Het Kleine Kamertje: Interview met Wil

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Laatst stond er iemand z'n oksels in te spuiten met Toilet Air


De oer-Rotterdamse Wil (60) is al decennia lang een bekend gezicht bij de toiletten. Deze vrolijke horecadame is behoorlijk door de wol geverfd. Ze zou een dik boek kunnen schrijven over haar ervaringen in het turbulente nachtleven. Ondanks alles is Wil in die jaren een rotsvast rustpunt gebleven.

Door: FF Erik

Ben je altijd al toiletjuffrouw geweest?
Ik ben ooit begonnen bij gokpaleis Matahari aan de Vierhavenstraat. Niet als toiletjuffrouw maar gewoon in de bediening. Dat is later het Royal Partycentrum geworden geloof ik. Met het toiletwerk begon ik bij New Dirty Dick in de Zomerhofstraat. Naast Danceclub Eye waar ik later ook werkte. Daarna verhuisde ik naar de Danssalon en deed ook de garderobe van Parkzicht toen het een restaurant was.

Waar werk je nu?
Elke zaterdag bij Gay Palace en af en toe in de KeerWeer, het oudste Gaycafe van Rotterdam.

Zijn er verschillen tussen het werken in Amsterdam of Rotterdam?
Ja. Ik heb een paar maanden bij Marcanti Plaza in Amsterdam gewerkt en ze zijn daar makkelijker vind ik wel. Ze zijn hier aardig hoor en ik ken in Rotterdam natuurlijk iedereen, maar in Amsterdam zijn ze royaler bij de toiletten. Het is wel voor de komst van de euro waar ik over praat. Die euro heeft de hele horeca een knauw gegeven.

Word je niet knettergek van al die herrie?
Ik vind housemuziek wel leuk. Nee hoor, dat vind ik echt niet erg.

Wat is jouw favoriete muziek?
Ik hou van klassiek tot house. Alleen van die hele zware jazz vind ik niet leuk.

Wat draaide je bijvoorbeeld in de auto op weg hierheen?
Ik heb geeneens een rijbewijs joh, haha. Mijn man brengt me altijd en dan heeft hij radio Rijnmond op of Surinaamse muziek.

Wat is er mooi aan dit vak?
Ik zit hier voor de gezelligheid. Vroeger werkte ik vier avonden in de week maar nu is het m'n uitje. Ik ga me niet meer druk maken. En mensen komen echt van alles aan je vertellen. Gewoon lekker kletsen, gezellig ouwehoeren. Ze zeggen altijd dat ik een soort moeder ben.

Noem eens een voorbeeld?
Jonge jongens komen soms net uit de kast en dan hebben ze 't daar met mij over. Heel bijzonder.

Je werkt in Gay Palace en in de KeerWeer. Is het anders dan in de 'normale' horeca?
Het is in de andere horeca vaak harder. Bij Gay Palace doet iedereen heel amicaal. Groepjes vrouwen die een keer zonder hun vriend of man willen stappen komen bij ons. Dan worden ze tenminste niet lastiggevallen. Er komen ook steeds meer hetero's in de zaak. Die komen allemaal voor de goeie sfeer. Ik denk dat de verhouding nu fiftyfifty is.


Stellen mensen wel eens rare vragen?
Nee, niet echt. Ik help jongens af en toe een beetje als ze een oogje op iemand hebben.

Gewoon koppelen?
Ja, dat wel.

Valt de darkroom ook onder je werkgebied?
Gelukkig niet. Ik ga daar voor geen goud naar binnen. Ik heb begrip voor alles maar daar kan ik echt niet tegen. Ik wil er eigenlijk niet teveel over zeggen maar het komt voor dat jongens alleen gebruik maken van mijn wasbak. Komen ze met een volle mond uit de darkroom lopen. Nou, dat hoeft van mij allemaal niet zo hoor.

Wie is de beroemdste 'klant' die bij je is geweest?
Patty Brard bij de Danssalon. Ze deed toen dat programma 'Patty gaat extreem'. Of Paul de Leeuw bij de Eye en in Parkzicht kwamen heel veel BN-ers. Op zondag ging de familie Breukhoven daar altijd gezellig eten.

En Pim Fortuyn?
Nee die kwam altijd in de Shaft (gayclub op de 's- Gravendijkwal red.). Daar heb ik ook wel eens een nachtje gestaan maar dat wou ik niet meer. Daar zag ik echt rare dingen. Ouwe mannetjes, van die kantoortypes in kostuum die zich bij mij verkleedden en in een leren string uit het toilet kwamen. Je wil niet weten wat daar allemaal gebeurde. Ik vind het allemaal best maar ik hoef 't niet te zien.

Kom je ook op afterparty's?
Nu niet meer. Vroeger hadden we ze in de Danssalon. Op zondagochtend tot elf uur. Ik heb het nooit wat gevonden. De klanten waren zo waus als wat, gaven niks en maakten er een zooitje van.

Waar ging jij eigenlijk uit toen je jong was en hoe ging dat?
Toen ik jong was? Ja, dat is lang geleden he. Ik ging vrij dansen in dansschool Pierre Zom aan de 's-Gravendijkwal. Of naar Las Palmas. Dat was een houten keet bij de ingang van de Maastunnel
waar nu de Esso staat. Er tegenover had je nog een tent die Habanera heette ofzo. Maar ja, we moesten om 1 uur thuis zijn anders kreeg je op je duvel. Tegenwoordig gaan ze pas om 1 uur weg.

Maak je soms vreemde dingen mee bij de toiletten?
Laatst heb ik gelachen. Stond er iemand allebei z'n oksels in te spuiten met Toilet Air. Zo waus, hij merkte het geeneens. Ik riep nog 'Ruik ie lekker?'.


Wat zijn de kleine ergernissen in jouw werk?
Dat mensen hun handen niet wassen en dan snoepjes van de schaal pakken of dat ze dat juist met natte handen doen. Of dat ze hele handen vol snoepjes meenemen. Dan vraag ik altijd: Hebbie geen zakken? Ik heb een toilettas met pleisters, naaigaren, veiligheidsspelden en aspirientjes enzo. Soms moet de avond nog beginnen en dan willen ze al drie aspirientjes. Hoe kan dat nou? En de smoesjes om niet te hoeven betalen.

Wat zeggen ze dan?
'Kan ik even mijn lenzen goed doen? Ik wil alleen maar even in de spiegel kijken. Mag ik mijn handen wassen, ik heb er drank overheen gemorst'. En als ik er dan wat van zeg dan roepen ze dat ik zeker de volgende morgen in mijn Ferrari naar huis rijd, haha. Joh, het is allemaal voor m'n baas hoor.

Maar je maakt ook zat leuke dingen mee toch?
Tuurlijk, laatst kwam een meisje al die trappen op terwijl ze eigenlijk beneden in het zaaltje aan het dansen was. Daar is ook een toilet maar ze wilde perse gezellig bij mij boven komen plassen. Zegt ze: 'Heb je mijn moeder al gezien? Die is jaren getrouwd, heeft twee kinderen en nou is ze ineens pot geworden. Snappie dat nou? Haha'.
Dit interview is verschenen in de nieuwe editie van GLAMCULT . Deze maandelijkse krant over Lifestyle, Dance & Cultuur is nu overal GRATIS verkrijgbaar


Lees ook:
Het Kleine Kamertje: Het EHBD-team
Het Kleine Kamertje: Interview met Lies
Het Kleine Kamertje: Interview met geluidsman Tommy
Het Kleine Kamertje: Interview met Lucien
Het Kleine Kamertje: Interview met Jetje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws