LoSoul (Playhouse)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

I'm more about the bounceLoSoul

LoSoul oftewel Peter Kremeier is er de man niet naar om op de automatische piloot antwoord te geven. Bij ieder schijnbaar eenvoudige vraag blijft het aan de andere kant van de telefoonlijn angstvallig lang stil, om na vijf seconden een moeizaam geformuleerd antwoord te produceren. Kremeier is dan ook al wat ouder, maar des te verfijnder is hij in zijn muziekkeuze en de gedachten daarachter. Enkele vragen aan een rustige Duitser die met zijn zwoegende minimale house al jaren aan de weg timmert.

Tekst: Menno


L2P: Heb je wel eens in Rotterdam gedraaid?
LoSoul: "Nee, ik heb dan ook geen verwachtingen. Ik heb een paar keer in Amsterdam gedraaid, dus ik denk dat het wel overeenkomt. Hoewel ik gehoord heb dat er een soort rivaliteit bestaat tussen de twee steden."

L2P: Je draait op dik. een 3-uursset. Is dat een minimum voor je?
LoSoul: "Nee niet echt, maar langer is wel leuker. In twee uur kun je mensen moeilijk in een bepaalde stemming brengen. Als ik wat meer tijd heb, dan kan ik een wat scherper plaatje tekenen. Ik begin altijd heel groovy, om het publiek gewoon in beweging te krijgen. Ik begin dan vrij abstract en wordt wat concreter naarmate mijn set vordert. Je wil toch een wisselwerking creeren met het publiek. Dat is heel belangrijk voor me."

L2P: Hoe ben je eigenlijk begonnen als dj en producer?
LoSoul: "Ik ben geboren in Keulen en eind jaren tachtig naar Frankfurt gekomen, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de muziek uit Chicago en Detroit. Ik heb toen in 1996 mijn eerste plaat uitgebracht op Playhouse en sindsdien ligt mijn muzikale ontwikkeling dicht bij mijn persoonlijke ontwikkeling."


LoSoul bracht tot nu toe twee albums uit op Playhouse: Belong (2000) & Getting Even (2004)

L2P: Hoe is je muziek door de jaren heen ontwikkeld?
LoSoul: "Vroeger was ik erg onder de indruk van 'black music'. Hiphop, soul, funk: noem het maar op. Daarna kwam de elektronische muziek in beeld en sindsdien probeer ik aan mijn muzikale visie vast te houden. Een visie op muziek waarbij emotie, levendigheid en dansbaarheid centraal staan. Door de jaren heen probeer ik te verrassen met muziek die ervoor zorgt dat het publiek open gaat staan voor nieuwe ideeen en geluiden."

L2P: Hoe vul je de rol van dj in?
LoSoul: "Het is altijd een combinatie van twee uitersten. Het is je eigen ding doen, maar tegelijkertijd aanpassen aan het publiek. Elke plaat in mijn platentas vind ik goed, en ik heb ene brede smaak, dus ik kan genoeg varieren als ik zie dat het publiek het niet trekt. Maar zodra je het publiek mee hebt, kan je echt iets overbrengen."

L2P: Het motto voor dik. is 'platform voor actuele dansmuziek'. Wat zou jouw ideale line-up zijn?
LoSoul: "Ik zal het proberen uit te leggen aan de hand van de aard van het geluid. Actuele dansmuziek is voor mij muziek die bekende en onbekende elementen op een spontane manier samen weten te brengen. Ik wil niet teveel refereren naar het verleden, of het veilig spelen in mijn dj-sets. Er moet iets onbekends in zitten. Als je drie uur draait, kan je het publiek nieuwe ideeen geven."

L2P: Wat zijn enkele favoriete producers van dit moment?
(het blijft vijftien seconden stil)

LoSoul: "Ik vind Freaks erg leuk. Evenals mensen van Dubsides, die hebben soms wel een kauwgomballenstijl, maar het steekt heel goed in elkaar. Ook het Parijse Logistic Records en Ark vind ik erg goed. Er zit vaak een housegroove in: I'm more about the bounce.'"


LoSoul draait vrijdag in Club Rotterdam tijdens de derde editie van dik., het platform voor actuele dansmuziek. Zaterdag geeft de Duitse dj/producer acte de presence in 11, Amsterdam

Win kaarten!
LoSoul

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws