Freaks (Music for Freaks)

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Wij zijn de nieuwe LCD Soundsystem!




Freaks: donderdag en vrijdag voor het eerst te bewonderen op Nederlandse bodem


Freaks is de Engelse sensatie van dit moment. Onder de bezielende leiding van producers Luke Solomon en Justin Harris breekt de live-act momenteel de ene na de andere Europese club af. Een zangeres, gitarist en bassist, ondersteund door twee keyboardspelers, staan garant voor een waar muziekfestijn. Waar dat het meeste op lijkt? 'Wij zijn de nieuwe LCD Soundsystem!'

Toen dj/producers Justin Harris en Luke Solomon in '94 begonnen met het uitbrengen van de eerste Freaks-producties, hadden ze niet durven dromen dat hun hobbyproject zo'n grote vlucht zou nemen. Twaalf jaar, vier albums en vele remixes later, is Freaks uitgegroeid tot een gerenommeerde live-act die vorige zomer nog het Britse Homelands Festival in vuur en vlam zette. Over een paar dagen werkt het vijftal een Nederlandse minitoer af, waarbij Club Rotterdam en het hoofdstedelijke 11 worden verblijd met een optreden.

Het is voor het eerst dat Freaks als live-act in Nederland te zien is. Samen met zangeres Stella Attar, gitarist Jonny Rock en drummer Sascha Darroch Davies, zullen dj/producers Luke Solomon en Justin Harris vooral de nieuwe tracks van het nieuwe album 'Psych!' voorbij laten komen.

De Freaks houden er met onder meer vier studioalbums en vele releases op labels als Guidance, Classic en Playhouse een indrukwekkende discografie op na. Daarbij zijn artiesten als Human League, The Streets, Telepopmusik, Isolee en Chicken Lips door de formatie geremixt. Op het laatste album 'The Man Who Lived Underground', zijn Solomon en Harris meer gaan werken met live-elementen en muzikanten. Resultaat: een spetterende live-act die geen enkel aspect van goede elektronische dansmuziek ongemoeid laat.



Solomon jr. verstoort het interview


Een telefoongesprek met Freaks-voorman Luke Solomon verloopt niet zonder slag of stoot. Omdat de vader van een tweejarige zoon, na twee weken produceren in Chicago, eindelijk weer eens thuis is, eist het mannetje krijsend zijn aandacht op. "Hij heeft nog gelijk ook," zegt Luke. "Soms moet hij zijn vader meerdere weken achter elkaar missen. Die teleurstelling in zijn ogen breekt dan echt mijn hart. Toch zul je mij nooit horen klagen over mijn bestaan als rondreizende dj. Ik heb de hele wereld gezien en nog nooit van negen tot vijf voor een baas gewerkt. Wat wil een mens nog meer?"

Luke Solomon is niet voor een gat te vangen. Naast een carriere als dj, brengt hij muziek uit onder vele pseudoniemen. Daarbij runt hij samen met Derrick Carter het Amerikaanse label Classic Music Company en samen met Justin Harris het Engelse label Music For Freaks. Luke is echter genoodzaakt om zijn tijd in de toekomst anders in te delen. "Nu ik als vader meer verantwoordelijkheden heb, ga ik me meer richten op het maken van muziek. Daarbij sluit ik niet uit dat we met de band steeds vaker zullen gaan toeren. Daarom heb ik me voorgenomen om minder te gaan draaien. Anders haal ik de vijftig niet."

Punk, funk, house, techno, electro, maar ook muziek uit de eighties komen aan bod tijdens een live-act van Freaks. Terwijl op de eerste twee albums 'Beat Diaries' en 'Meanwhile Back at the Disco' voornamelijk de Chicago housesound aan bod komt, is er op het derde album 'The Man Who Lived Underground' en de nieuwe plaat 'Psych!' ook ruimte voor pop, rock en electro. Live on stage resulteert dat in eclectische set waarin alle registers open worden getrokken. Luke wil de sound van Freaks met geen enkele andere act vergelijken. "Er wordt in de muziekindustrie al teveel naar elkaar gekeken. Daar doen wij niet aan mee." Na enig aandingen: "Als het dan toch moet, dan zijn wij de nieuwe LCD Soundsystem!"



Freaks, vrijdag live on stage @ Club Rotterdam


Freaks presents Psych! - donderdag 25 mei in 11, Amsterdam en vrijdag 26 mei in club Rotterdam tijdens een nieuwe editie van dik. Het nieuwe album verschijnt deze zomer

Music For Freaks
Win kaarten voor dik.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws