Lowlands-interviews: Thelonious

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Het 'zwarte schaap' van Ouderkerk a/d IJsselThelonious, bij de Lima-tent

DJ Thelonious - fervent poster op Love2Party - stond ineens vermeld in het blokkenschema van Lowlands 2005. Een supervriendelijke lange jongen. Geen grote mond, wel een grote liefde voor muziek. Hij draaide zelfs vier sets in twee dagen in de Lima. Love2Party interviewde hem 'right on the spot'.

Tekst en foto's: FF Erik

L2P: Wie is DJ Thelonious?
Thelonious: "Guido van Dieren, dertig jaar. Ik ben opgegroeid in Ouderkerk a/d IJssel maar ben verhuisd naar Rotterdam, omdat er te weinig gebeurde in mijn muziekstijlen. Ik was daar letterlijk en figuurlijk het 'zwarte schaap'."

L2P: Hoe komt het dat je op Lowlands 2005 mag draaien?
Thelonious: "Na een editie van Crime Jazz waar ik resident ben, werd ik eind juni ineens gebeld door iemand van Lowlands."

L2P: Was je hier al eerder geweest?
Thelonious: "Ja vijf keer ofzo. Vier jaar geleden voor het laatst, maar nooit eerder om te draaien."

L2P: Jij draaide in de Lima-tent voor en na de optredens van Fat Freddy's Drop en Amp Fiddler. Wat vond je van hen?
Thelonious: "Fat Freddy's Drop vond ik erg dope. Na een langzame start schudden ze het publiek behoorlijk wakker. Zanger Joe Dukie heeft 1 van de mooiste stemmen die ik de laatste tijd heb gehoord. En de trombonespeler met zijn dikke kont die danspasjes deed. Fantastisch! Amp Fiddler was goed, maar ik vond hem in Rotown beter. Ik miste de rest van de band een beetje. In Rotown stond hij met een mannetje of vijf. Maar het was nog steeds een erg goed concert en erg fris temidden van al het andere aanbod van Lowlands."

L2P: Wat zou jij op Lowlands 2006 graag geprogrammeerd willen zien?
Thelonious: "Wat meer zwarte muziek dus. Hoewel ik weet dat het een rock georienteerd festival is. Ik denk als een Prodigy geboekt kan worden het niet verkeerd is om een Chuckie te boeken voor het grote publiek. Denk dan puur vanuit een publiekstrekkers point of view. Maar dan moet hij wel in een grote tent draaien. The Groove Tube moet blijven zoals hij is. Daar past een te commerciele Chuckie weer niet in en dat zou ook zonde zijn. Wat ik zou willen zien zijn The Rebirth Of Fertile Ground. Vind ik 1 van de beste live bands van dit moment. KC The Funkaholic weer terug en Leroy Rey met St. Paul natuurlijk. Zet Spinna in de Groove Tube dan wordt het 1 groot feest. Of Gilles Peterson, zangeres Bembe Segue. Funk Me op Lowlands moet ook kunnen, maar ik denk dat de beste plek dan ook The Groovetube is. En ik wil een apart tentje zien voor de diepere dingen zoals broken beat. Het zou zeker kunnen werken op Lowlands. En meer goede hiphop. Ik bedoel hiermee acts zoals The Roots, Mos Def, Common, Jurassic 5. Dus niet de hiphop-acts die op het laatst afzeggen of een no-show neerzetten. Dan krijg je ook vanzelf meer donkere mensen binnen. De 'zwarte' programmering in de Lima dit jaar met K-Os, Amp Fiddler en Fat Freddy's Drop vind ik te weinig."

L2P: Wat vind je de leukste plek van Lowlands?
Thelonious: "'s Avonds in de Groove Tube."

Volgens mij schrijf je ook regelmatig in de Brabbelbox op Love2Party. Klopt dat?
Thelonious: "Ik lees het forum elke dag en af en toe schrijf ik iets als het me aangaat. De reacties van Mad'r kan ik altijd wel waarderen. Love2Party brengt kwaliteitsmuziek. Het is eigenlijk de vervanger van dancetijdschriften geworden."


Vrijdag 19 augustus, net voor het optreden van Fat Freddy's Drop

L2P: Wat is Strange Fruit?
Thelonious: "Een party in Rotterdam. Elke twee maanden een avond zwarte underground, hiphop, broken beat, nu-soul, latin en afrobeat. Ik organiseer het samen met Lucky Dubz. Het is o.a. geinspireerd op Rude Movements in New York. Maar ook op de vrijdagavonden in Paradiso, avonden zoals the Co-op in London en het gevoel van Nighttown Theater 10 jaar geleden. Elke maand is er trouwens een mini Strange Fruit in Bar-P in Rotterdam."

L2P: Wil het lukken?
Thelonious: "Ja, Rotterdam is goed bezig. Er is ook een leuke groep mensen die feesten organiseert, maar het publiek moet ons wel supporten. Anders kunnen we niet verder. We worden er niet rijk van. Het kost gewoon geld. De gastenlijst moet ook iets korter worden."

L2P: Hoe komt het nou dat een blanke jongen uit Ouderkerk a/d IJssel zo voor die zwarte muziek gaat?
Thelonious: "Mijn vader draaide vroeger wel Fats Domino. Maar ik ben min of meer opgevoed door het tv-programma Yo MTV Raps. Het is pas echt begonnen tijdens een vakantiebaantje in een tomatenkas. Dat was in de tijd van MC Hammer en ik werkte daar met een paar jongens die heel goed konden dansen. Zelf wilde ik de bewegingen ook onder de knie krijgen om de vrouwen te kunnen imponeren. Dat werd niet zo'n succes, haha. We luisterden veel naar hiphop. Tribe Called Quest, Tony Scott, DeLaSoul en gingen uit in Tomorrowland en Het Gebouw in Lekkerkerk. Later werd big beat wat populairder. Ik hoorde de muzieksoorten die ik zelf goed vond niet zo vaak meer dus ben ik ze maar gaan draaien."

L2P: En toen was je ineens DJ?
Thelonious: "Nee, niet gelijk. Ik heb op een gegeven moment uit mezelf Nighttown gebeld en mocht daar komen draaien. Later werd het Off Corso en andere tenten en dan loopt het wel als je geluk hebt. Hoewel het niet alleen geluk is. Het is ook hard werken en liefde voor muziek hebben."

Thelonious organiseert op 7 oktober in Club Waas weer een Strange Fruit met als gast Yam Who

Yam Who

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws