Marcel Pantera (Maison Royale)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Amsterdam is keihard aan het vertrutten!



De 1e editie van Maison Royale in de Westergasfabriek

Een geslaagde eerste editie van Maison Royale in de Westergas in Amsterdam krijgt een vervolg en wel in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Een tweedaags feest voor de mensen die disco en house een beetje ongroeid zijn.

Tekst: JRN
Foto's: Jos


Keine bratwurst staat er op de minieme flyer die de tweede editie van Maison Royale aankondigt. En met de programmering van onder andere Gerd, Mr. Wix, Benny Sings, Kraak & Smaak en Maestro zullen er muzikaal ook geen smakeloze hapklare brokken worden voorgeschoteld in de Van Nelle Ontwerpfabriek, waar op 22 en 23 oktober de volgende editie van het festival plaats heeft. De voormalige fabriek wordt omgetoverd tot een groots overdekt terras, oftewel het Square Culinaire, met twee pittoreske spiegeltenten waar de optredens van ook Adanani & Wolf, Carmenian Gospel Singers en Alice Russel plaatsvinden. Het eten wordt verzorgd door diverse culinaire vernieuwers uit de randstad zoals wereldeethuis Bazar. Eerder vond in het monumentale pand het Pulse feest plaats en eind vorig jaar het D.E.A.F. festival. Hoe anders gaat organisator Marcel Pantera het aanpakken? Wij stelden hem daarover een aantal vragen.

L2P: Wat is de achterliggende gedachte van Maison Royale ook al weer?
Marcel: "Eenerzijds wil ik aan een behoefte voldoen die ik zelf heb, maar die ik ook bij vrienden en bekenden zie. Ik kan mijn ding niet meer vinden in het huidige nachtleven. Als ik 'gezellig' uit de Rosso rol, weet ik niet waar ik heen moet als ik nog een dansje wil doen maar geen zin heb in beukende muziek omgeven door meisjes van zestien. Anderzijds ben ik van mening dat het publiek niet dom is, maar dom wordt gehouden. Er zijn te weinig onderscheidende partijen in Nederland. De commercie ziet dat een concept werkt en zal dit zoveel mogelijk uithollen om geld te verdienen. Er wordt niet gekeken naar het publiek, dat meer wil. In het Land der Blinden is Eenoog Koning. Je wilt tenslotte wel uit en je wilt ook je vrienden ontmoeten. Die behoefte blijft bestaan. Met Maison Royale is er nu weer een extra keuze bij die wat inhoudelijker om wil gaan met het evenement maar vooral ook de programering."


L2P: Waarom de Van Nelle fabriek? Is die locatie te vergelijken met de Westergas?
Marcel: "De vraag zou moeten zijn waarom Rotterdam?
Omdat ik als Rotterdammer wonende in Amsterdam vind dat de stad de laatste jaren een enorme vooruitgang heeft gemaakt op het gebied van de vrijetijdsindustrie. De gemeente zorgt ervoor dat allerlei spannende dingen ook daadwerkelijk tot stand komen en de stad bruist. Amsterdam daarentegen is keihard aan het vertrutten. Vandaar om iets te organiseren in Rotterdam. De Van Nelle heeft namelijk wel iets dat wij ook hoog in het vaandel hebben, namelijk: 'Oude waardes vertalen naar nieuwe normen'. Als je ziet hoe die lokatie aan een nieuw leven is begonnen met behoud van de oude sfeer, denk ik dat dit de enige lokatie is waar we horen."

L2P: Hebben jullie al een idee hoe de ruimte in te vullen? Er is wel eens een Pulse-feest geweest en een editie van het Dutch Electronic Art
Festival. Zijn jullie daar geweest? Zo ja, wat waren de bevindingen?

Marcel: "We zijn daar inderdaad geweest. Maar de ideeen die we hebben zijn Maison Royale ideeen. Die lijken in het geheel niet op beide feesten en is het dus ook moeilijk om een vergelijk te trekken. Ik zou zeggen: Komt dat zien!"

L2P: Zijn jullie op de hoogte dat er nogal wat commottie over de Van Nelle. Die is ontstaan, omdat Now & Wow eigenlijk daar naartoe wilde verhuizen maar niet mocht vanwege klachten de omwonenden en huurders. Zijn jullie niet bang daar ook problemen mee te krijgen?
Marcel: "In het geheel niet. Het organiseren van een tweedaags muzikaal en culinair festival staat veraf van een wekelijkse club als Now & Wow."


Tot nu toe zijn Tom Gabel & the Young Sinatras, Alice Russell, Phil Martin, DJ Maestro, Adani & Wolf, DJ Goldfinger, Mr. Wix, Benny Sings, Gerd, Kraak & Smaak, Carmenian Gospel Singers en Phil Horneman geboekt. Dat zijn vooral nationale artiesten, is dat een bewuste keuze en komt er nog meer bij?
Marcel: "Er komt zeker nog wat bij. Wij kijken ook over de grenzen. Het allerbelangrijkste is dat we een festival willen zijn waar je weer wat kunt ontdekken, dus vooral veel onbekende maar kwalitatieve zeer goede bands en dj's die goed genoeg zijn voor de grotere festivals alleen nog niet commercieel of bekend genoeg om ook daadwerkellijk opgemerkt te worden."

L2P: Het festival duurt weer twee dagen? Hoe vullen jullie die dagen in? Vorige keer zagen we vrijwel twee keer hetzelfde programma. Wordt het nu weer zo opgezet?
Marcel: "Ja zo doen we het weer. Dat is ons goed bevallen. Je ziet nu dat het publiek niet alleen in rijen achter elkaar aanloopt om weer naar de volgende act te lopen en dus is er rust op de vloer. De bezoekers zijn op deze manier niet bang om wat te missen. Omdat de artiesten ook het hele weekend op Maison Royale vertoeven, nemen ze de tijd om met elkaar te jammen. Die combinaties krijg je nooit meer te zien en dat maakt elk optreden uniek!"

Maison Royale
Love2party recensie maison royale Westergasfabriek
D.E.A.F. report

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws