DJ Maestro

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De Blue Note trip beschouw ik als mijn kindje


Ook hij was verrast toen hij drie jaar geleden door het legendarische jazzlabel Blue Note werd gevraagd om de compilatie 'Blue Note trip' samen te stellen. Het werden uiteindelijk drie dubbelalbums die dj Maestro (Martijn Barkhuis) meteen op de kaart zetten. 'Ik werd zelfs door Blue Note uitgenodigd om in New York de originele mastertapes op te halen. Daar droom je als jazzliefhebber alleen maar van.'

Tekst: Roelf Jan


Als dj Maestro over oude jazz spreekt, hoor je het ontzag in zijn stem. Maar ook de trots dat hij als Amsterdamse dj deel mag uitmaken van de rijke jazztraditie. Na drie uiterst succesvolle Blue Note trip-albums moest hij het stokje overgeven aan Jazzanova. "Ze wilden het concept meer internationaal uitbouwen. Ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook wel genoeg was. Ik had nog tien cd's kunnen maken met Blue Note nummers, maar het zou dan toch een herhaling van zetten worden. Toch was het wel vreemd om de Blue Note trip van Jazzanova te luisteren. Het is een mooi album, maar ik vind het niet passen in de serie. Ik zie die Blue Note trip toch een beetje als mijn kindje, dus dat ik het altijd raar als iemand daar dan mee aan de haal gaat."

Het compileren van de drie cd's legde hem geen windeieren. Opeens kende de hele wereld dj Maestro en werd hij gevraagd om te komen draaien in Japan, Indonesie en de VS. Ook in Nederland steeg zijn populariteit. "Ach, de populariteit voor jazz gaat altijd in golfbewegingen. Nu zitten we weer even op een piek en wil zelfs Joke Bruijs jazz gaan maken. Ik bedoel maar. Ik probeer me als dj wel altijd te verbreden, door ook andere muziekstromingen in de gaten te houden. Momenteel vind ik de broken beat sound uit West Londen het meest interessant. Het is jammer dat er nog niet genoeg echt goede broken beatplaten uitkomen, omdat de scene nog te smal is. Maar jongens als Mark de Clive-Lowe maken echt heel goede dingen. Deze muziek zit ook heel dicht tegen jazz aan."


Als dj was Maestro altijd een vreemde eend in de bijt van de als conservatief bekend staande jazzscene: "Vooral in het begin kreeg ik zware kritiek vanuit de zogenaamde jazzpuristen. Een dj, dat was natuurlijk not done. Ik heb me hier nooit iets van aangetrokken. Maar je merkt wel dat de kritiek langzaam verstomt." Jarenlang was Maestro een buitenbeentje, zowel tussen de jazzmuzikanten als in het dj-wereldje. "Al dj heb ik het wiel echt zelf uit moeten vinden. Mijn voorbeelden waren Graham B., die vroeger waanzinnige feesten in Paradiso gaf en Eddy de Clerq. En Jules Deelder, al zie ik hem meer als een plaatjesdraaier dan als een dj. Toch voel ik me meer verbonden met muzikanten dan met dj's. Ik werk de laatste tijd veel met live instrumenten en zang. Michiel Borstlap speelt geregeld met me mee, en ben ik ook bezig met het produceren van muziek. Dit wordt een combinatie van stijlen: jazz, funk, dance en reggae."

Dat dj Maestro breder kijkt dan jazz alleen, blijkt wel op zijn nieuwe cd 'Delicious jazz', waarvoor hij het Verve archief in mocht duiken. Naast klassiekers van Chet Baker en Donald Byrd, zijn hier ook eigentijdse nummers van Roy Hardgrove, Jamie Cullum's versie van Pharell's 'Frontin' en een remix van Gill Scott Heron's 'Lady Day and John Coltrane' op te vinden. "Jazz is geen muzieksoort die stil staat. Er komt tegenwoordig nog zoveel mooie en spannende muziek uit. Jazz blijft zich ontwikkelen, het zou dus stom zijn om vast te houden aan alleen de oude nummers."

Drie albums op Blue Note, een nieuw album van Verve net in de winkel, hoe hoog kan de ster van dj Maestro nog rijzen? "Als dj heb ik denk ik wel het allerhoogste bereikt dat mogelijk is. Ik wil in de toekomst graag nog andere grote jazzlabels benaderen om voor hen albums samen te stellen. Maar ik wil me vooral op het produceren toeleggen. Daar heb ik nog heel wat dromen te verwezenlijken. Een eigen productie uitbrengen op Blue Note of Verve bijvoorbeeld"

Vrijdag 16 september vindt er een nieuwe Delicious Jazz-clubavond plaats in Land van Waas. Deze editie staat in het teken van de release van de Delicious Jazz-cd, samengesteld door dj Maestro. Love2Party mag 3 cd's + 3x2 kaarten weggeven. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je antwoord geven op de volgende vraag: wat is de echte naam van dj Maestro? Antwoorden, vergezeld van je complete adresgegevens, mailen naar Marcel. Succes!

Blue Note trip

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws