David Piccioni (Azuli)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Mensen vinden me vaak goedkoopAzuli-eigenaar David Piccioni

Een van de langst meedraaiende dancelabels uit Engeland is het vanuit London opererende Azuli Records. Een independent label dat al sinds 1991 zijn eigen gangetje gaat. Zonder de schreeuwerige geldingsdrang die bijvoorbeeld een collega-independant als Defected kenmerkt. Een label dat een beetje met alle trends meewaait: soms een hitje scoort, en soms een nieuwe flop uitbrengt. Interview en impressie van David Piccioni en Azuli Records ineen.

Tekst: John
Special thanks to: Nicola Freitas


Het gezicht achter deze simpele maar vaak ook doeltreffende filosofie is eigenaar David Piccioni. Niet alleen een perfectionist met een strakke organisatie, maar ook een realist die begrijpt dat niet elke plaat een monsterhit kan zijn. Een kruising van het Italiaanse temperament van zijn Italiaanse vader, en de Engelse down to earth-mentaliteit van zijn moeder. Geboorte en jeugd van David voltrokken zich in West Yorkshire, Noord-Engeland, in het middelgrote stadje Huddersfield. Eenmaal in de puberteit besloot hij met wat vrienden feesten te gaan organiseren in club Macmillans in Liverpool. Uit gemakszucht draaide David zelf de plaatjes, want steeds een goeie dj boeken, was best een lastige klus. Op een dag, ergens in 1986, nam hij een stap die zijn leven voorgoed zou veranderen. Hij vertok naar The Big Apple.


L2P: Wat waren je plannen toen je naar New York verhuisde?
David: "Niks bijzonders eigenlijk. Ik wilde daar voor drie maanden blijven, maar ik kwam er gewoon niet meer weg. Ik was gek op de energie en de muziek van New York. Uiteindelijk bleef ik er dus vijf jaar. Ik ging vaak stappen in de 'Regular' en 'Paradise Garage'. Daar vonden geweldige feesten plaats. Geen hype, geen marketingstrategie, zelfs geen reclame. Mensen gingen er heen omdat het een te gekke tent was."

L2P: Heb je nog wat bijgedragen aan die scene?
David: "Jazeker. In 1987 vroegen ze of ik wilde gaan draaien in BlackMarkets Houseclub, samen met Maurice Watson. Dat liep best lekker. In 1988 werd ik de vaste zaterdagavond-dj In 'The Work'. Ik draaide daar housesets voor een publiek dat voor het grootste deel bestond uit nichten, en zwarten met hun roots voornamelijk in de hiphop. Het concept sloeg desondanks enorm aan. Al snel kwam daar de vrijdagnacht bij. Met de toen nog onbekende Frankie Knuckles. Daarna kwam er op donderdag een combi van David Morales en Larry Levan bij. Toen nog geen grote jongens. Een geweldige tijd! Daarna ben ik nog samen met David Morales in de Red Zone gaan draaien. Ik heb in Amerika echt veel geleerd. En ook veel over het Amerikaanse commerciele denken. En daar wilde ik in Engeland wat mee gaan doen. Na vijf jaar ben ik dus weer teruggekeerd naar de UK."David voor de Blackmarket store

Eenmaal terug in Engeland kocht hij zich in bij Blackmarket. Een platenzaak in Soho, London, gespecialiseerd in housemuziek. Zijn partner Nicky Blackmarket had al vroeg een grote interesse in het toen opkomende drum & bass-geluid. In die dagen nog liefkozend 'jungle' genaamd. Nicky opende een speciale jungle-afdeling in de kelder van de winkel. Sinds die tijd is het een van de meest toonaangevende drum & bass-zaken ter wereld. Hoewel David zelf tegenwoordig graag in zijn hypermoderne Azuli-kantoor vertoeft, is zijn belang en interesse in de winkel nog even groot als toen. Ondanks Nicky Blackmarket's naam en de jarenlange historie van de zaak, besliste de rechter onlangs dat de winkel niet langer de naam Blackmarket mag dragen. Tegenwoordig heet de zaak dan ook BM Soho.Blackmarket is nu BM Soho

In die tijd startte hij ook het Azuli label. In 1991 verscheen de eerste release: Chocolate Fudge met 'In a Fantasy'. Een plaatje dat meedreef op de toenmalige interesse in discogrooves. Een trend die gezet was door een zekere Dave Lee - dezelfde Dave die als Joey Negro later enkele platen op Azuli uit zou brengen. Ondertussen zijn we al zo'n 250 maxi-singles verder. Sinds 2004 verschijnen de platen soms in zwarte en dan weer in zilveren hoezen. David: "Azuli Silver brengt platen uit met het wat traditionelere Azuli-geluid. Clubplaten met een vrolijke inslag. Sinds 2004 ben ik nogal liefhebber van wat donkerder klinkende sounds. Deze platen brengen we dus op Azuli black uit. Lekker overzichtelijk, je ziet al aan de hoeskleur wat je ongeveer kunt verwachten."Azuli Black


Azuli Silver

Die omslag zien we tegenwoordig ook terug op de Azuli verzamelaars. Veelal dubbel-cd's waar op cd 1 de vrolijke floorfillers de overhand hebben. Maar waar op cd 2 het wat zwaardere werk de ruimte krijgt. David: "Mijn muzikale interesse ligt tegenwoordig vooral in Duitsland. De muziek die daar geproduceerd wordt spreekt me erg aan. Dit is de stroming die het volgens mij gaat worden dit jaar."
Azuli is een van de eerste Engelse dancelabels die op zijn paradepaardje, de WMC-Miami compilatie, ruim baan geeft aan deze sound. En zelfs nog wat verder over de grenzen kijkt. Zo vinden we bijvoorbeeld Ame's 'Rej' en Ame's remix voor Roy Ayers terug op het album. En Steve Bug die Tiefschwartz remixt. Maar ook bijvoorbeeld de Carl Craig remix van Theo Parrish' 'Falling up'. En gewilde nummers van The Egg, Todd Terje en Kerri Chandler. Miami 2006 is dan ook niet de zoveelste typische Engelse clubverzamelaar.Azuli presents WMC Miami

Naast de commerciele series brengt Azuli ook nog hebbedingetjes als Late Night Tales / Another Late Night uit. Met bijdragen van bijvoorbeeld Sly & Robbie, Jamiroqai, Turin Brakes, Flaming Lips en Belle and Sebastian. Met verrassende muziek. Of de wel heel erg mooie serie Choice - a collection of classics. Waar top-dj's het achterste van hun tong laten zien en de platen selecteren waar ze de dierbaarste herinneringen aan hebben.

L2P: Waar draai je tegenwoordig zelf zoal?
David: "Ik draai 1 keer per maand bij Vertigo in The Cross in London. En sinds half april hebben we ook in The Cross een tweewekelijkse eigen Azuli-clubnight, naar aanleiding van onze nieuwe serie Club Azuli. Verder toeren we door Engeland, Azie en hebben we een vaste avond in Kiev."

L2P: Wat zijn de plannen voor Ibiza deze zomer?
David: "We hebben een eigen avond, de hele zomer door, elke woensdag in El Divino."Azuli deze zomer te vinden in El Divino

L2P: Dus weer geen Space? Vreemd dat jullie elke zomer een Space-Ibiza verzamelaar uit brengen, en ondertussen gewoon ergens anders je clubnights organiseren?
David: "Misschien wel, maar deze samenwerking bevalt goed zo. Ik laat gewoon horen hoe een willekeurige bezoeker de muziek in Space zal ervaren. En wat er zoal voorbij komt. Ik probeer dat een beetje objectief te doen. Maar ook weer niet te objectief. Want ik kan zo wel meteen mijn eigen producten en mijn aanraders onder een heel erg populaire naam promoten. Ideaal toch?"

L2P: Wordt het trouwens niet eens tijd dat je je kunsten in Nederland komt vertonen? Of ben je te duur voor onze clubs?
David: "Ik probeer mijn tijd en energie een beetje verstandig te verdelen. Buiten mijn vaste gigs om doe ik niet veel. En te duur? Nah, mensen vinden me vaak goedkoop. Al begrijp ik soms niet wat ze daarmee bedoelen."

Azuli

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws