I-F

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Als ik draaien ervaar als 'naar mijn werk moeten', stop ik er weer even mee


DJ, producer en labelmanager I-F (Ferenc van der Sluis voor intimi) is een even legendarische als mysterieuze verschijning in de electro-wereld. Wars van enige vorm van commercie bewandelt hij al jaren zijn eigen weg - die van de underground. Vrijdag draait de Hagenaar in Club Rotterdam. Een interview over radiopiraten, helden en DJ Hell: "Zijn invloed is behoorlijk afgenomen."

Tekst: Aart Gaasbeek


Via zijn platenzaak Hotmix verschenen de eerste acidplaten op de Nederlandse muziekmarkt. Als producer heeft hij platen uitgebracht als Beverly Hills 808303, HOTT en The Housemaid. Deel uitmakend van groepen als Unit Moebius en The Parallax Corporation heeft hij de electroscene in Nederland op de wereldkaart gezet. Tegenwoordig heeft hij met zijn label Viewlexx en radiostation C-B-S zijn eigen muzikale uitlaatklep. Een aantal jaar geleden zocht I-F de confrontatie met DJ Hell op, en kaartte daarmee de opkomst van de electroclash aan. Vervolgens zou hij zijn koptelefoon aan de wilgen hangen en Nederland definitief achter zich laten door te verhuizen naar Barcelona. In een gesprek met Ferenc van der Sluis proberen we het mysterie rond hem te ontrafelen.

Love2Party: Hoe ben je zelf in de jaren '80 in contact bent gekomen met de Italo / disco sound?
I-F: "Zoals gebruikelijk was vroeger was radio het middel om in contact te komen met nieuwe muziek. Ik struinde radiopiraten in de omgeving af, op zoek naar goede muziek. In de 'downtown' disco in Maassluis ben ik besmet geraakt met disco."

Love2Party: Kun je ons iets vertellen over het ontstaan van C-B-S?
I-F: "Door radiopiraten is er voor mij een wereld van muziek opengegaan begin en half jaren 80. Muziek die je niet op de reguliere zenders hoorde. En ik vond radio altijd rete spannend. Licht uit, disco lamp aan en je laten verwennen door dikke mixen en tracks die je nog nooit gehoord had. Er was zoveel te ontdekken. En nog steeds overigens. Eind jaren 80 heb ik voor diverse lokale radiopiraten wekelijks mixen gemaakt. Voor mij een buitenkans om niet alleen voor de buren (tot hun grote irritatie natuurlijk) platen op de draaitafels te knallen.


Hotmix is ontstaan uit de liefde voor radio. Maar in 1990 was het niet haalbaar een radiostation te beginnen, want dat moest dan via een sat uplink en dat kostte ongeveer 500.000 gulden per jaar. Toen ben ik maar platen gaan importeren, want ik had maar 300 gulden. Met de komst van het internet en het uitdijen ervan, werd het mogelijk om voor relatief weinig geld de hele wereld te bereiken met radio. December 2002 ben ik de C-B-S begonnen. Vanuit de 'comfort of your own home' de beste (semi) elektronische muziek die ooit gemaakt is door het heelal jagen. En nu het goedkoop is, ben ik niet afhankelijk van sponsors en andere bemoeials. Ik kan het zo gek maken als ik zelf wil. Een droom is uitgekomen!"

Love2Party: Veel producers noemen jou als de grootste inspiratiebron voor de muziek die ze maken, de electroclash wordt je zelfs verweten.
I-F: "Ik voel me niet verantwoordelijk voor de electroclash. Het is niet mijn schuld dat elke joker tegenwoordig een muziekdoos kan kopen en maar wild om zich heen knoppen gaat zitten drukken."

Love2Party: Een aantal jaar geleden besloot je te stoppen met draaien in Nederland en je te vestigen in Barcelona. Waarom ben je teruggekomen?
I-F: "De C-B-S was de belangrijkste reden om maar weer naar Nederland te komen. Het was onmogelijk om vanuit Spanje te streamen, wegens internetbeperkingen. Als het bedrijf Telefonica de markt blijft monopoliseren, wordt Spanje op het gebied van communicatie een derdewereldland. Het internet is er te langzaam, te duur en te beperkt. Voor de rest is Spanje overigens wel heel gaaf, ik kom er nog steeds regelmatig.
En met draaien heb ik geleerd dat je er af en toe even mee moet stoppen, anders word je er gek van. Het moment dat ik het weer ervaar als 'naar mijn werk moeten', stop ik er weer voor onbepaalde tijd mee."

Love2Party: Is de strijdbijl met Hell ondertussen begraven? Of vind je dat zijn label nog steeds voor een afbreuk van de electrosound zorgt?
I-F: "Zijn invloed is behoorlijk afgenomen. Hij is een goeie DJ, meer niet."


Love2Party: We hoorden dat je net bent verhuisd van Delft naar Den Haag, meer ruimte voor muziek, inspiratie en initiatieven in Den Haag?
I-F: "Zeker wel. Want ik woonde hier nog geen twee weken en C-B-S is al twee uurtjes per week via de ether te ontvangen in Den Haag. Het is niet veel en zeker geen prime time, maar we zijn er voorlopig wel. Delft was gemakkelijk en goedkoop, maar ik was het gewoon zat. Heb in Den Haag een heel gaaf huis gevonden. Het werd ook tijd voor een tof huis overigens, want mijn oude pand stond echt op instorten. Had het echt helemaal uitgeleefd."

Love2Party: Hoe zit het met de producties op Viewlexx? Kunnen we nog eigen producties van je verwachten binnenkort?
I-F: "Je weet het maar nooit. De studio is in elk geval bijna weer compleet aanwezig hier."

Love2Party: Wat zijn je toekomstplannen met Cybernetic Broadcasting System en je platenlabels of een eventueel nieuw album?
I-F: "'We zullen doorgaan' is het motto."

Love2Party: Wie zijn de nieuwe (Nederlandse) electrohelden?
I-F: "Helden heb je alleen in comics en films."

I-F is samen met Darshan Jesrani van Metro Area aanstaande vrijdag te bewonderen in Club Rotterdam tijdens Dsico Exota. Je kunt twee vrijkaarten winnen door een mailtje te sturen naar Marcel

C-B-S

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws