dus het ziet er 'for now' goed uit."

Wie is je grote voorbeeld?
Mark: "Ik heb geen bepaald groot voorbeeld, het zijn allemaal bepaalde facetten van velen die ik bewonder. Het is wel zo dat, vanuit een carriere-oogpunt, Carl Craig in deze tak van de muziek me het meest 'to mind' komt, omdat hij altijd weet te vebazen, te vernieuwen en on point te blijven wat producties betreft. Al zestien jaar lang! Als ik mijn muzikale carriere enigszins een fractie van de diversiteit van de zijne zou kunnen laten navolgen, dan ben ik een tevreden man. Ook een eervolle vermelding voor Laurent Garnier, die tot op twee jaar terug voor mij echt de aller, allerbeste dj ooit was. Zijn hele eclectic-ding vind ik een beetje een afdwaling, maar zoals die man destijds house/techno-sets van +4 uur met een verhaal neer kon zetten, echt ongeloofelijk."

Tot slot, Wat is je vinyl/dance top-10 van dit moment?
Mark: "Deze heb ik niet echt. Ik zit teveel verzopen in mijn eigen muziek om een goeie representatie van de huidige beste platen te kunnen geven. Ik wil toch wel even vermelden welke me nu bezig houden; maar een structurele top 10 gaat me niet lukken. Ame vind ik echt fantastisch, ik draai die "where we at" regelmatig op t moment. En ik vind eigenlijk bijna alles wat Raphael Ripperton/LazyFatPeople de laatste tijd doen erg leuk. Daar staan wat dingen tussen die nog uit moeten komen en erg dope zijn, zoals de komende releases op Connaisseur Recordings; Eve by Day remix van R.Ripperton en Slapback van Girresse & Erb."

Zaterdag 1 juli maakt Mark August zijn debuut in de Nederlandse clubs en wel op BOLD in de Panama. Andere artiesten deze avond zijn Cle van de Martini Bros uit Berlijn, Terry Toner, en Marcello. Wil je hier graag bij zijn, check dan de preview en doe mee met de prijsvraag.

Mark August

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws