Achter de festivalschermen met Dylan Otto (Just Jamm)

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Wij zijn geen professionals, maar liefhebbers en vrijwilligers


De vrijwilligers van stichting Just Jamm, met rechtsonder Dylan Otto
Deze zomer wordt het Nederlandse dance-landschap werkelijk overspoeld door festivals. In sommige weekenden moeten de clubbers kiezen uit drie tot soms wel vier grootschalige dance-events. Gevolg? Een hevige concurrentiestrijd tussen organisatoren die exclusiviteit opeisen van artiesten en teleurgestelde bezoekers die sommige idolen moeten missen. Toch schieten de nieuwe festivals als paddestoelen uit de grond. Zoals Just Jamm, dat aanstaande zaterdag zijn tweede editie zal beleven.

Zaterdag vindt de tweede editie van het Just Jam Outdoor festival plaats. Hoe houd je zo'n evenement vernieuwend?

Dylan: "In vergelijking met onze eerste aflevering, wordt het festival een stuk intiemer. Je trekt lering uit hoe zo'n dag verlopen is. We beginnen deze keer iets later en gaan een uurtje langer door. De muzikale invulling komt uit dezelfde hoek, maar dit jaar hebben we meer 'toppers'. Al zijn we altijd op zoek naar nieuw talent, je hebt toch ook de namen nodig. Met Bart Skils, Joost van Bellen, Benny Rodrigues, Roog, en Secret Cinema zijn we daarvan verzekerd, Aangevuld met de sterren van morgen: dj's Monica Electronica, Billy the Klit, Warren Fellow, Jesse Voorn en Mason."

Waarmee onderscheidt het Just Jamm Outdoor festival zich van de overige Nederlandse dance-festivals?
Dylan: "Dat is moeilijk te zeggen, wij zijn in ieder geval een klein en gemoedelijk festival. Het is moeilijk om ons met de UDC's van Nederland te vergelijken. Een onderscheid met de meeste festivals is denk ik dat wij geen professionals zijn, maar pure liefhebbers en vrijwilligers. We proberen gewoon een gave dag te maken met zoveel mogelijk leuke en aardige mensen. Er is geen winstbejag, onze stichting gooit alles in het feest of toekomstige feesten. Wat betreft de muzikale invulling zijn we beperkt met 2 area's. En we doen dan waar ons hart ligt: funky/groovy house en de betere techno-electro-minimal. Op een derde buitenpodium hebben we nog een disco-chill area."

Stelling 1: er is momenteel een overkill aan dance-festivals in Nederland!
Dylan: "Ik weet het niet. Zou het inderdaad zo zijn, dan houden de verliesgevende activiteiten uiteindelijk een keer op. Het publiek bepaalt."



Dr Lektroluv vorig jaar op Just Jamm Outdoor
Neem 14 en 15 juli. In dat weekend kun je kiezen tussen onder meer Dance Valley, Extrema Outdoor en 5 Days Off. Had deze concurrentieslag, met wat betere communicatie tussen de festivalorganisaties, voorkomen kunnen worden?
Dylan: "Dat er in 1 weekend zoveel aan de hand is, is op zich wel jammer. De liefhebber moet nu kiezen en mist dus op zeker dingen. Ook voor de organisaties lijkt het me niet geweldig, er ontstaat dan toch zoiets als het 'wij' tegen 'zij'. En dat terwijl het toch om de muziek moet gaan."

Stelling 2: Vanaf 2007 mag er niet meer dan een grootschalig dance-festival per weekend worden georganiseerd!
Dylan: "Mensen moeten maar lekker doen waar ze zin in hebben, ik geloof niet in dit soort regels."

De prijzen op vele festivals rijzen de pan uit. Wat kost bij jullie een biertje, gemixt drankje, toiletbezoek en een parkeerplek?
Dylan: "Een biertje is twee euro, een smirnoff vier euro. Toilet is eenmalig twee euro en parkeren is gratis. De entreekaart is overigens 25 euro (ex fee)."

Stelling 3: Er moet een halt worden toegeroepen aan festivalorganisatoren die exclusiviteit van dj's en acts opeisen!
Dylan: "Ook hier: de markt doet zijn werk. En iedere keer dezelfde dj op festivals word je ook beu. Als organisatie en artiest zich hierbij prettig voelen, moeten ze het vooral niet nalaten."



De line-up van Just Jamm 2006
Wat zijn jouw favoriete festivals van Nederland, Just Jamm Outdoor uitgezonderd?
Dylan: "Moeilijk, 'vroeger' liep ik alle festivals af. Ik heb legendarische dagen beleefd op Dance Valley (toch de moeder aller festivals) en Extrema. Gaver nog vond ik het in Belgie, vooral het -helaas ter ziele gegane- Zeebrugge Beachrock festival zal ik nooit meer vergeten. Awakenings heb ik altijd als een wat killer festival ervaren, al heb ik ook daar gave tijden beleefd. Een voorkeur heb ik dus niet."

Wat mogen we niet missen op het Just Jamm Outdoor Festival?
Dylan: "Ik denk dat het geheel staat als een huis met een toffe opbouw in de house-area van Harold Zwaartman (classics), naar Billy the Klit (mixed up), dan Roog (twee uur set), Andres ft. podiumbeest Vika Kova en Benny vs. Warren (van kwart voor 11 tot 1 uur) aan het einde. Ook de techno-electro area is niet misselijk met aan het einde van de middag Jesse Voorn, Joost van Bellen, Bart Skils, Monica Electronica, Mason en Secret Cinema. Ik heb Mason afgelopen mei in Jamm Beach de beste set die ik de afgelopen twee jaar gehoord heb zien en horen draaien, daar heb ik nu al veel zin in!"

Just Jamm Outdoor
Zaterdag 17 juni 2006.
Locatie: Evenemententerrein De Wollebrand, Naaldwijk
Area 1 (HOUSE): Roog, Benny Rodrigues vs. Warren Fellow, Billy the Klit, Andres ft. mc Vika Kova, Harold Zwaartman, Jordy Navv;
Area 2 (ELECTRO-TECHNO): Secret Cinema, Bart Skils, Monica Electronica, Joost van Bellen, Jesse Voorn, Dylan Otto, Jasper Alderliesten;
Area 3 (Disco-Funk-Chill): div. dj's.
Time: 14.00 uur tot 01.00
Tickets: 25,- (ex adm. fee).

Achter de festivalschermen met Cliff de L'Isle
Just Jamm Outdoor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws