DJ Spinna

Partyscene Redactie | 8 november 2006
interviews

Draaien is een sociaal gebeuren




DJ Spinna, in gesprek met Love2Party


Als iemand uit de Amerikaanse dancescene niet voor één gat te vangen is, dan is dat Vince Williams alias DJ Spinna wel. Hij maakte muziek met producers als 4Hero, Nightmares On Wax en Rae & Christian. Daarbij remixte hij de grootste popsterren: van Witney Houston tot Mary J Blige en van Michael Jackson tot George Michael. Hiphop, house, soul en disco, Spinna maakt het, of bewerkt het op zijn kenmerkende manier. Een interview met de alleskunner uit Brooklyn, New York die vrijdag te bewonderen is in Club Imax.


Tekst: BjazZ &Jos Kottmann
Foto's: Jos Kottmann

Love2party: Hoe is Vince Williams dj Spinna geworden?

Spinna: “Van jongs af aan ben ik met muziek bezig. Op mijn vierde luisterde ik al naar de radio, waar ik rond ‘81, ‘82 voor het eerst dj’s platen hoorde draaien. Ik maakte in die tijd ook kennis met de optredens van Larry Levan (RIP), Tony Humphries en Timmy Regisford, die nu rond de vijftig jaar (zouden) zijn. Dat zijn grote inspiratiebronnen voor mijn dj-carrière. Ik was nog geen twintig toen ik mijn eerste gigs afwerkte. Daarbij wilde ik meteen muziek maken, en kwam in 1985 voor het eerst in een studio terecht. Het begon allemaal met het maken van hiphop. Later, begin jaren negentig, volgden de eerste houseproducties.”

Love2party: Wat is het meest bizarre moment in dj carriere geweest?

Spinna: “Ik begin met het minst aangename moment. Ik moest tijdens Oud & Nieuw (eind ‘01, begin ‘02) in Johannesburg draaien. Het was een groot outdoor event, met meerdere areas. De sets werden bovendien live uitgezonden op nationale radio. Ik was de headliner van dat feest en begon net na twaalven te draaien. Na tien minuten viel de stroom uit. Na vijf minuten was er weer stroom en moest ik het publiek opnieuw in beweging krijgen. Maar tien minuten later gebeurde precies hetzelfde, en toen was het over en uit. Voor mij een enorme teleurstelling, want het was mijn eerste gig in Afrika.”
Love2party: Gelukkig zijn er ook mooie momenten in het leven van een dj.

Spinna: “Dat zijn er enorm veel. Bijvoorbeeld mijn eerste gig in de Bacardi B-Bar van Southport Weekender, vijf jaar geleden. Het beste publiek dat je jezelf als dj kunt wensen. Maar het mooiste moment was het volgende: Ik ben een enorme fan van Stevie Wonder en geef daarom elk jaar een Stevie Wonder-party in New York. Afgelopen jaar was de dochter van Stevie Wonder op het feest. Ze vierde haar 34ste verjaardag daar. Terwijl ze naast me stond, belde ze haar vader op en gaf de telefoon aan mij. Ik hield de telefoon bij de microfoon en Stevie sprak het publiek zeven minuten toe. Dat is voor mij tot nu toe het mooiste moment in mijn dj carrière. Het leek wel of hij zelf op het feest was.”



DJ Spinna, afgelopen zaterdag aan het werk in Stereo Sushi (Antwerpen)


Love2party: Je hebt heel wat remixes gemaakt van bekende en minder bekende artiesten, waaronder Witney Houston, Michael Jackson, Mary J Blige en Stevie Wonder. Op welke remix ben je met meeste trots?
Spinna: “Mijn remix voor Shaun Escoffery's 'Days Like This'. De meest belangrijke remix in mijn carrière tot nu toe, omdat het een classic is geworden. Ik moest laatst in het Jazz Café in Londen draaien, en iedereen zong de vocalen van die track mee. Overal waar ik kom, gebeurt dat. Toen ik aan dit nummer werkte, had ik geen flauwe idee dat het zo’n succes zou worden.”

Love2party: Je draait veel hiphop, maar ook house en garage. Waar ligt je hart?

Spinna: “Het hangt er vanaf. Ik houd van vele soorten goede muziek - garage, house, disco, soul, funk, r'nb en hiphop. Wat ik draai, hangt ook af van mijn humeur. Soms blader ik door mijn hiphopcollectie en draai ik vrijwel geen house. Of andersom. Momenteel koop ik meer houseplaten dan hiphopmuziek. De afgelopen zes jaar is er weinig goede hiphop geproduceerd. Toch heb ik rond de vijftigduizend platen, opgestapeld in een grote kelder, waarvan meer dan de helft uit hiphop bestaat.”

Love2party: Wat is het verschil tussen de Europese en de Amerikaanse dancescene?

Spinna: “Europeanen staan meer open voor mijn sound dan Amerikanen. Waar ik ook kom, in Nederland, België, Engeland, Duitsland of Frankrijk, krijg ik betere reacties op diepe, soulvolle house dan in de V.S.

Thuis in NYC merk je dat de housescene krimpt. De mensen die vroeger naar deze muziek luisterden, gaan minder uit. Er worden minder platen verkocht. Het grootste probleem is dat de clubs geen geld meer verdienen aan deze scene. Vroeger waren de grote clubs altijd vol. Nu moet je blij zijn als de kleine clubs goed gevuld zijn.”


Love2party: Welke Amerikaanse steden hebben nog een actieve underground housescene?

Spinna: “Er zijn eigenlijk maar vijf belangrijke plaatsen: New York, Chicago, Detroit, Los Angeles en New Jersey. Dat zijn dus maar vijf van de vijftig grote steden. Dit is voor zo'n groot land heel erg weinig."

Love2party: Wanneer kunnen we een nieuw studioalbum van je verwachten?

Spinna: “Mijn nieuwe album Intergalactic Soul is al uit in Japan. Dat komt omdat Japanners nieuwe muziek altijd eerder dan de rest van de wereld willen uitbrengen. Daar wordt ook goed voor betaald, kan ik je verzekeren. Hoogstwaarschijnlijk wordt de cd/lp ook in Nederland op de markt gebracht. De sound? Voornamelijk house, soul en broken beat.”


Love2party: Heeft je studie je geholpen bij je beroep?

Spinna: “Dat heeft me zeker geholpen bij mijn studie sociologie. Draaien is immers een sociaal gebeuren. Ik reis over de hele wereld en sta dus in contact met allerlei culturen. Ik probeer muziek over te brengen. Mede door die studie begrijp ik mensen sneller.”

Spinna in het kort:
Naam: Vince Williams
Leeftijd: 35 jaar
Burgerlijke Staat: getrouwd
Kinderen: Dochter van twee jaar
Woonplaats: New York
Studie: Sociologie.
All Time Favourite Track: James Brown - 'Give it up or Turn it Loose'

DJ Spinna draait vrijdag in Club Imax


DJ Spinna

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws