Free Your Mind-organistor geeft 30% korting

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

We willen tienduizend vrolijke mafkezen op het terrein hebben


Zaterdag 3 juni vindt de derde editie van het Free Your Mind Festival in Arnhem plaats. Aanstaande zaterdag begint de voorverkoop. Als je er vroeg bij bent, krijg je dertig procent korting. De eerste duizend kaarten gaan voor 25 euro over de toonbank, in plaats van 35 euro. Dit nobele gebaar komt van de drijvende kracht achter het festival: Cliff De L'Isle, eigenaar van FCA Music. Love2Party stelde hem een paar vragen.

Tekst: Sander


In twee jaar tijd is FYM uitgegroeid tot een populair festival, met positieve kritieken van zowel bezoekers als de media. En dat in een tijd van festivaloverkill. Waarom ben je er aan begonnen, en hoe verklaar je het succes van FYM?

Cliff: "FCA organiseerde tot voor kort elke week de clubavonden in de Utrechtse Winkel van Sinkel. Daar liepen en lopen elke zomer de bezoekersaantallen terug, omdat men liever naar het strand of een festival gaat of gewoon een terrasje pakt, in plaats van naar een club te gaan op een snikhete dag. Als clubpromotor hoop je stiekem dat het de dag na jouw avond slecht weer wordt, zodat men niet massaal naar het strand trekt en dus de nacht ervoor simpelweg niet uitgaat. Daarnaast is Utrecht toch duidelijk een studentenstad en gaan veel jongeren na het studieseizoen naar hun ouders terug. Dit wordt niet, zoals in bijvoorbeeld Amsterdam, opgevangen met toeristen.
Na dit enkele jaren met lede ogen aan te hebben zien, dachten we: 'Waarom niet iets doen op de plek waar men het liefst is, nl. buiten?' Toen mijn ex-compagnon Robin Hagen mij belde met de schitterende plek in Arnhem (nota bene in het centrum) was ik binnen 1 minuut overtuigd. Tegelijkertijd waren we ook met de Maarsseveense Plassen bezig voor een ander evenement buiten: ROCKIT Open Air."
"Ik denk dat het succes ligt in de energie die we erin stoppen. Door het klein en overzichtelijk te houden, kan je meer stoppen in sfeer. En dan bedoel ik energie in de bezoekers stoppen. Een praatje maken, de beveiliging die je naast het fouilleren ook nog gewoon een leuke dag toewenst. Rare, vage acties die niet per definitie van een sponsor hoeven te komen, dat merk je in de sfeer. We noemen het ook 'het festival van de lachende mensen'. We willen gewoon tienduizend vrolijke mafkezen op het terrein hebben. Op Lowlands heb je ook zo'n gemoedelijke sfeer. Dat willen we, maar dan met dance alleen."Hoe moeilijk is het, met al die andere festivals, om de perfecte line-up voor je eigen festival rond te krijgen?

Cliff: "Kijk, we zijn een relatief nieuw festival. Als een grote naam moet kiezen tussen bijvoorbeeld Dance Valley, die al 11 jaar verder zijn en Free Your Mind (waar hij misschien nog nooit van gehoord heeft), is de keus snel gemaakt. Daarnaast zijn wij nooit een organisatie geweest die gaat 'overbieden' voor een artiest. We zijn geen Cash kauw. En gelukkig zijn er nog genoeg anderen. We hebben wel een wishlist, maar als het niet kan, dan maar niet. Daarnaast merk je wel dat er veel organisaties zijn die artiesten exclusief met een bepaalde periode rondom hun evenement boeken. Niet zo raar eigenlijk. Je betaalt veel en wilt ook waar voor je geld. Wij zijn daar eigenlijk niet zo moeilijk in. Alleen vorig jaar, toen de Matrixx 1 week voor ons zat op zo'n 15 km afstand, hebben we de artiesten voor de keus geplaatst, nl.: 'Je kan daar draaien, maar dan boeken we je niet, omdat er dan op die manier te veel overlap komt'. Nu er twee weken tussen zitten, hebben we afgesproken met de Matrixx dat we dat niet meer doen."

Wat wordt er veranderd/verbeterd ten op zichte van vorig jaar en wat komt zeker weer terug?

Cliff: "In principe wordt alles beter dan vorig jaar. Er van uitgaande dat het 1 keer in de 10 jaar een slechte zomer is, zal dit jaar het weer ons geen parten spelen. Niets is zo irritant als dat je de laatste dagen voor het evenement alleen maar bezig bent met poncho's, plassen etc. Of dat tijdens de opbouw het in een keer begint te hozen en alles stil gelegd moet worden. Dan ben je bezig om risico's te berekenen en schade te beperken en dat eist te veel aandacht op. Het regende tot ongeveer 14.30 nonstop en toch stroomde de bezoekers binnen. Respect voor deze mensen, die koste wat kost kwamen om een leuke dag te beleven. Op een gegeven moment regende het zelfs zo hard dat we de rij in een keer hebben doorgelaten, zonder kaartcontrole, etc. Dat merk je weer terug in de sfeer. Ze werden om een uur of 3 dan ook beloond met mooie zonnestralen, haha...
En alles komt terug: 5 stages (main, techno, mixed, house en minimal) en 1 VIP. Er zijn vorige keer metingen verricht m.b.t. geluidsoverlast en we zijn binnen de perken gebleven, dus dat zit wel snor. En we willen nu toch wel een keer de laser in gaan zetten."

Welke dj's/acts gaan ons dit jaar verrassen op FYM?

Cliff: "Ik was zo onder de indruk van Marco V op Mystery Land dat ik dacht: 'Dit wil ik ook'. Ik dacht altijd dat hij trance draaide (had 'm nog nooit gehoord), maar het ging daar wel los en het was gewoon techno. Bij ons komt hij dat ook weer doen: Techno! Daarnaast hebben we beluistering van het nieuwe album van Johannes Heil, hem meteen geboekt. Indrukwekkend. Hij stond ook al op de eerste editie van FYM en nu dus weer. En dit jaar gaat het helemaal los onder de brug, let op mijn woorden."


Cliff De L'Isle


Ludieke acties horen bij Free Your Mind Festival. Het eerste jaar gratis naar binnen met je bank, vorig jaar was het maak je eigen decorstuk. Komen er dit jaar weer van dat soort acties?

Cliff: "We beginnen met een korting op de eerste duizend kaarten. En natuurlijk komen er weer een ludieke acties, maar die maken we pas twee weken van te voren bekend. De bankenactie was leuk, maar mocht niet meer van de brandweer. En het waren er veel te veel. Op een gegeven moment mochten de banken het terrein niet meer op en stonden er meer banken buiten dan binnen. Jammer, want zoveel spontaniteit heeft ook wel wat. De ludieke acties moeten we beter begeleiden. Maar daarover dus meer."

Zaterdag 3 Juni 2006
FREE YOUR MIND FESTIVAL
Location: Stadsblokken (Arnhem)
Line-Up: oa Michel de Hey, Marco V, Johannes Heil, Don Diablo, Benny Rodrigues, Bart Skils, Darko Esser, Mathias Tanzman, Juan Sanchez, Andre Galluzzi, Erick E, Lucien Foort, Karotte, Steve Rachmad and many, many more. Definitieve line-up wordt in April bekend gemaakt.
Time: 12.00 - 00.00
Tickets: 35,- (ex fee)
Voor de echte Early Birds heeft de organisatie natuurlijk weer een verassing in petto! De eerste 1000 kaarten kosten nl. maar 25,-en je krijgt er net als vorig jaar weer iets leuks voor terug. Wat? Dat hoor je later.
Tickets at Ticketbox and Free recordShop Outlets, Ticketbox, Reserveerkaarten

Free Your Mind festival
FCA Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws