Erwin Unger (Silly Symphonies)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

'Verbod op tabaksreclame funest voor BG Magazine'



Een volle dansvloer in club Silly's - fotografie: Jules Leenders

Zaterdag bestaat de Haagse party-organisator Silly Symphonies 13,5 jaar. Dat wordt gevierd in club Silly's en het Paard. Een gesprek met een terugblikkende eigenaar Erwin Unger. Over Walt Disney, BG en Den Haag. 'Het gaat hier steeds beter.'

Love2Party: Terugblikkend: Noem eens wat hoogtepunten uit de afgelopen 13,5 jaar?
Erwin Unger: "Onze feesten in de Beurs van Berlage, het Tuschinski, de grote strandfeesten, onze eigen strandtent, de On-avonden in Off_Corso, het Sound/Vision festival in Den Haag en de opening van onze eigen club."

Love2Party: Waar hoogtepunten zijn, komen ook dieptepunten voor?
Erwin Unger: "Jazeker, daar heb ik er ook genoeg van gekend, met als absoluut dieptepunt Oud & Nieuwe 1998/99. We hadden toen een mooi feest gepland in een tot klimhal omgebouwde kerk. Alles stond klaar (het bier stond al in de ijskast) de 3.000 kaarten waren verkocht, dus er kon niets meer mis gaan. Helaas bleek dit niet het geval. De dag voor het evenement gooide een kudde ambtenaren met diverse functies roet in het eten door mede te delen dat dit feestje niet door mocht gaan. Dit heeft ons bijna de kop gekost, en er in ieder geval voor gezorgd dat ik alleen verder moest, omdat mijn broer Michiel het niet meer zag zitten."

Love2Party: Wat is er veranderd aan het geven van feesten sinds '92?
Erwin Unger: "Het is allemaal groter en professioneler geworden. House is de standaard geworden. Elke dorpskroeg programmeert een DJ. En iedereen heeft zijn eigen house: hardhouse, trance, minimal, club, hardstyle, techno, tekno. Al die scenes denken de wijsheid in pacht te hebben. Dat is jammer, want het was juist de 'alles-kan-en-alles-mag-attitude' van de house die mij aantrok. Zo draaiden Remy en Dimitri voorheen rustig een hiphop-, new beat-, of jazzplaatje in hun sets.
En de concurrentie is natuurlijk pittig geworden. Kijk naar de grote hoeveelheid nieuwe organisaties, geleid door HEAO-studenten die Roog of Erick-E boeken en hun marketingkennis op de dancescene willen botvieren."



Silly Symphonies, The Story

Love2Party: Waar komt de naam Silly Symphonies eigenlijk vandaan?
Erwin Unger: "Die komt uit de gelijknamige tekenfilmserie van Walt Disney."

Love2Party: Wat is het allerbelangrijkste voor een goed feest?
Erwin Unger: "De juiste verhouding van elementen. De ene keer geef je wat meer aandacht aan het licht, de andere keer aan decoratie of aan het geluid. Je moet durven kiezen en varieren met de elementen binnen een feest, anders wordt het een saaie boel. Maar er is maar een ding wat absoluut noodzakelijk en allesoverheersend is: de muziek."

Love2Party: Waaraan kun zien dat een feest een productie is van Silly Symphonies?
Erwin Unger: "Ik denk dat het (artwork), dat altijd in de decoratie wordt doorgevoerd, erg herkenbaar is voor Silly. Tenminste, dat hoop ik."



Deel 2 uit de befaamde Sound of Silly cd-reeks

Love2Party: Komt er ooit een vervolg op Silly Symphonies befaamde cd-serie?
Erwin Unger: "Dat zou ik graag willen, maar het blijkt erg moeilijk te zijn om nog rendabele cd's uit te brengen. Sinds er gebrand kan worden, is de verkoop van onze cd's met zo'n zeventig procent gedaald. Dit en de enorme voorschotten die je voor het gebruik van de interessante tracks moet betalen, maken het tot een moeilijke onderneming."

Love2Party: In 2004 opende Club Silly Symphonies zijn deuren in Den Haag. Hoe is het met die onderneming gesteld?
Erwin Unger: "Het gaat op zich goed. Het blijft alleen moeilijk in Den Haag, omdat alle activiteiten in het nachtleven tien jaar lang systematisch zijn tegengewerkt. De Hagenees is gewend het buiten de stad te moeten opzoeken. Hierdoor is de concurrentie niet stedelijk, maar regionaal. Daardoor moet je wat harder werken, om de mensen in je club te krijgen. Maar ik heb het idee dat Den Haag als stad het steeds beter doet. Qua sluitingstijden zit het hier wel goed. Als er behoefte aan is, mogen we zelfs 24 uur per dag doorstampen."



BG Magazine, het gemis is nog altijd groot

De dancebladen hebben het vandaag de dag moeilijker dan ooit. Ook jij hebt de stekker uit een dance-magazine moeten trekken. Wat is de grootste oorzaak daarvan?
Erwin Unger: "Voor Bassic Groove is er maar een reden dat hij niet meer bestaat, en dat is het verbod op tabaksadvertenties in bladen. Hierdoor misten we van de een op de andere dag twintig procent van onze inkomsten, hetgeen we nooit meer te boven zijn gekomen. Er zijn natuurlijk meerdere redenen, zoals de enorme diversiteit binnen de dance: als technomens ben je niet echt geinteresseerd in de laatste trance- en urbanreleases. Ook door het internet - met sites als Love2Party, die informatie sneller en misschien ook wel beter kunnen leveren. Hadden we het met BG beter kunnen doen? Ik denk het wel, maar dat was destijds niet meer mogelijk, omdat er teveel verdeeldheid was tussen de eigenaren."

Love2Party: Wat doet Silly Symphonies de komende 13,5 jaar?
Erwin Unger: "We gaan dit jaar in ieder geval weer feesten geven op locatie, want we zijn de laatste twee jaar alleen met de club bezig geweest. Het wordt weer tijd om ons gezicht te laten zien. Ook zijn we met een Haags festival bezig, dat begin september moet gaan plaatsvinden. Maar daarover later meer."


Omdat een verjaardag altijd een reden tot feestje is neemt Silly Symphonies op zaterdag 14 januari het nachtleven van Den Haag over, want op die datum viert Silly haar 13,5 jarig bestaan als evenementenorganisatie. De bezoeker kan op die avond feesten en de beste dj's bekijken in de twee beste locaties van de stad; Het Paard van Troje en Club Silly. Dj's zijn James Lavelle, Dr. Kucho, Dimitri. Benny Rodrigues en Remy. Wij geven 3x2 vrijkaarten weg. Mail Marcel jouw beste Silly Symphonies-ervaring ooit, en maak kans op twee vrijkaarten.

Silly Symphonies

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws