DJ Marnix (Loveland)

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Balancerend tussen commercie en underground



Een van de leukste tenten tijdens het Dance Valley-weekend was zonder twijfel die van Loveland. Daar werd het nieuwe concept FIRE! geintroduceerd aan het publiek, inclusief brandweerauto en welgevormde brandweervrouwen. Aanstaande zondag staat het tienjarige bestaan van Loveland op de agenda. Het feest wordt in een wel heel bijzondere locatie georganiseerd: het Amsterdamse Sloterparkbad. Een interview met Loveland-voorman en succesvol dj Marnix.

Door: Sander

L2P: Deze maand bestaat Loveland tien jaar. Er zijn maar weinig organisaties in Nederland die het zo lang volhouden. Wat is de kracht van Loveland?

Marnix: "Dat komt door het goede team van mensen dat samenwerkt, de Lovelanders. Tevens ben ik altijd op alle fronten nauw betrokken: van techniek, productie t/m de programmering. De feesten worden met gevoel georganiseerd en de locaties worden met liefde uitgekozen. Daarbij probeert Loveland op de lange termijn te denken; dus niet even snel geld verdienen en klaar. Maar juist kosten noch moeite besparen om een locatie zo mooi mogelijk aan te kleden qua licht, decoratie en acts. Bovendien letten we op elk detail, alles moet op elkaar afgestemd zijn. Als de flyer bijvoorbeeld blauw is, dan moet het infoblad ook blauw zijn."

L2P: Waarom zijn jullie tien jaar geleden begonnen met het organiseren van feesten en hoe ben je op de naam Loveland gekomen?
Marnix: "Ik begon in november 1985 met het organiseren van schoolfeestjes op de lagere school en begon zo mijn eigen drive-in disco show: Alcatraz. Ik was toen elf jaar en het is dus in november dit jaar twintig jaar geleden dat ik begon als dj. Een logisch gevolg was dan ook het gaan organiseren van eigen feesten. Loveland vanwege de liefde voor muziek en het gevoel voor de organisatie."

L2P: Jullie hebben tal van uitverkochte feesten georganiseerd op de meeste unieke locaties in en rond Amsterdam. Wat zijn jouw hoogtepunten van de afgelopen tien jaar?Marnix: "Eigenlijk is koninginnedag elk jaar weer een hoogtepunt. Nu elk jaar op het Stoperaplein te Amsterdam. Qua lokaties toch de oude zwembadfeesten in Grandorado - Zandvoort, treinstation Haarlem CS, Openluchttheater Amsterdam, Beurs van Berlage en Aviodome - Schiphol. Natuurlijk niet te vergeten Sanddance, mijn strandfeesten die ik samen met Dj Tommy organiseerde midden en eind jaren negentig in Woodstock op het Bloemendaalse strand. Verder gaat ons nieuwe concept FIRE! het hoogtepunt van 2006 worden."



L2P: Dieptepunten?
Marnix: "Eigenlijk maar 1 groot dieptepunt. Mijn lieve zusje en tevens beste maatje is op 12 april 2004 overleden."

L2P: Wat is er veranderd aan het geven van feesten in de afgelopen tien jaar?
Marnix: "Helaas is het een spreadsheet-cultuur geworden. Teveel organisaties denken alleen nog maar aan geld verdienen. De liefde en het gevoel is ver te zoeken. Wij proberen een balans te vinden tussen commercie en underground. Wij werken met partners om de ticket-prijs laag te houden. Vaak denken mensen dat wij onze zakken vullen. Wat ze niet bedenken is dat een feest geven op lokaties waar nog niets is (licht, geluid, tenten, security, koelwagens, barren, aggregaten, deco, etc) een fikse investering is. En bovendien een behoorlijk risico. Een feest in een bestaande club, dat is natuurlijk een heel ander verhaal."

L2P: Wat is het allerbelangrijkste aan een goed feest?
Marnix: "De sfeer. Natuurlijk moeten de muziek en het geluid goed zijn. Alles bij elkaar maakt de sfeer goed. Publiek, licht, productie, barren die snel gaan, gratis wc en garderobe etc."

L2P: In Rotterdam hoor je vaak dat er te weinig overleg is tussen de verschillende clubs en organisaties, waardoor het geregeld voorkomt dat op een bepaalde dag meerdere feesten plaatsvinden die hetzelfde publiek zouden moeten trekken. Hoe is dit in Amsterdam? Gaat dat beter en ben jij voorstander van dit soort overleg?
Marnix: "Ik ben zeker voorstander van zo'n overleg. Ik pleit zelfs voor verdere samenwerkingen, zoals gezamenlijk drukken, package-deals met bedrijven die de techniek doen, etc. Gezamenlijk inkopen, waarom niet? Ik zou zelfs willen pleiten voor onderlinge prijsafspraken met organisaties wat betreft de tickets. Ik vind het onverstandig elkaar kapot te concurren met een prijzenslag. Onderscheidt jezelf dmv creativiteit en sfeer of productie of locatie.
Bij de BVD, Belangen Vereniging Dance, hebben we overigens al een agenda waarin iedereen zijn evenementen invult."



L2P: De jubileum-editie van Loveland vindt op zondag 14 augustus plaats in het Sloterparkbad in Amsterdam. Waarom hebben jullie voor die locatie gekozen?
Marnix: "Zoals je al eerder hebt kunnen lezen vond ons allereerste feest plaats op 12 augustus 1995 in het tropische zwembad van Grandorado te Zandvoort. Ik dacht dus dat het wel gepast zou zijn om weer terug te gaan naar onze roots. Het terrein is helemaal top. Het is een groot park met veel gras en gelegen aan een meer. Tevens hebben we buitenbaden en eilandjes waar je kunt trommelen om een kampvuurtje. Of je stapt op een bootje met je vrienden of geliefden om het feest eens vanaf het water te bekijken. En last but definately not least, het tropische binnenbad inclusief jacuzzie, glijbanen etc. Je kunt je dus omkleden en even bubbelen of glijden binnen. Als het lekker warm is kun je ook in de buitenbaden dobberen. Of je danst in de T-Dansant tent of bij de FIRE! stage."

L2P: Tijdens Loveland 10 years is er een Fire-stage. Dit als voorproefje op het nieuwe 'Fire' concept wat jullie gaan presenteren tijdens het Amsterdam Dance Event. Dit gaat ten koste van het populaire 'Rise' concept. Waarom wordt een goedlopend concept als Rise vervangen door een nieuw concept?
Marnix: "Omdat we niet teveel concepten tegelijk willen voeren. Eigenlijk komt Rise in FIRE! terug. FIRE! krijgt net als Rise ballen. En ik vind dat je alle energie in een concept moet stoppen in plaats van een beetje in meerdere concepten. En mijn motto is: Op het hoogtepunt stoppen met wat je doet."

L2P: Kan je al een tipje van de sluier oplichten over 'Fire'?
Marnix: "Het wordt een stoere clubavond die door geheel Nederland zal gaan reizen."

L2P: Jullie hebben tijdens Dance Valley twee dagen een Loveland-tent gehost. Hoe heb je dat ervaren?
Marnix: "Fire! is daar geintroduceerd als naam en met het nieuwe logo. We hadden denk ik een van de mooiste tenten en het dak ging er beide dagen wreed vanaf. Ook de sfeer en decoratie waren een tipje van de sluier van het Fire! Concept."



L2P: Dan even over Marnix als dj en producer. Je bent de laatste tijd druk bezig met produceren. Jouw eerste release op Loveland 'Time to get funky' doet het erg goed. Wat zijn de plannen op dat gebied voor de komende tijd?
Marnix: "We gaan twee classics uitbrengen van Eric Nouhan en Dimitri: 'Alice D in Wonderland' (met Orlando Voorn remix) en 'Cuba' (met vocale remixen van Eric Nouhan feat. Lady Lago). Daarna zal er tijdens ADE een CD worden uitgebracht met het beste van Eric Nouhan en Dimitri. Dit omdat ik het leuk vind om een tijdsdocument vast te leggen voor de Amsterdammers, zodat ze later nog weten wat er gebeurde in 1990-1995.
In november komt er een nieuwe Dj Marnix 12" uit met remixen van Sebastien Leger en Jamie Anderson."

L2P: Je draait als dj al meer dan vijftien jaar mee. Hoe ben je vroeger aan je eerste boekingen gekomen?
Marnix: "Ik draai dit jaar inderdaad twintig jaar. Ik begon als drive-in disco dj. Men boekte mij + licht en geluid. Later ben ik steeds meer gaan draaien voor andere licht- en geluidbedrijven en later in clubs. Vervolgens op mijn eigen feesten en vervolgens voor andere organisaties. Voor mijn eerste boekingen verdiende ik vijftien gulden, dus je weet waar ik vandaan kom."

L2P: Is het organiseren van feesten indirect goed voor je dj-carierre?
Marnix: "Zeker, je kan in ieder geval voor jouw publiek jouw sound ten gehore brengen. En een dj die organiseert, weet vaak ook de betere dj's te strikken."

L2P: Wat is het meest opmerkelijke moment uit je dj-carierre?
Marnix: "Heb er velen meegemaakt. Denk toch wel Algegeras of zoiets op de weg van Malaga naar Gibraltar - Spanje. Een after party voor locals met een echte en een nep technics, de ene pitchte sneller naar voren en de andere naar achteren. Geen monitors en ik stond in de voorkant van een afgezaagd schip. Iedereen dronk water en rookte joints. Er waren tribunes en de ongeveer 1500 man gingen bij een luide sirene allemaal het grasveld voor de dj-boot op om onder de sproeiers te staan. Dit alles vond plaats van 10.00 uur 's ochtends tot 's avonds laat, tussen flatgebouwen waar oude vrouwen hun was buiten hingen. Dit was in 1993. Zoiets heb ik nooit meer meegemaakt "



L2P: Welke van de huidige generaties dj's vind je goed? En waarom?
Marnix: "Er is een grote groep dj/producers die erg veel goede muziek draait en maakt. Teveel om op te noemen denk ik. Maar als ik 1 naam moet noemen: Sebastien Leger."

L2P: Wie van de oldies doen volgens jou nog steeds goed mee? En waarom?
Marnix: "Remy en Dimitri. Ze blijven me boeien."

L2P: Welke wensen zie je op muzikaal gebied nog graag nog in vervulling gaan?
Marnix: "Meer tijd om te produceren. En die komt hoop ik volgend jaar."

Love2Party-favorieten:
Naam:
Marnix
Leeftijd: 30 (21-11-1974)
Woonplaats: Amsterdam
Werkt momenteel aan: Loveland
Positieve eigenschap: Creatief
Slechte eigenschap: Ongeduldig
Hobby: Sky-diven
Held(en): Frankie Knuckles, Derrick May en Kevin Saunderson (Dj's), mijn vader en moeder
Track aller tijden: Joe Smooth - Promised land
Gelooft in: Natuurlijk evenwicht, energie en mezelf

10 Years of Loveland vindt plaats op zondag 14 augustus in het Sloterparkbad in Amsterdam. Het feest begint om 6 uur en duurt tot 12 uur. Dj's zijn o.a. Kevin Saunderson, Marnix, Sebastian Leger, Mustafa, Axwell, Roog, Gregor Salto. Check de preview voor meer info

Loveland
DJ Marnix

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws