dik. #1: Heiko M/S/O

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Mental Sound OdysseyHeiko MSO

Aanstaande zaterdag vindt de eerste editie van dik. plaats, een nieuw platform voor eigenzinnige en actuele dansmuziek. Naast Thomas Vahe en Bart Skils, kun je genieten van de diverse en unieke sound van Heiko M/S/O. De Duitser is oprichter en eigenaar van de legendarische labels Playhouse en Klang Elektronik en speelt al jaren een centrale rol in de ontwikkeling van de elektronische dansmuziek. Een kennismakend gesprek met de resident van de club Robert Johnson in Offenbach.

Tekst: Menno

Waar staat de MSO voor?
Heiko: "Dat staat voor Mental Sound Odyssey. Ik kwam daar op toen ik op mijn achttiende begon met draaien. Ik heet eigenlijk Schafer, maar dat vond ik toen niet cool genoeg. Destijds luisterde ik veel naar LFO en drie letters leken me daarom gewoon gaaf. Het is ook een beetje het gevoel dat ik het publiek wil geven als ik draai."

Een odyssee klinkt als een lange reis. Aanstaande zaterdag heb je maar twee uur de tijd. Hoe pak je dat aan?
Heiko: "Moeilijk te zeggen, het hangt van veel dingen af. Natuurlijk heb je minder tijd om te experimenteren en ik heb ook nog nooit in Rotterdam gedraaid. Dus het is moeilijk te zeggen. Ik zal wel up-tempo draaien, maar zal geen keiharde platen opzetten. Het hangt ook af van wat het publiek toelaat in die tijd."

Je bent labelbaas van Playhouse en Klang Elektronik, rondreizende dj en resident van club Robert Johnson. Valt dat te combineren?
Heiko: "Het is gewoon zo gegroeid. Begin jaren negentig, toen ik nog amateur-dj was, begon ik samen met twee vrienden een platenzaak. Een label beginnen was toen een logisch vervolg. Toen ik in 1998 het werken in de platenzaak zat was, moest ik kiezen. Omdat het label toen al goed liep en zich goed ontwikkelde, ben ik er meer tijd in gaan steken. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van. Ik heb daardoor zoveel artiesten ontmoet en heb nog steeds veel plezier in het verder ontwikkelen van het label. Onze filosofie? Het is belangrijker om goede muziek uit te brengen, dan om veel te verkopen"Heiko M/S/O draait zaterdag, samen met Thomas Vahe en Bart Skils, in Club Rotterdam

Wat is de muzikale filosofie achter de Robert Johnson-club, waar jij al sinds de oprichting draait?
Heiko: "De filosofie voor de club is dat we goede muziek belangrijker vinden dan elk weekend een volle zaal. Soms boekten we een hele onbekende act zoals Sleeparchive, voordat ze populair werden en dan stonden er dertig mensen. Maar dat gaf niks, want Sleeparchive maakt fantastische muziek."

Welke muziek heeft veel voor je betekend?
Heiko: "De Chicago housesound van Mike Dunn en Steve Poindexter. Toen ik ging reizen kwam ik ook mensen als Daniel Bell en Carl Craig tegen, die me echt de ogen hebben geopend voor veel nieuwe dingen. Zij hebben mijn leven veranderd."

Aanstaande zaterdag draai je op een feest waar op de flyer staat 'actuele dansmuziek'. Wat is jouw ideale line-up voor dik.?
Heiko: "Ik denk dat ik Andrew Weatherall zou neerzetten, gewoon omdat hij drie uur muziek kan draaien die je nog nooit gehoord hebt en dus fris en nieuw klinkt. Dan zou ik graag een live-act van Isolee willen horen. Hem horen optreden is fenomenaal, zo futuristisch en toch tijdloos. En dan zou ik ook nog Konrad Black en Switch neerzetten.

Heiko MSO draait zaterdag 8 april in Club Rotterdam tijdens dik. #1 van 01:00 tot 03:00. Win vrijkaarten voor dik.

Heiko M/S/O

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws