Jouke (Off_Corso)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Op gewone dagen komen de
mensen hun bank bijna niet af. Kom op!


Jouke Goslinga (37) rent voortdurend van hot naar her binnen en buiten het gigantische netwerk wat Off_Corso de laatste jaren geworden is. Officieel is hij er directeur maar je zult hem niet gauw in driedelig grijs achter een groot bureau dikke sigaren zien zitten roken. Jouke, net vader geworden, bruist van de aanstekelijke energie en weet wat er speelt in de stad. Of beter nog, wat er gaat spelen. Toch neemt deze razenddrukke rasoptimist altijd de tijd voor je. Of het nou een kletspraatje met de jongens van de techniek of een gesprek met een hoge pief van Unilever is. Je kunt het met hem overal over hebben.

Door: FF Erik


Hoe ben je bij Off_Corso terechtgekomen?
Ik werkte vier jaar geleden als projectmanager bij Planet Internet. Daarvoor had ik een commerciele functie bij KPN. Bij Planet was ik manager van Team Music Planet. Doordat KPN in zwaar weer kwam als gevolg van de UMTS frequentie aankoop, werden veel leuke projecten stopgezet, zo ook Music Planet. Ik had eigenlijk niet zo'n zin meer in grote bedrijven en wilde graag een manier vinden om creatieve mensen te binden. Mijn vrouw Arlette kreeg in die tijd een leuke baan in Rotterdam dus heb ik een open sollicitatie naar Nighttown gestuurd. Kort daarna hoorde ik iets over vier jonge mensen (Fleur, Charly, Michel, Denise red.) die een paar honderd meter verderop een club in een oude bioscoop waren begonnen. Ze zochten toevallig net iemand die de bedrijfsevenementen kon gaan doen.

Waarom Off_Corso en niet een andere club?
Ik kwam vroeger wel bij MTC's in de HAL en in Nighttown maar voor de rest kende ik eigenlijk niet zoveel. Off_Corso sprak mij aan omdat het was opgezet door vier enthousiastelingen. Mijn salaris ging door drie maar dat had ik er voor over. Het is heel dankbaar werk wanneer je bruggen kan slaan tussen getalenteerde mensen en bedrijven.

Je bent sinds het vertrek van de vier oprichters directeur van Off_Corso geworden. Wat is je doel voor de komende jaren?
De beste club van Nederland worden, bezoekersaantallen en awards zijn hierbij zeker niet zaligmakend, maar geven wel een goede indicatie. Ik ben tevreden wanneer we, net als op dit moment overigens, meer aanvragen krijgen voor feesten dan dat we nachten hebben. Daarnaast blijft de functie als creatief platform essentieel. Het moet zo zijn dat mensen uit de regio bij een leuk initiatief automatisch denken, dat wil ik in Off_Corso doen!


Jouw naam klinkt Fries maar je accent is een klein beetje Amsterdams, vertel eens?
Ik heb tien jaar in Amsterdam gewoond, dus dat zal daar dan wel door komen. Maar ik ben geboren op de 's-Gravendijkwal in Rotterdam. Daarna heb ik eigenlijk overal wel gewoond. Maar thuis staat bij ons alledrie Rotterdam als geboorteplaats in het paspoort. En waar die naam vandaan komt? Uit het noorden. Jouke is inderdaad Fries, Goslinga is meer Gronings. Dus daar liggen wel mijn roots. Maar de laatste paar generaties zijn redelijk uitgezworven over Nederland en ook wel daar buiten.

Is de wereld veranderd na 1 augustus 2005, de geboorte van je zoon Felix?
De wereld is zeker veranderd. Je bepaalt je agenda niet meer. Wel goed om te weten dat je zelf niet meer het middelpunt bent. Mensen met kinderen hebben geleerd om zich ten dienste van anderen te stellen. Dat zou best wel eens goed voor sommigen kunnen zijn, haha.

Waar en wanneer kan je je op dit moment het gelukkigst voelen?
Als ik thuis kom en Felix lacht naar me, als in Off_Corso iets lukt en de mensen hebben het naar hun zin en als ik plannen verzin en die met een leuke groep mensen kan realiseren. Maar ook als ik over de Middellandstraat fiets en onwaarschijnlijk mooie dames van vreemde komaf bij de tramhaltes zie staan. Nog knapper dan Halle Berry. Dan denk ik: komt goed met die stad.
...knapper dan Halle Berry.

Wat draai je thuis het liefst voor muziek?
Alles door elkaar. N.E.R.D.,ouwe Stones, Dr. Dre, Coldplay, Basement Jaxx, van die Nu Cool 3 cd's maar ook klassiek. De violiste Janine Jansen bijvoorbeeld. Kippenvel!

Welke DJ's hoor je graag?
Aldo (lang geleden en inmiddels gestopt), Remy, Leroy Rey, Andre Dadi, Ron Wood, Wix, Joachim, vooral DJ's die ik persoonlijk graag mag. Stijl maakt me niet heel veel uit, als een DJ maar in contact staat met het publiek. Je moet een set echt opbouwen en de mensen enerzijds opvoeden en nieuwe zaken voorschotelen. Anderzijds moet je ze ook 'pleasen' met bekender werk.

Je hebt bij Radio Rijnmond gewerkt. Doe je dat nog steeds?
Nee, dat is wel jammer. Ik heb een paar keer Wakkere Honden gedaan. Samen met Ron Miller. Het programma loopt nog steeds. Elke zaterdag van middernacht tot drie. Ik zou het heel leuk vinden om een talkshow te gaan doen. Het is 1 van mijn goede voornemens. Maar met een kind en Off_Corso is dat nog even toekomstmuziek.

Wat is er goed en wat kan er beter in Rotterdam?
Er lopen hier goede creatieve mensen zonder poespas rond. Daar heb ik bewondering voor. Wat beter kan? Het Schouwburgplein. Het is net alsof er een massagraf ligt. Wat hier ook positief is zijn de wijken met potentie die opgeknapt worden. Een negatief punt is de mentaliteit van 'eerst mijn werk af, dan pas plezier hebben.' Bij festivals niet, dan kan het ineens wel. Maar op gewone dagen komen de mensen hun bank bijna niet af. Kom op!

Stel je hebt een vrije dag en je hebt het plan om voor je vrouw en wat goede vrienden een verrassingsdiner te bereiden. Wat worden je voor-, hoofd-, en nagerecht?
Vooraf vijgen, parmaham met mozarella en een honingdressing erover, als hoofdgerecht Indische schotel a la Jouke. Dat is stoofvlees wat een dag in de marinade heeft gestaan. Als nagerecht espresso met truffels.

Ben je nog op vakantie geweest dit jaar?
In januari zijn we naar de trouwerij van Fleur en Charly in zijn geboortestad Melbourne geweest. Heel leuk. Maar ja, toen waren de dagen op en de portemonnee leeg. Wist je trouwens dat ze daar ook een second city syndrome hebben?

Bij Off_Corso hangt er onder het personeel altijd zo'n warme en positieve sfeer. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Daarvoor gaan alle credits naar bedrijfsleiders Gaby en Nick. De vaste barploeg is een hecht team. Ik probeer de techniek en de schoonmaak er ook in te vlechten. Het barpersoneel is ons visitekaartje. En Thea de toiletjuf een goede graadmeter. Zij kan me na het weekend precies vertellen hoe het is geweest.

Off_Corso is al een paar maanden met Nighttown aan het samenwerken. Hoe gaat dat?
Die samenwerking is meer op de achtergrond. Nighttown is gesubsidieerd en heeft een functie in de stad als podium voor de meer experimentele dingen. Off_Corso heeft dat niet. Je kan dan niet onder de vierhonderd bezoekers blijven steken. Nighttown vind ik een mooie verzamelbak van stijlen. Je moet ook niet vergeten dat zij al zestien jaar bezig zijn. Dat is wel wat anders dan een club die vier jaar geleden door een groep vrienden is begonnen.

Tot slot, wat is jouw lijfspreuk?
Off_Corso, off course!



Dit interview is verschenen in de nieuwste editie van GLAMCULT . Deze maandelijkse krant over Lifestyle, Dance & Cultuur is nu overal GRATIS verkrijgbaar


Off_Corso

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws