Cassie 6

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Thuis bij Cassie 6


In 1977 zet de 12-jarige Caspar Romelingh zijn eerste plaat op voor het grote publiek. Vandaag de dag, 25 jaar en 20.000 platen later, is dj Cassie 6 een gerenommeerde naam in de Nederlandse clubscene. Reden genoeg voor een interview met de sympathieke Amsterdammer. Love2party sprak met hem over de beginjaren van de house, een nieuwe club in Amsterdam, produceren en natuurlijk over zijn grote liefde: het draaien van mooie muziek.

Tekst: Roelf Jan Duin
Foto's: Jos Kottmann

L2P: Hoe ben je het dj-vak ingerold?
Cassie6:
"Vanaf 1980 ben ik begonnen met het draaien op kleine feestjes. Mijn moeder had al een grote collectie jazz en soulplaten. Dat wilde ik ook, dus ging ik speciaal naar Amsterdam om mijn eigen platen te kopen. In 1986 ben ik begonnen als dj bij Dansen bij Jansen. Ik draaide daar alles door elkaar: rock, wave en platen van bijvoorbeeld de Cure en the Police, maar ook al disco, soul en funk, waar toen mijn voorliefde al naar uit ging. Maar daar experimenteerde ik ook al met de eerste houseplaten."

L2P: "Hoe stond men in 1987 tegenover house?
Cassie 6:
Iedereen vond het vreselijk! Ik werkte in de platenzaak Boudisque, en alle dj's, zoals bijvoorbeeld Dimitri, die vooral swingbeat draaide, spuugden op house! De enige die toen met house bezig waren in Nederland waren Eddy de Clerq, Joost van Bellen, Groovemaster Johnson en KC the Funkaholic. Toen in 1989 de 'summer of love' losbarstte, met de RoXY als middelpunt, was iedereen opeens in de ban van house, terwijl ze er daarvoor niets van moesten hebben. Ik draaide toen in de Richter, en heb zelf (helaas) nooit in de RoXY gedraaid."L2P: Je moet inmiddels een enorme platencollectie bezitten.
Cassie 6:
"Op dit moment heb ik zo'n 20.000 platen. Die staan allemaal in mijn woonkamer, voor zover je nog van een woonkamer kan spreken. Er zit een zeker systeem in: jazz staat bij elkaar, funk staat bij elkaar, en sommige artiesten hebben hun eigen plek. Zo heb ik zo'n anderhalve meter aan Prince platen, maar ook mijn verzameling platen van Earth Wind and Fire en George Clinton is ontzettend groot. Mijn "house afdeling" is natuurlijk ook enorm. Hier is het moelijker systeem aan te brengen, want moet je ordenen op label, producer of stijl? In ieder geval weet ik redelijk mijn weg door de chaos te vinden."

L2P: Is een platencollectie ooit 'af'?
Cassie 6:
"Nee, klaar ben je nooit, maar ik kan van mezelf zeggen dat ik best tevreden ben over mijn collectie op het gebied van diepe zwarte dansmuziek. In Nederland kan alleen Kees (KC the Funkaholic) hieraan tippen. Ik heb ontzettend veel exclusieve platen, die ook heel wat waard zijn. Mijn duurste plaat heeft me 850 gulden gekost. Dit was een zeer zeldzame plaat van een Finse fusion artiest. Maar het zoeken naar platen blijft altijd doorgaan. Ik moet nog zo'n 600 platen hebben voordat ik echt tevreden ben, maar met de mogelijkheden om met cd's te draaien is een deel van mijn drive om platen te vinden wel afgenomen."L2P: Hoe selecteer je je platen die je meeneemt als je moet draaien?
Cassie 6:
"Natuurlijk heb ik wel een selectie platen die ik op dat moment draai, een soort 'current bak'. Na verloop van tijd verdwijnt een plaat dan naar mijn kast, en soms komen er ook weer oude platen terug uit mijn platenkoffer. Platen die ik bij vrijwel iedere houseset bij me heb zijn de compilaties van Body and Soul, volume I en II."

L2P: Hoe vertaalt jouw muziekkennis zich in je dj-sets?
Cassie 6:
"Als dj is ervaring en kennis van muziek enorm belangrijk. Maar je kunt niet altijd grensverleggend draaien, je blijft afhankelijk van je publiek. Je bent als dj toch in dienst van de mensen op de dansvloer. Zij willen een leuke avond. Ik voel me dan ook niet te goed om als het moet platen als 'Relight My Fire' te draaien. Maar je moet zo'n plaat wel in de juiste context draaien. In een houseset kan zo'n plaat waanzinnig goed werken. Het enige criterium is eigenlijk dat ik de muziek die ik draai wel zelf mooi vind."L2P: Hoe is het om te mogen draaien met alle 'grote namen' uit de internationale housewereld?
Cassie 6:
"Dat is natuurlijk een jongensdroom. Vijf jaar geleden draaide ik voor het eerst met een van mijn helden: King Britt. Ik keek enorm tegen hem op. Maar als je elkaar dan leert kennen, kom je er achter dat je beide met hetzelfde bezig bent: muziek. Dan blijkt dat mijn collectie helemaal niet onder doet voor die van al die grote dj's. Zeven jaar geleden reed ik speciaal naar Italie om Louie Vega in een club te zien draaien. Nadat ik na het Islander festival samen met hem in Vak Zuid had gedraaid, blijkt dat hij ook heel veel respect heeft voor mijn kennis van muziek. Behalve dan dat hij een fantastische producer is, hebben we, net als al die andere grote jongen iets gemeen: de dj-spirit.
Inmiddels heb ik met bijna iedere grote naam gedraaid: Frankie Knuckles, Tony Humphries, Roger Sanchez, Jellybean, Masters at Work. Ik heb met Frankie Feliciano gedraaid in de Ministry of Sound, waar ik heel trots op ben. Eigenlijk ontbreken alleen Danny Krivit en Gilles Peterson nog op mijn lijstje."

L2P: Ook jij bent begonnen met produceren, kun je daar iets over vertellen?
Cassie 6:
"Sinds twee jaar ben ik bezig met het maken van muziek. Dit doe ik samen met Han Litz, een fluitist. Met hem klikt het muzikaal ontzettend goed. Hij heeft conservatorium gedaan, is extreem muzikaal en is op theoretisch gebied fantastisch. Ik heb geen muzikale scholing, maar wel veel muziekkennis en een verfijnde smaak, zo vullen we elkaar goed aan. Samen met zangeres Lex Empress hebben we in 2003 het nummer 'Sun' opgenomen. 13 muzikanten spelen mee, en ik ben erg trots op het resultaat.
Ik heb het laten horen aan Kerri Chandler, King Britt, Jellybean en Louie Vega, en ze waren allemaal erg enthousiast. Jellybean draait het nummer zelfs in zijn sets. Toen Louie in Nederland was hebben we het in de Blender gespeeld, en hij vond het fantastisch! Na afloop van zijn set in Paradiso, wilde hij perse een auto met cd speler, zodat hij op weg naar het hotel er naar kon luisteren. Om een uur of zeven 's ochtends liep ik Paradiso uit, en hoorde opeens mijn eigen nummer. Toen zat Little Louie op de parkeerplaats op maximaal volume mijn nummer te luisteren!"L2P: Wat zijn jouw toekomstdromen?
Cassie:
"Als dj wil ik internationaal nog veel meer draaien. Ik heb al in de Ministry of Sound gedraaid, op Southport Weekender en op de World Music Conference in Miami samen met King Britt en Ron Trent, maar ik wil internationaal nog veel meer draaien. Als producer kom ik net kijken, en moet ik nog heel veel leren.
Iets wat ik nu eindelijk eens moet doen, is naar New York gaan. Want de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik als dj van de 'New Yorkse sound', tot mijn schaamte nog nooit in New York ben geweest."

Vrijdag 7 april is Cassie 6 te gast bij de jongens van Diephuis Produkties. Cassie 6 draait een set van 5 uur in de gezellige cocktailbar van Club Rotterdam. Love2party geeft een aantal gastenlijstplekken weg.

Cassie 6
Risk Agency

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws