Sacha en Dave van Muzikism

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Muzikism doet het legaal


Dave (31) en Sacha (24) uit Rotterdam zijn de initiatiefnemers van het nieuwe concept Muzikism, wat staat voor muzi(e)k 'in samenwerking met'. Op de website muzikism.com kun je tracks downloaden tegen betaling en achtergondinfo krijgen over de aangesloten labels en artiesten. Zo tref je onder andere muziek aan van Biological, Warren Fellow, Francesco Pico, So Nasty, Paul Hazendonk, Dizztance. Sacha vertelt enthousiast over hun "kind"

Tekst: Rogier / Glamcult


Waarom starten jullie met Muzikism?
Ons hele leven zijn we al bezig met muziek. Beiden hebben we ervaring met het werken in een platenzaak en beiden zijn we internetverslaafd. Zo'n twee jaar geleden werd ons duidelijk dat digitale muziek de wereld ging veroveren. Met name het illegale downloaden werd steeds populairder. Platenzaken leden verlies, platenmaatschappijen gooiden de handdoek in de ring: het zag er niet rooskleurig uit voor de muziekindustrie. Met Muzikism willen we enerzijds de downloads uit het illegale circuit halen en inspelen op het feit dat digitale muziek geen eendagsvlieg is, anderzijds de aandacht geven aan met name Nederlandse artiesten en labels die ze bij andere aanbieders niet of te weinig krijgen.

Wat gaat Muzikism bieden?
Muzikism biedt naast kwalitatief hoogstaande, legale downloads ook achtergrondinformatie over de mensen en labels achter de muziek. En er staat een exclusief online label op het programma, waar onontdekt talent een kans krijgt om gehoord te worden door zowel bezoeker als artiest. Het wordt tijd dat de producer credits en exposure krijgt. Vaak zijn het de dj's die verafgood worden maar in mijn optiek zijn de ware helden degenen die de muziek gemaakt hebben. Hoop dat ik nu niet wordt afgemaakt door mijn dj-vrienden. Gezien het tweeslachtige karakter (enerzijds commercieel, anderzijds ideologisch) hebben we een groot bereik. Er is voor ieder wat wils. Naast tracks van grote namen als Vince Watson en Mhonolink schenken we evengoed aandacht aan lokale labels en producers. Het is onvoorstelbaar hoeveel talent er hier rondloopt, je moet ze er alleen maar tussenuit zien te pikken. Muzikism is het resultaat van goed zoeken en netwerken.

Welke stijlen bieden jullie aan?
Vooralsnog behoren Techno, Tech-house, Deep-house, Electro, Minimal en Breakbeat tot ons assortiment. Dit wordt binnenkort aangevuld met HipHop en Drum 'n Bass.



De website

Platenzaken genoeg, waarom een webbased store?
Zoals ik al eerder zei: digitale muziek is de toekomst! Dit betekent niet dat wij vinden dat men geen vinyl meer moet kopen, in tegendeel. Blijf vooral platen kopen; motiveer die producers en prikkel ze om nog meer muziek te maken! Uiteraard zijn er diverse voordelen t.o.v. platen kopen in een shop: a) exclusiviteit, bij ons tref je ook muziek aan die niet eerder is uitgebracht, b) het is laagdrempelig, c) de kans dat je een miskoop doet is nihil, and if so: die euro verlies, daar kom je wel overheen.

Moeten we niet lekker illegaal blijven downloaden, wel zo goedkoop?
Haha! Die heb ik al een tijd niet gehoord! Toen we een jaar of anderhalf geleden enthousiast onze plannen bekend maakten verklaarde vrijwel iedereen ons voor gek en passeerde bovenstaande quote regelmatig de revue. In de tussentijd zijn legale downloadsites als paddestoelen uit de grond geschoten! Maar om antwoord te geven op je vraag: nee! Je vind het toch ook de normaalste zaak dat je wordt betaald voor het werk dat je verricht, of dat je je boodschappen afrekent bij de kassa? Voor niets gaat de zon op.

Is de muziek die jullie aanbieden van Nederlandse bodem of internationaal?
Voorlopig bieden we alleen muziek aan van Nederlandse, en over het algemeen, Rotterdamse labels, maar de tracks die op deze labels worden uitgebracht zijn afkomstig van artiesten uit de hele wereld. Wat de toekomst betreft sluiten wij buitenlandse labels zeer zeker niet uit; vereiste is wel dat zij kwaliteit leveren maar dat lijkt me een duidelijk verhaal.

Hoe werkt het?
Je gaat naar www.muzikism.com, klikt op "I'm new", registreert je, checkt je mailbox, copy/paste je password in het scherm "let me in", kiest je label, klikt op een track, luistert naar de track, koopt 'm en vervolgens geniet je van je mooie aankoop: binnen een paar minuten ben je de trotse eigenaar van een exclusieve LEGALE download. Twee vliegen in 1 klap ;-)



Dit interview is verschenen in de voorlaatste editie van GLAMCULT. Deze maandelijkse krant over Lifestyle, Dance & Cultuur is nu overal GRATIS verkrijgbaar


GLAMCULT
www.muzikism.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws