5 vragen aan Chris Goss (Hospital Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In deze zware tijden voor de muziekindustrie gaat het ons voor de wind!


Het Londense Hospital Records bestaat tien jaar. Met honderd releases, een toonaangevende live band en een rits aan talentvolle producers in huis, heeft het Britse label een waar drum & bass-imperium opgebouwd. Vanwege dit tienjarig bestaan toeren artiesten van Hospital de wereld rond. Nederland wordt niet overslagen. Aanstaande zaterdag wordt in 11 het jubileum gevierd. Een gesprek met medeoprichter Chris Goss over de afgelopen tien jaar.

Tekst: Aart Gaasbeek


1) Hoe is Hospital Records ontstaan?
Chris Goss: "Vanaf '93 werkten Tony (London Elektricity) en ik samen aan het Tung & Groove label, wat zich richtte op Acid Jazz. In 1995 veranderde die scene dramatisch. Steeds meer dj's namen het over van de live bands en de verkoop liep dramatisch terug. We hebben het label toen opgedoekt en wilden iets nieuws beginnen. In 1996 hebben we twee nieuwe labels opgericht: Galactic Disco voor onze houseproducties en Hospital Records voor drum & bass."

2) Waar komt de naam Hospital Records vandaan?
Chris Goss: "Medio jaren negentig ging drum & bass een kant uit waar wij niet achter stonden. Veel labels kozen voor een sci-fi-achtige naam, mede omdat de sound ook harder en rauwer was. Wij wilden het label een tijdloos karakter geven en een naam die niet alleen de drum & bass vertegenwoordigt, maar ook breakbeat en downtempo. Dus kwamen we uit op Hospital Records."

3) Door wie werden de eerste Hospital-releases opgepikt?
Chris Goss: "De eerste releases werden volledig genegeerd door de pioniers en winkels uit de drum & bass scene. Een winkel in Oxford stuurde zelfs naar een reactieformulier met de tekst: 'We don't sell gay jungle!'. De zevende release, 'Song in the Key of the Knife' van London Elektricity, was onze laatste poging om door te breken. Gelukkig werd die track al snel opgepikt door Goldie en Doc Scott, en werd het een grote hit."


4) Wat zijn de absolute hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar?
Chris Goss: "Gedurende de afgelopen tien jaar zijn een viertal gebeurtenissen cruciaal geweest voor Hospital Records. Te beginnen met de release van het eerste album van High Contrast, 'True Colours'. Daarnaast het eerste live-optreden van London Elektricity in het Londense Jazz Cafe. Producer Tony heeft vroeger met tal van jazzbands de wereld rondgereisd. Om een live drum & bass-band te beginnen, is altijd al een droom van hem geweest. Dat we het uiteindelijk ook voor elkaar kregen was fantastisch. Zeker gezien de vocale bijdragen van Robert Owens en Lianne Caroll (tweevoudig winnaars BBC award beste jazzzangeres) is dit optreden uniek geweest. Naast alle releases, zijn we ons gaan richten op eigen evenementen. Maandelijks doen we kleinschalig al feesten in Herbal, maar vanaf april 2005 doen we ook feesten in Heaven. De eerste was met 2.500 mensen volledig uitverkocht. Dit was voor ons het teken dat de Hospital-sound echt leeft onder het drum & bass-publiek. Tenslotte is er op zakelijk gebied enorme vooruitgang geboekt. Vroeger zaten we op een klein kantoortje in Baron's Court Londen, maar sinds een jaar hebben we een groot kantoor betrokken in Forest Hill Londen, waar we onze eigen distributie, studio en kantoorruimte voor vijftien werknemers hebben. In deze zware tijden voor de muziekindustrie gaat het ons voor de wind."

5) Hoe zien de volgende tien jaar eruit voor Hospital?
Chris Goss: "We richten ons tegenwoordig steeds meer op nieuwe media. Via onze website kun je tracks en ringtones downloaden. We laten ons niet meer leiden door de verkoop van cd's en vinyl en proberen andere middelen in te schakelen om geld te verdienen. Daarnaast worden onze evenementen en merchandise steeds belangrijker. De huidige technologie maakt het steeds makkelijker om muziek te maken. Vanuit de meest onverwachte landen krijgen we topproducties aangeleverd. Onlangs hebben we een EP uitgebracht met producties van producers uit Budapest. Om nieuw internationaal talent een kans te geven, beginnen we vanaf oktober met een nieuw label genaamd 'Med School'. Daar zullen dit jaar nog zo'n zestien a twintig tracks op uitkomen. Qua Hospital zitten we al helemaal vol met releases. Na de zomer komt het debuutalbum van Logistics uit."

Aanstaande zaterdag staat 11 in Amsterdam in het teken van het tienjarig bestaan van Hospital Records. London Elektricity en Logistics presenteren samen met Subtronics-residents MSC & D Virus het beste van de afgelopen tien jaar. Maak kans op 1 van de gastenlijstplekken door een mailtje te sturen naar Aart

Interview London Elektricity
Hospital Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws