5 vragen aan Alden Tyrell

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In Italie snappen ze niks van italo


I-F of Legowelt zijn niet de enige voorlopers van de Nederlandse electro, ook de in Rotterdam woonachtige Alden Tyrell is een belangrijke exponent van deze opbloeiende scene. Op zijn onlangs uitgekomen verzamelalbum Times Like These: 1999-2006 staan de beste tracks die hij de afgelopen heeft gemaakt. Love2Party stelde hem vijf vragen.

Tekst: JRN


1) Wanneer werd je gegrepen door italo en elektro?
Alden Tyrell: "Rond '81 '82. Toen ik nog een klein pikkie was. Daarvoor luisterde ik naar acts als Kraftwerk, Jean Michel Jarre. Door Radiostad Den Haag (italo/disco radiostation) werd ik pas echt door de italo en elektro gegrepen."

2) Je treedt ook op in het buitenland, waaronder Italie. Is de respons op je muziek daar het best?
Alden Tyrell: "Nee, in Italie snappen ze niks van italo. Ze kijken ernaar zoals wij gabber bekijken. Suffe muziek uit eigen land. Voor de goede respons moet je in Engeland, Ierland of Schotland zijn."

3) Op je album werk je samen met de Italiaanse italodiscozanger Fred Ventura. Hoe ben je bij hem terechtgekomen?
Alden Tyrell: "Via I-F. Fred Ventura komt al sinds de jaren 80 in den Haag. Daar had je Radiostad Den Haag, de enige populaire italozender van Nederland. I-F sprak Ventura wel eens. Later hebben we een remix voor hem gemaakt. Dat beviel zo hem klaarblijkelijk zo goed, dat we samen zijn gaan optreden, en ook muziek zijn gaan maken."


4) Verbaast het je dat je niet vaker in je eigen stad Rotterdam wordt geboekt?
Alden Tyrell: "Nee, niet echt. Zoveel is er niet te doen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat mijn sound niet past in clubs als Now & Wow of andere hippe plekken in de Maasstad."

5) Wordt elektro in jouw ogen nog vaak misbruikt door bijvoorbeeld types als DJ Hell en zijn Gigolo-label?
Alden Tyrell: "Het is al jaren hip om alles wat NIET met elektro te maken heeft, toch als 'electro' te bestempelen - door een oud elektroplaatje te recyclen en er een 909/technobeat onder te plakken. Daar heeft het Gigolo-label van DJ Hell zeker aan meegedaan. Dan geef ik I-F gelijk als hij dat bekritiseert. Dat is pronken met andermans veren en er nog rijk van worden ook. Ook J-lo, Missy Elliot, Madonna en de hele reutel jatten ouwe electro of discohits. Ik kan daar niet zo tegen. Maar wat kunnen wij doen? Als ouwe lullen lopen gillen dat die muziek is gejat? Dat snappen die kids toch niet. Who cares? Alleen wij."

Recensie Times Like These: 1999-2006

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws