Sven van Hees werkt aan tweede Gemini

Partyscene Redactie | 17 november 2006
interviews

Ik laat me nooit meer naaien!

Sinds twee jaar runt Sven van Hees zijn eigen label Your Lipps. Dat had de Belgische dj/producer, die komende zaterdag weer eens in Rotterdam te bewonderen is, veel eerder moeten doen. Het verhaal van een muzikant die de strijd tegen de commerciële platenindustrie verloor, maar uit een diep dal wist te klimmen.

 

Tekst: Marcel

 

Sven van Hees is zaterdag te bewonderen in Club RotterdamVijftigduizend euro plus de helft van de rechten op de albums Gemini en Calypso verliest hij in de winter van 2003. “Een pikzwarte vlek op mijn carrière”, zucht Sven van Hees als we hem twee jaar later op een Amsterdams terrasje spreken.

Het onheil begint in ’96, als de Belgische producer een platenmaatschappij zoekt om zijn debuutalbum Svengali uit te brengen. Hij stuit op Arcade Music. “Een half jaar na de release ging deze maatschappijfailliet. Ik hoorde niets meer van de betrokken personen, en dacht dat daarmee de kous af was.”

Vier jaar later brengt Van Hees zijn tweede album Gemini uit, dan bij de platenmaatschappij News. Het wordt een ware chillout-klassieker, een trendsettend album in de sterk opkomende, hippe loungewereld. In de Benelux gaat Gemini dertigduizend keer over de toonbank. Daarbij komen verschillende tracks van het album op maar liefst honderdvijftig compilaties terecht. Maar dan de keerzijde van het succes: “Na de release van Gemini werd ik gebeld door de eigenaar van een firma, een bedrijf dat ik liever niet bij de naam wil noemen. Hij had alle rechten van Arcade opgekocht, en vond dat ik hem nog geld verschuldigd was op basis van het oude contract met Arcade. Dat resulteerde in een rechtszaak die ik in de winter van 2003 verloor. Ik had van Arcade een voorschot gekregen op de productiekosten van Svengali, waarvan ik nog een deel moest terugbetalen. De rechter oordeelde dat zolang ik niet alles had terugbetaald, die nieuwe firma recht heeft op een deel van de opbrengst van mijn nieuwe werk.”

Na de uitspraak komt Sven van Hees in een diep dal terecht. Hij maakt een tijd geen muziek en zijn carrière als dj kan hem gestolen worden. “Ik werd gek en dacht bij mezelf: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Ik werk me te pletter, iedereen downloadt mijn cd’s, maar ik kan de huur niet eens betalen. Dan gaat er iets niet goed.”

Het medicijn voor alle misère wordt zijn nieuwe label Your Lipps. Daarop brengt Sven zijn meest recente album Synestesia uit. “De ‘majors’ zoeken het maar uit, ik laat me nooit meer naaien! Ik verkoop nog liever twintigduizend cd’s minder, dan dat ik met een louche maatschappij in zee ga.”

Sven wil dat niemand meer invloed kan uitoefenen op zijn werk. “Als je bij een grote platenmaatschappij tekent, moet je toegiften doen, potentiële hits schrijven. Er werken daar nu eenmaal mensen die iedere maand betaald moeten krijgen. Dat past niet bij mij. Ik niet het soort artiest dat ‘sellouts’ maakt om veel platen te verkopen.

Mijn naam wordt altijd in het rijtje Jazzanova, St Germain, Kruder & Dorfmeister genoemd. Hoewel ik niet zoveel heb verdiend als zij, ben ik de enige die kan zeggen dat ik drie studioalbums heb geproduceerd waar ik achter sta. Neem nu Jazzanova. De afgelopen jaren hoor je alleen maar Jazzanova-remixen van andere remixen voorbijkomen. Maar écht nieuwe werk? Ho maar!”

Sven van Hees, samen met Enrico Riva en Monte la RueOok Sven heeft wel eens in de verleiding gestaan om een miljoenencontract bij een platenmaatschappij te tekenen. “Na alle ophef over Gemini, kreeg ik een telefoontje uit Amerika. Het waren de jongens van Naked Music. Of ik geïnteresseerd was in een contract voor vijf albums. Het ging om miljoenen. Ik heb getwijfeld, maar ben er niet op ingegaan.”

Wel heeft Sven van de gelegenheid gebruik gemaakt om naar San Francisco - de thuishaven van Naked Music, af te reizen. Daar draaide hij op een aantal feesten, samen met Miguel Migs. Ook maakte hij een remix van een nummer van Lisa Shaw. Daar bleef het echter bij, naast een aantal mooie herinneringen die Sven inspireren om muziek te maken. Na zijn avonturen in Amerika, brengt hij Calypso uit. Een fraaie, dansbare en zeer muzikale loungeplaat.

“Ik denk nog vaak terug aan die mooie tijd in San Francisco”, glimlacht Sven. “Zeker aan mijn dj-sets. Komt er een Amerikaan naar me toe: ‘Are you from Belgium? That cold country? How can you play such a warm dj-set?’ Svengali - zoals hij zichzelf in het buitenland noemt - antwoordde dan: “Wij Belgen zijn vijftig jaar door de Spanjaarden bezet, dus dat zuidelijke temperament zit er wel in.”

Vandaar dat zijn meest recente album Synthestasia weer typisch zo’n warme, gevoelige, sensuele plaat van Sven van Hees is. Het heeft het exotische van Gemini en de dansbaarheid van Calypso. Maar eigenlijk geeft het album een beeld van Sven zijn ervaringen van de laatste twee jaar. “Ik ben als dj op fantastische plekken geweest: van het Midden Oosten tot Amerika en van Portugal tot Nederland. Die ervaringen hoor je terug op deze plaat.”

Sven spreekt allesbehalve Vlaams. Eerder ABN. Dat komt doordat hij als kind altijd naar de Nederlandse televisie keek. “Wij hadden enkel de BRT 1, maar dat was zo suf. Daar keek helemaal niemand naar. Neen, wij keken naar de Tros of de Avro, Nederland 1 en 2.”

Sven vervolgt: “Belgen vinden dat Nederlanders hen maar moeten verstaan. Zij doen er echt geen moeite voor om zich verstaanbaar te maken. Er is een soort haat-liefdeverhouding tussen Belgen en Nederlanders. Neem het voetbal bij een EK of WK. België - Nederland. Een wedstrijd op leven en dood. Maar als Nederland heeft gewonnen en door gaat naar een volgende ronde, dan schaart heel België zich achter Nederland.”

Sven werkt momenteel aan Gemini deel 2Sven wordt geboren op 26 mei, 1969 in Antwerpen. Meer dan de middelbare school, met als examenrichting Moderne Talen, zit er voor de kleine Van Hees niet in. Muziek maken en draaien, al op jonge leeftijd beseft hij waar zijn toekomst ligt. Op zijn achttiende keert hij school de rug toe, dit tot groot verdriet van zijn vader die hem liever naar de universiteit ziet gaan. Pa van Hees heeft niet zoveel met muziek. Nog steeds niet, al is hij nu wel trots op zijn zoon. “Na de release van mijn laatste album stond ik in alle Belgische kranten. Daar is zo’n man toch wel een beetje trots op. Hij heeft ook veel waardering voor het feit dat ik na de verloren rechtszaak niet de moed heb opgegeven en weer aan het werk ben gegaan. Neen, zijn zoon is geen loser.”

Ma van Hees, die in 2001 is overleden, was overigens wel een zeer muzikaal ingesteld persoon. “Maar zij was meer van de John Denver en Paul Anka. Ik danste altijd met haar, daar zal ik de muzikaliteit wel van hebben”, lacht hij.

Voor iemand die zulke passievolle muziek maakt, is Sven van Hees een nuchter persoon. Dat zit in de familie: “Het ergste wat je bij de familie van Hees kan doen, is gaan zweven. Dan word je meedogenloos naar beneden gehaald.”

Sven legt verder uit: “Om een superstar te zijn, moet je kunnen zweven en de realiteit soms uit het ook verliezen. Ik kan dat niet. Daarom zal ik nooit een big star worden. En geloof me, ik heb bizarre situaties meegemaakt. Dat ik dacht: er zijn mensen die hun arm er voor afhakken om dit te kunnen ervaren. Dan denk ik: top dat ik dit mag meemaken, maar morgen kan het allemaal afgelopen zijn. Een voorbeeld? Een dj-set op Nikki Beach, een stuk strand bij Miami. Terwijl de zon de zee in zakte, draaide ik voor vijfduizend mensen. De beste dj-set van mijn leven, echt alles klopte! Iedereen kwam naar me toe. ‘Wie ben jij?’ MTV met de camera’s op mijn gezicht. ‘Heb je even?’ Toen stapte er een donkere man op me af: ‘I like your grooves man, what’s your name?’ Svengali, antwoordde ik. ‘Keep on going man!’ Bleek het mijn jeugdidool Nile Rodgers van Chic te zijn. Tja, dan zweeft zelfs Sven van Hees even.”

Sven van Hees draait zaterdag 18 november in Club Rotterdam. Volgend jaar maart verschijnt Gemini Volume 2: twaalf nieuwe tracks volledig in Gemini-stijl.


Recensie - Synesthesia
Recensie - Calypso
Sven van Hees

Your Lipps

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws