Terugblikken op 2005 met Beatfreax

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Die onbeschofte deurapen van de Paradiso mogen op klantvriendelijkheidcursus!

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat we deze maand, samen met een aantal prominenten uit de vaderlandse dancescene, gaan terugblikken op 2005 en vooruitkijken naar 2006. Dj's/producers, collega-journalisten, platenbazen en organisatoren: allen zullen hun hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar met ons delen. Dit keer Beatfreax-oprichter Ruben van den Heuvel die het afgelopen jaar niet bepaald heeft stilgezeten. Samen met Electronation hostte hij een radioprogramma op Kink FM. Verder zette hij zijn portal op de internationaal kaart, door vele artikelen ook in het Engels te publiceren. Zijn hoogte- en dieptepunten op een rijtje: "Het feit dat Paradiso nog steeds niet in staat is om een uitverkochte avond in goede banen te leiden, vind ik echt ongelofelijk."

Muzikaal hoogtepunt: De vernieuwing die langzaam lijkt door te sijpelen. Begon het jaar met de minimal-vloedgolf die momenteel nog na-ebt, door het jaar is er veel goeie muziek uit- en bijgekomen. Vooral de cross-over lijkt het momenteel goed te doen, waarbij ik persoonlijk acts als bijvoorbeeld Modeselektor, Dakar & Grinser, Fischerspooner, James Holden, Nathan Fake en vele anderen bekende voorbeelden vind van waar de elektronische muziek zich heen stuwt momenteel. Verder is voor mij persoonlijk het aangaan van de samenwerking met Electronation radioprogramma op Kink FM een van de hoogtepunten.

Muzikaal dieptepunt: Het grote aantal halfvolle zalen in 2005. Ze kunnen zeggen in Den Haag wat ze willen, maar door de euro is iedereen erop achteruit gegaan. Dat merkt niet alleen de middenstand, maar ook de partyorganisatoren. Het is soms droevig om te zien hoe prijzenswaardige initiatieven zo weinig mensen trekken. Over party-moeheid wordt al jaren gesproken, en dat zal in sommige gevallen ook wel parten spelen, maar ik denk toch echt dat het probleem voornamelijk ligt bij het feit dat je je euro maar een halve keer uit kunt geven. In de zomer kies je bijvoorbeeld voor een of twee festivals, waardoor gevestigde namen met reputatie als het Awakenings Festival en Extrema Outdoor helemaal uitverkocht zijn, waar relatief nieuwe initiatieven als Njoy falen.

Aanstormend talent: Bij de Dutch DJ Awards heb ik DJ Mason in deze categorie genomineerd, maar voor mij is een aanstormend talent iemand die zijn eigen koers vaart. Probeer als beginnend DJ/artiest niet alle momenteel hippe minimal platen aan te schaffen of je helden te klonen, maar een eigen stijl te ontwikkelen. Goeie voorbeelden wat mij betreft zijn dan inderdaad Mason, maar ook de Nijmeegse Pitto (Mood Elevator) die met zijn originele live-act de hele zaal plat speelt!Ruben: "Ik houd er niet zo van om 'in the picture' te staan, dus plaats deze foto maar"

Beste feest van het afgelopen jaar: Het eindfeest van Sonar. Ik noem hem telkens weer, denk er nog dagelijks aan terug en las in de Mixmag dat ook Hawtin dat als 'zijn moment' van 2005 beschouwt. Het was half acht 's ochtends, Hawtin mixte de inmiddels legendarische vocals van Underground Resistance's 'Transitions' in en 10.000 man raakte buiten zinnen. In mijn 13 partyjaren heb ik zelden zo'n massa op een golflengte voelen zitten, echt een moment dat ik nooit meer zal vergeten.

Voldeed 2005 aan je verwachtingen? Het overtrof m'n verwachtingen zelfs! Als ik kijk naar mijn website zijn de bezoekers- en ledenaantallen verdrievoudigd, hebben we eindelijk de knoop doorgehakt en zijn we overgegaan op het Engels en zijn we nu onderdeel van een fantastisch radioprogramma. Daarbij heb ik in 2005 echt een sterk team van fantastische mensen weten te verzamelen om Beatfreax in 2006 nog verder mee te ontplooien. Het zijn stuk voor stuk echte muziekliefhebbers en zeer gedreven om er wat moois van te maken. Zij verdienen wat mij betreft echt alle lof voor de goede dingen die zijn gebeurd rondom Beatfreax.

Wat kan er beter in 2006? Ten eerste clublogistiek en -beleid. Het feit dat Paradiso nog steeds niet in staat is om een uitverkochte avond in goede banen te leiden, vind ik echt ongelofelijk. Daarbij kunnen de ontzettend onbeschofte opgeschoten deurapen daar ook wel een klantvriendelijkheidcursus van bijvoorbeeld hun Groningse of Nijmeegse collega's gebruiken. Ten tweede hoop ik natuurlijk dat de zalen zich wat meer vullen (mits de clubs het aankunnen natuurlijk ;-) en goeie initiatieven als TodaysArt wat beter bezocht worden.

Cd en/of vinyl top-10: (in willekeurige volgorde)
- Dakar & Grinser - Triumph of Flesh (CD)
- Richie Hawtin - Transitions (CD/DVD)
- Fischerspooner - Odyssey (CD)
- Nathan Fake - The Sky Was Pink (James Holden Remix)
- James Holden - A Break In The Clouds
- Veel dingen van de Wighnomy Brothers
- Adam Beyer - A Walking Contradiction
- Alles van Solvent
- Baxendale - I Built This City (Michael Mayer Remix)
- Trentemoller

Beatfreax

Uiteraard is het forum bedoeld voor de hoogtepunten van onze bezoekers. Laat ons weten wat jou heeft geraakt in 2005, en wat juist niet. Heb jij ook een uitnodiging gehad, maar deze nog niet terug gestuurd? Geen nood, inzenden kan gewoon tot 31 december!

Terugblikken met Laidback Luke
Terugblikken met Shinedoe
Terugblikken met Mike Richters & Cassie 6
Terugblikken met Gene Williams
Terugblikken met Michel de Hey
Terugblikken met Truus Trendy
Terugblikken met Olaf Boswijk
Terugblikken met DJ Svendex
Terugblikken met Benny Rodrigues
Terugblikken met Alfred Bos
Terugblikken met Rocco Veenboer
Terugblikken met Guuz Hoogaerts

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws