10 vragen aan Armin van Buuren

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Als ik advocaat zou zijn geworden, dan was ik ook weinig thuis geweest


Nog nooit zal Armin van Buuren de bekendmaking van de dj top-100 zo rustig hebben afgewacht als dit jaar. Volgens vele trance-deskundigen is de titel van zijn tweede studioalbum Shivers inherent aan de huidaandoening die je oploopt als je het schijfje in je cd-speler stopt. Tel daarbij de wereldwijd populaire radioshow In State of Trance bij op en je mag er van uitgaan dat de in Leiden geboren dj/producer/radiomaker en labelmanager, die vorig jaar de nummer 3 positie innam, een plaatsje zal stijgen. Een interview over rechten, plichten en 'wishful thinking'.

Tekst: Marcel


Love2Party: Je hebt op je tweede album Shivers samengewerkt met Jan Vayne. Wat vindt hij van elektronische muziek?
Armin: "Dat moet je eigenlijk aan hem vragen, maar een van de redenen dat hij mij ineens belde, was dat hij mij had zien draaien op Sensation. Hij heeft altijd veel gehad met synthesizers en hij vond mijn eerste album te gek. Twee jaar later stonden we samen op Sensation White."

Love2Party: Het is je tweede album. In hoeverre verschilt de muziek met je eerste album 76? En in hoeverre verschilt de trancesound uit de tijd van je debuutalbum met die van nu?
Armin: "Mijn eerste album was meer het afsluiten van een bepaalde periode van mijn leven. Van veel nummers stond het eigenlijk vast dat ze erop moesten en dus was de rest eigenlijk een beetje in dezelfde lijn, wat creatief een beetje beperkend was. Voor mijn tweede album kon ik dat loslaten en met een schone lei beginnen. Ik heb die ruimte ook echt genomen door met meerdere stijlen te experimenteren. De trancesound van nu is steeds meer audio gebaseerd in plaats van midi. Toen ik met produceren begon, had je nog echt een grote studio nodig. Tegenwoordig kun je met gekraakte software en de laptop van je pa al hele mooie dingen doen. Dat heeft de trancesound wel meer sophisticated gemaakt."

Love2Party: Je hebt je rechtenstudie afgerond. Ga je daar in de toekomst nog wat mee doen?
Armin: "Ik doe er eigenlijk nog dagelijks mijn voordeel mee, al loop ik niet in een pak op een kantoor. Ik heb er echt verschrikkelijk veel van geleerd, vooral omdat ik ondernemingsrecht, belastingrecht en auteursrecht heb gedaan. Wie weet trek ik ooit nog eens een pak aan."

Love2Party: Stelling: KaZaA, onlangs aangeklaagd maar vrijgesproken in Australie, is een volkomen legaal uitwisselingsprogramma van ondermeer muziek.
Armin: "Niet mee eens. We hebben in de wereld afspraken gemaakt met elkaar over de verspreiding en het openbaar maken van muziek. Deze afspraken worden nu dagelijks door miljoenen mensen geschonden. Ik durf zelf te beweren dat er geen andere wet is die zo vaak wordt overtreden. Internet is een prachtig medium om je fans direct te bereiken en daar ben ik een groot voorstander van, maar het moet echt uit de illegaliteit. Ik weet niet of marktwerking alleen daarvan de oplossing is. Er moet een discussie komen over hoe we in de toekomst willen dat auteurs beloond gaan worden voor hun inspanningen."Armin zijn fans zitten overal!

Love2Party: In de zomermaanden draaide je gemiddeld vijf avonden per week en ook je Shivers-Tour gaat je niet in de koude kleren zitten. Hoe houdt een normaal mens dat vol?
Armin: "Het is zwaar, en af en toe vind ik het ook echt even niet leuk, maar er staan zoveel mooie dingen tegenover, dat het eigenlijk vanzelf gaat. Achter de draaitafels voel ik me gewoon happy! Het is gewoon te gek om iedere avond voor zoveel mensen te mogen draaien."

Love2Party: Je hebt al jaren dezelfde vriendin. Hoe onderhoud je een relatie als druk bezette dj/producer?
Armin: "Eigenlijk gaat dat heel goed. Ik ben net nog een week met haar op vakantie geweest en we proberen veel samen te zijn. Als ik advocaat zou zijn geworden (optie 2, haha), dan was ik ook weinig thuis geweest. Nu zijn er weken dat ik ook overdag thuis ben en dan doen we veel samen. We bellen veel en ik neem haar vaak mee. Ook is het volgens mij goed dat we allebei iets compleet anders doen zodat we als we samenzijn ook echt wat hebben om over te praten."

Love2Party: De DJ Top 100 komt er weer aan. Vorig jaar eindigde je op de derde plek, Tiesto op de eerste. Denk jij dat het ooit mogelijk zou zijn om hem qua populariteit te evenaren?
Armin: "Ik weet het niet. Ik doe gewoon mijn ding en Tijs het zijne. Natuurlijk zou ik graag eens nummer 1 willen zijn. Ik heb veel bewondering voor wat Tiesto heeft gedaan voor dansmuziek. Maar mijn weg is een andere."

Love2Party: Op 12 november staat Ahoy geheel in het teken van Armin van Buuren. Hoe voelt het om middelpunt van zo'n groot evenement te zijn?
Armin: "Op het moment best eng, maar ik heb er wel heel veel zin in. Het is een soort climax van al die jaren dat ik lange sets heb gedaan. "Armin Only's" waren altijd mijn beste avonden. De feesten die we gaven als Armin Only verkochten altijd sneller uit dan feesten waarin ik kortere sets deed. De sfeer op zulke avonden was altijd fantastisch en ik denk dat die feesten nu een vaste schare fans hebben opgebouwd. Toch is voor mij het publiek het middelpunt van de avond. We gaan er alles aan doen om de sfeer van de eerdere Armin Only's mee te nemen naar Ahoy. Het is dus niet de eerste keer dat ik dit doe, maar wel op deze schaal."

Love2Party: Wat kunnen we verwachten? Neem je andere artiesten mee, zoals bij Carl Cox & Friends?
Armin: "Een spektakel. Geen concert, maar een DJ set met live artiesten in een intieme sfeer. Als we iets van de sfeer van de eerdere Armin Only's kunnen overbrengen, dan wordt het een bijzondere avond."

Love2Party: Met welke artiest zou je ooit nog eens willen samenwerken?
Armin: "Enya, Anouk of Bono. Wishful thinking."

L2P-recensies: A State Of Trance & Universal Religion 1
Armin van Buuren

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws