Terugblikken op 2005 met Subtronics

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Nederlandse drum & bass-producers braken door in Engeland
Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2005 en vooruitkijken naar 2006. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer Subtronics-organisator Rik Peters en resident DJ MSC, die tevreden terug kunnen kijken op een voor de drum & bass-muziek goed jaar.

Muzikaal hoogtepunt: Het laatste album van Calibre getiteld 'Second Sun'. Met minimale middelen maakt hij een vooruitstrevend en tijdloos album op drum & bass-gebied. Na Photek eindelijk weer iemand in de drum & bass-scene met een uitzonderlijk muzikaal talent.
Muzikaal dieptepunt: Het album van Madonna en alle andere clownstep herrie!
Aanstormend talent: Qua Nederlandse dj's zijn Sektor en Mar-Ten grote talenten. Qua Nederlandse producers Martyn (aka Pan van Red Zone) en internationaal Electro Soul System, Basic Operations, Young Ax en Syncopix.
Beste feest van het afgelopen jaar: 10 jaar Logical Progression in Fabric (waarvan maandag een verslag op deze site), Supernatural Festival, Subtronics tour met LTJ Bukem in Melkweg en Fuse, Thievery Corporation in 3001 Dusseldorf.De volgende editie van Subtronics is op donderdag 24 maart in de Melkweg

Voldeed 2005 aan je verwachtingen? Het is goed om te zien dat Nederlandse producers (Martyn, Noisia en al wat langer Black Sun Empire) doorbreken in Engeland. Het is gelukkig geen pure Engelse aangelegenheid meer. Qua producties komt er gelukkig nog genoeg kwaliteit uit. Subtronics staat voor muzikale en kwalitatieve drum & bass. Producers als Calibre, Marcus Intalex, D Kay en de Hospital crew zijn de redding van deze kant van drum & bass. Qua feesten is er een verschuiving te merken. Drum & bass is niet langer voorbehouden aan grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. In plaatsen als Leiden, Delft en Groningen staat een nieuwe generatie organisatoren op. Met Subtronics wilden we het afgelopen jaar rustiger aan doen. We zijn toch tevreden over de feesten die we hebben gegeven. Melkweg, Fuse en Stubnitz waren allen zeer geslaagde edities.
Wat kan er beter in 2006? Om te beginnen haken we in op de Rotterdam-discussie. Er lopen in deze stad genoeg creatieve mensen rond. Maar het ontbreekt aan fatsoenlijke en toegankelijke podia die openstaan voor nieuwe impulsen. Als Rotterdamse organisatie zijn we meer actief in Amsterdam en Belgie dan in onze thuisstad. Daar moet verandering in komen. Komend jaar willen we er aan bijdragen weer kwaliteit in het Rotterdamse nachtleven terug te brengen.

Cd en/of vinyl top-11 van 2005:
1) Calibre - Second Sun LP (Signature)
2) MC Conrad & Makoto - Golden Girl (Good Looking)
3) Artificial Intelligence - Desperado (V Records)
4) Basic Operations - Havana (Renegade Recordings)
5) Chris SU & SKC - What's Happening (Hospital)
6) Nu:tone ft SP:MC - Heaven Sent
7) D Kay - Serenade (Brigand)
8) London Elektricity - Strangest Secret in the world (Hospital)
9) D Kay ft Kasra - Babylon (Brigand)
10 Young Ax - Something Wonderful (Critical)
11) Pendulum - Hold your Colour LP (Breakbeat Kaos)

Subtronics

Terugblikken met Monica Electronica
Terugblikken met Beatfreax
Terugblikken met Laidback Luke
Terugblikken met Shinedoe
Terugblikken met Mike Richters & Cassie 6
Terugblikken met Gene Williams
Terugblikken met Michel de Hey
Terugblikken met Truus Trendy
Terugblikken met Olaf Boswijk
Terugblikken met DJ Svendex
Terugblikken met Benny Rodrigues
Terugblikken met Alfred Bos
Terugblikken met Rocco Veenboer
Terugblikken met Guuz Hoogaerts

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws