Lowlands-interviews: Vive la Fete

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In Belgie zijn de festivaltoiletten niet zo proper als hierVive la Fete, voor het optreden

Acht jaar geleden maakten gitarist Danny Mommens en zangeres Els Pynoo een nummertje. Het werd meteen een voltreffer, het begin van de succesvolle Belgische electropop-act Vive la Vete. Op hun nieuwe album Grand Prix staan vele feestnummers, echte festivalkrakers. Vandaar dat het (liefdes)duo weer mocht aantreden op Lowlands. Voor het optreden stelden we het in Gent woonachtige stel een aantal vragen.

Tekst en foto's: Marcel


L2P: Het hoeveelste Lowlands-optreden is dit voor jullie?
Danny: "Het derde."

L2P: Wat vinden jullie van dit festival?
Els: "Het is vooral een gezellig evenement. En je mag hier van alles. Ik zag net zelfs bezoekers op hun zelf meegebrachte stoeltjes zitten. Moet je in Belgie niet doen. Dan word je meteen van het terrein gegooid."

L2P: Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse en Belgische festivals?
Danny: "Bij ons is alles verboden. Daarnaast zijn de toiletten niet zo proper als op Lowlands."

L2P: Waar zijn jullie het populairst?
Els: "In Nederland. Zonder twijfel!"

L2P: Waar hoeft Vive la Fete zich niet te laten zien?
Danny: "Ik denk dat onze muziek overal wel zijn recht komt. Als ze ons maar niet in Engeland programmeren. Daar hoef ik niet zo nodig naartoe. Ik houd niet van die mensen."Een van de twee meegereisde honden

L2P: Jullie kijken zo schattig naar elkaar? Verliefd?
Els: "Ja! Wij zijn niet alleen een koppel op het podium, maar ook in het dagelijkse leven."

L2P: Hoe houd je werk en prive gescheiden?
Els: "Dat is gewoon een kwestie van de knop omzetten. Op het podium denk ik alleen aan muziek. In ieder geval niet aan onze relatieproblemen."

L2P: Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Els: "Acht jaar geleden, voordat Danny op tour ging met zijn vorige band Deus, maakten we bij hem thuis een nummertje. Een single wel te verstaan. Het werd meteen een voltreffer."

L2P: Welke acts die op Lowlands geboekt zijn, zouden jullie willen zien?
Danny: "Waarschijnlijk gaan we zo nog wel even naar The Pixies luisteren."
Els: "En naar Marilyn Manson."
Danny: "Maar om eerlijk te zijn wil ik na ons optreden zo snel mogelijk weer naar huis. We hebben een boerderij met veel dieren. Die moeten toch verzorgd worden. We zijn dan ook vrijwel nooit in hotels te vinden."

L2P: Wat kunnen we zo van jullie verwachten?
Danny: "Het wordt gewoon lachen. Als het kan, halen we ook mensen op het podium. Mag dat niet? Dan draaien we toch het een cover van de Bananasplit? Ook leuk."

Het optreden:Danny scheurt bijna van het podium af

Echt serieus kun je de performances van Vive la Fete niet nemen. Voorafgaand aan hun optreden lijkt Danny de wereld al voor komijnekaas aan te zien. Op het podium is dat niet veel anders. Gelukkig heeft Els echt uitstraling. Zo lief en schattig als ze onze vragen beantwoordde, zo rebels en fel manifesteert ze zich op de planken. Krijsend en vals zingend, dat wel. Maar het slaat aan op het publiek, die de vreemde kapriolen van het duo wel kan waarderen. Misschien leent die electropop zich wel niet voor een gouden strotje. Dan maar die hese, soms jankende vocalen van Els. En de streken van haar levensgezel, die aan het eind van het optreden met een motor bijna van het podium rijdt. Hilariteit ten top!

Vive la Fete tourschema Nederland:
30 september: Patronaat (Haarlem)
1 oktober: Effenaar (Eindhoven)
7 oktober: Paard (Den Haag)
8 oktober: De Kade (Zaandam)

Vive la Fete

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws