Het Kleine Kamertje: Interview met geluidsman Tommy

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Mensen komen niet om naar slappe loerie te luisteren.
Ze willen met een natte dweil om de oren geslagen worden


Tommy (41) is een raszuivere Helmonder. Hij komt van 'onder de grote riolen' waar de mensen over het algemeen schappelijker zijn. Maar de geluidsman heeft z'n draai in de rauwe Maasstad al jaren gevonden. Een kerel vol grappige anekdotes die een parate kennis van zaken als kunst, literatuur en vooral van muziek en techniek bezit. Tommy is vakman in hart en nieren en vaart zijn eigen koers, rechtdoorzee in de woelige wereld van Sex, Drugs and Rock & Roll.

Door: FF Erik

Bent je altijd al geluidsman geweest?
Ja eigenlijk wel. Toen ik op de middelbare school zat speelde ik basgitaar en drums maar ik was niet zo'n briljante muzikant. Omdat ik met muziek en bandjes bezig wilde zijn werd ik maar technicus. Ik was toch al goed in alle Betavakken. En in kunstgeschiedenis. Ik hou van cultuur. Bij het NOB heb ik een paar opleidingen zoals microfoontechniek en Hafabra gedaan.

Harmonie, fanfare en brassbands?
Heel goed. Bij Hafabra leer je alle settings voor diverse orkesten. Wist je dat ook bij een harmonieoptocht elk instrument een eigen plaats heeft?

Waar en met wie heb je allemaal al gewerkt?
Woah, wil je dat weten? Ik ben begonnen met hardrock en werkte voor de Schotse band Middle Of The Road. Ken je die? Van de hits 'Chirpy Chirpy Cheep Cheep' en 'Sacramento'. Ik deed van alles in Brabant en in '89 toerde ik bijvoorbeeld met Sepultura. Daarna begon ik bij Haine Audio. Als techneut heb ik PA's in elkaar geknutseld voor o.a. Dance Valley, FFWD Danceparade, Moulin Blues, de MTC's in de HAL en de Wereldhavendagen. Bij Off Corso, Now & Wow 1 en 2, De Effenaar en Dizzy heb ik vanaf de bodem het geluid opgebouwd en technisch werkbaar gemaakt. Gewoon beginnen en zorgen dat 't goed gaat klinken.

Begin jaren '90 ben je dus naar Rotterdam verhuisd?
Ja, ik had niet het gevoel m'n hele leven in Helmond te blijven. Ik zit er trouwens aan te denken om naar Berlijn te verhuizen. Te gekke stad.

En waar werk je nu?
Ik doe allerlei losse klussen en ben technicus bij Peter Pan Speedrock. Ik ben ook bezig met de EXIT. Een nieuwe tent in de voormalige Twijfelaar in de Mauritsstraat in Rotterdam. Dat is van de mensen van cafe Le Vagebond. Het wordt een beetje een progressieve tent waar bandjes kunnen spelen. Want dat mis ik in deze stad. Zoiets als 'La Folie' in Eindhoven.


Wat is er mooi aan dit vak?
Het mooiste van afgelopen jaar gebeurde bij een optreden van Peter Pan Speedrock. Vooraan zat een jongen met een grote hanenkam in een rolstoel. Op een gegeven moment wordt hij door tientallen handen met stoel en al opgepakt en terwijl hij druk aan zijn wielen moest draaien om hem in balans te houden lieten ze hem door de hele zaal crowdsurfen. Dat zijn de momenten, daar doe je 't voor. Da's gene zwets zeggen ze dan in Helmond.

Met de artiesten maak je zeker van alles mee?
Ook een leuk verhaal. John Mayall moest ergens optreden. Oudere man, bluesartiest, grijs haar in een staart, grijze baard, kwam hij naar me toe. Zei: 'I'm playing with the Bluesbreakers' en gaf me duidelijke instructies. Bij het eerste nummer mocht ik regelen en afstellen wat ik wilde. Vanaf het tweede nummer mocht ik niks meer aanraken. Hij zei dat de band daarna zelf wel met het juiste geluid en volume zou spelen, afhankelijk van hoe het dan afgesteld stond. En hij gaf me een handje vol consumptiebonnen. Bij het tweede nummer liep ik inderdaad weg en vanaf de bar achterin de zaal keken we elkaar recht in de ogen toen ik mijn biertje kreeg. Hij knikte vriendelijk naar me ik proostte naar hem. Haha, mijn toenmalige baas is daar nu nog boos over omdat ik toen mijn werk in de steek liet. Maar ik zeg altijd: De klant is koning zolang hij zich maar als keizer gedraagt.

Wat vind jij het belangrijkste als je het geluid doet?
Mensen komen niet voor een theekransje ergens heen. Ze rijden soms van ver, betalen dik entree, hebben er zin in. Ze komen niet om naar slappe loerie te luisteren. Anders gingen ze wel naar hun schoonmoeder om de hoek. Ze willen met een natte dweil om de oren geslagen worden.

Deze serie heet 'Het Kleine Kamertje'. Heb jij op feesten ook een eigen hok waar je je terug kan trekken?
In de oude Now & Wow had ik een ruimte achter in de Wow. In de nieuwe een hok aan de zuidzijde en bij Off Corso ook een soort klein kamertje. Je moet wel iets hebben om je shit bij elkaar te houden. Dat valt niet mee want het is zoveel.

Wat is jouw favoriete muziek?
Ik hou wel van een bak herrie aan m'n kop.

En wie vind jij de beste DJ?
Nog steeds Joost van Bellen. The Master Of 2-step. Geweldig. Vooral toen met Speedfreax.

Wat draai je in de auto?
Funkadelic met 'Free Your Mind... And Your Ass Will Follow' uit 1971. Geproduceerd door George Clinton. Goeie teksten man. Freedom is free of the need to be free en The kingdom of heaven is within.

Als geluidsman kom je overal achter de schermen, tussen de coulissen en in de decors. Ontdek je daar wel eens vreemde zaken?
Haha, ik zou liegen als ik nee zei. We reisden jongerencentra af met Laazt Rocket, een band uit de USA en het leek wel of ze overal alleen maar chili con carne voor ons konden maken. Je wil niet weten hoe dat ruikt. Zo'n band na een optreden in een busje naar huis terwijl ze dat allemaal hebben gegeten. Maar goed, na een derde dag achtereenvolgens chili kwam ik die kleedkamer in waar we net hadden gegeten. De lege pan stond nog op tafel. Ik dacht wat stinkt 't hier. Had de road-manager van hen er een dikke drol in gelegd, hahaha. Of toen bij Rock Rally in Belgie. Ik werkte voor een bandje wat Metal Molly heette. Ik ben de monitoring aan het doen en vraag midden in het optreden 1 van die gasten naar z'n maat. Hij wijst opzij en zegt dat hij bezig is. Ik kijk en zie een vrouw op handen en voeten op een soort podium zitten met die vent erachter met z'n broek op zn knieen. Ik zeg: Oja, ik ben zo terug. Ik had beter kunnen vragen of hij nog lang werk had. En het mooiste is dat ik een uur later terug kwam en datzelfde wijf er weer zat maar nou met een andere vent erachter, hahaha.

Word je niet knettergek van al die herrie?
Het is zeer afmattend. Ook omdat je steeds maar met die natte dweil moet zwieren.

Wat wilde je vroeger worden als je later groot zou zijn?
Astronaut, nee astrofysicus (sterrenkundige red.). Er is meer tussen zon en hemel dan wij weten. No doubt about it. For sure. Dat kun je dan bewijzen.

Wat is je favoriete boek?
De trilogie 'Neuromancer-Count Zero-Mona Lisa Overdrive' van William Gibson. Die moet je lezen. Da's echt helemaal waanzinnig. Hij is ook de uitvinder van de term cyberspace.

Waar kan je het meest van genieten?
Van m'n Bourgondische levenstijl. Van gedachten wisselen, plaatjes draaien, wat eten, wat drinken.

Wil je verder nog wat zeggen?
Ja doe Truus de groeten. Ze heeft de leukste rubriek van GLAMCULT. En nog wat. Er is maar 1 voetbalclub... ziegge zagge ziegge zagge Helmond Sport!Dit artikel is verschenen in de nieuwe editie van GLAMCULT. Deze maandelijkse krant over Lifestyle, Dance & Cultuur is nu overal GRATIS verkrijgbaar


LINK
GLAMCULT

Lees ook:
Het Kleine Kamertje: Het EHBD-team
Het Kleine Kamertje: Interview met Lies
Het Kleine Kamertje: Interview met Wil
Het Kleine Kamertje: Interview met Lucien
Het Kleine Kamertje: Interview met Jetje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws