2 O\'Clock Ron (Lunapark)

Partyscene Redactie | 10 oktober 2006
interviews

Een trend waait vaak snel over, maar niet je publiek



In 1995 besluiten de vrienden Ron & Willem in de Maasstad feesten te gaan geven onder de noemer Lunapark. In 2005 doen ze dat nog steeds, en met veel succes. De inmiddels sterk gegroeide aanhang is nog steeds even trouw aan de party-organisatie, waarvan Ron alias 2 O'Clock Ron resident dj is. Zaterdag organiseren de heren Lunapark op het partyschip Ocean Diva. Een interview met de spreekbuis van een van de meest succesvolle party-concepten van Nederland.

Door: Sander &Marcel

L2P: Lunapark bestaat jaar al tien jaar en verkoopt nog regelmatig uit. Maar weinig organisaties die dat kunnen na vertellen. Wat is de kracht van Lunapark?

Ron: "Gewoon al jaren doen waar je goed in bent. Dat is bij ons geen glitter en glamour, maar gewoon goede dj's boeken waardoor je ook goede muziek krijgt en een gezellige sfeer creeeren door middel van leuke locaties en de eerder genoemde muziek"

L2P: Lunapark? Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?
Ron: "Nadat de Carrera (club in het pand waar nu de grote Baja Beachclub zit) onverwachts werd verkocht aan de eigenaar van de Baja, stonden mijn compagnon Willem en ik opeens op straat zonder werk. Na al die jaren de programmering (Ron) en de horeca (Willem) te hebben verzorgd, besloten we al dan niet gedwongen iets voor ons zelf te beginnen. Wij wisten dat er naast de toen onzettend populaire MTC-feesten ruimte was voor een concept met minder glitter en glamour. Een feest waar de muziek centraal stond. Aan de naam kwamen wij toen ik vanuit Amerika door Willem werd gebeld, terwijl ik naar een TV-programma zat te kijken, en hij tegen mij zei dat hij een naam nu voor hem had staan en ik spontaan de naam Lunapark noemde omdat ik die naam tegelijkertijd op tv zag. Is dat telepathie of niet? Het had zo moeten zijn."

L2P: Terugblikkend: Noem eens wat hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar?
Ron: "Ons eerste feest in de Kunsthal. Vier jaar lang Imperium. Imax theater oud en nieuw in vijf zalen. Ons zevenjarig bestaan in de H.A.L. Alex Neri die voor het eerst in Nederland stond en wel bij ons, en nog veel meer. Teveel om op te noemen."

L2P: Dieptepunten?
Ron: "Niet doorgaan van WTC (1 dag van tevoren moest het feest gecancelled worden). Mochten we opeens maar 1100 man in plaats van 3000 die op de verguning stond in de zaal hebben, terwijl we al vier weken uitverkocht waren. Om problemen te voorkomen, werd het toen binnen 1 dag verplaatst naar de HAL. We hebben ooit later gehoord dat daar een bepaalde clubeigenaar & organisator achter zat die een bevriende brandweerman op ons had afgestuurd, omdat het hem wel erg veel geld zou kosten op die avond. Zielig dat dat nog steeds kon in zo'n grote stad."



'Lunapaaaaaark!!! Dit is ook jouw huis!'


L2P: Wat is de meest opvallende kritiek die jullie ooit hebben gehad?
Ron: Het publiek is anders of het publiek is dit of het publiek is dat. Altijd over het publiek! Maar wel altijd er achter zeggen 'maar het is wel vol'. Dus waar gaat het over?"

L2P: Hoe ga je daar als organisatie mee om?
Ron: "We lachen hier al tien jaar om. Wat moet je anders? We zijn niet voor niets nog steeds zo succesvol. Als wij ons druk hadden gemaakt over dat soort weinig inhoudelijke kritiek, dan bestonden wij al niet meer. Wij zien het als een kutsmoes die vaak komt van de wannabees, napraters of mensen die jaloers zijn of niet begrijpen hoe wij dit al zo lang volhouden. Ze horen bij de concurrent. Ze kunnen nergens een opmerking over maken, omdat de avond klopt qua gezelligheid en de rest, dus zeggen ze: 'heel leuke avond, maar het publiek dit of dat'. Wij zeggen dan: 'You like us or you don't. Shit happens!' Ons publiek bestaat uit mensen dat uitgaat om een leuke tijd te hebben. Zij hecht geen waarde aan Armani, D&G en al die andere merknamen. Hoe kan je in godsnaam uit je dak gaan, als je een duur shirtje ter waarde van 500 euro aan hebt? Kom leuk gekleed naar ons feest of kleed je met de juiste gezellige instelling. Dat is onze dresscode! Noem het dan Sjonnie, Anita of ordi, maar het zit wel vol! En dat kunnen een hoop zgn (trendi)feesten niet zeggen. Kijk maar, een trend waait vaak snel over, maar niet je publiek. En daar doen wij het al tien jaar voor."

L2P: Wat is er veranderd aan het geven van feesten in de afgelopen tien jaar?
Ron: "1) Veel organisaties zijn erbij gekomen, waaronder de clubs die ook nu zogenaamde feesten programmeren. 2) De vele verguningen, waardoor je niet meer spontaan in een leuke locatie een party mag geven. 3) De vaak onbetaalbare dj's en locaties. 4) En die organisaties die zwaar onder de prijs werken, alleen maar om te kunnen zeggen 'we waren vol'."



L2P: Er is in de loop der jaren veel concurrentie bijgekomen. Hoe gaan jullie daarmee om?
Ron: "Gewoon ons eigen ding blijven doen. Wat goed is blijft, wat niet goed is valt ook snel af, zo is onze ervaring."

L2P: Vindt er wel eens overleg plaats tussen verschillende Rotterdamse organisatoren?
Ron: "NEE! En waarom niet? Als we de koppen bij elkaar steken, is er meer te regelen, te verdienen en te verdelen. En als er al overleg is, zijn het altijd de vijf vaste organisaties, de rest krijgt nooit een uitnodiging. Raar heh? Op dit moment (maar eigenlijk al jaren) wordt de Rotterdamse uitgaanswereld door drie a vier organisaties/eigenaren/personen bepaald. Die bepalen wat er gebeurt naar de gemeente toe."

L2P: Zijn jullie wel voorstanders van dergerlijk overleg?
Ron: "Wij zijn al jaren voorstander van overleg! We zijn ook 1 keer uitgenodigd, maar we waren te kritisch. Daarna nooit meer."

L2P: Wat is het allerbelangrijkste voor een goed feest?
Ron: "De mensen!"

L2P: Aanstaande zaterdag vindt Lunapark plaats op de partyboot Ocean Diva. Veel organisatoren geven tegenwoordig feesten op een boot. Wat is daar zo bijzonder aan?
Ron: "Niks, als het geen mooi schip is. En dat is de Ocean Diva juist wel."

L2P: Je draait als dj al vijftien jaar mee. Wat zijn de meest bijzondere plekken waar je hebt gedraaid?
Ron: "St Maarten, Noorwegen, Massive (ID&T), de eerste twe edities van Decibel. Eigenlijk teveel om op te noemen."

L2P: Wat is het meest opmerkelijke moment uit je dj-carierre?
Ron: "Dat is meer als producer denk ik. Dat was dat mijn eerste plaatje, die ik samen met Lucien Foort maakte ('Scream' alias Dutch Liquid - red.) Het werd meteen Carl Cox' plaat van het jaar! Al die zogenaamde bekende dj's, waarvan bijna niemand hem nog had, hadden hem al afgekeurd met opmerkingen zoals 'wel aardig maar niet af'. Daarna moest je ze eens horen."

L2P: Wat betreft Nederlandse dj's behoor je - met alle respect - tot de zogenaamde oude garde. Welke van de nieuwe generaties dj's vind je goed? En waarom?
Ron: "Rustig aan heh met je oude garde :) Ik ga inderdaad al wat jaartjes mee en heb de verschillende draaistromingen ook meegemaakt. Ik heb ook een hoop nieuwe talenten snel zien komen, maar ook snel zien gaan. Vooral als ze geen eigen stijl hebben. Er zijn een paar hele goede dj's die eraan komen. Ik heb er drie heel hoog zitten en die komen toevallig ook uit Rotterdam. Raar heh? Ik ga deze keer nog geen namen noemen, want ik vind het toch moeilijk om namen te noemen aangezien iedereen zijn eigen smaak heeft. Tipje van de sluier. Dj's die ik goed vind komen altijd een keer op Lunapark draaien of hebben er al een keer gedraaid. Zal ik dan maar een paar namen noemen van dj's die Lunapark hadden als hun eerste grote feest. Bijvoorbeeld Tiesto, Michel de Hey, Miss Monica, Erick E en Roog om er maar een paar te noemen. En zo kan ik nog heel lang doorgaan. Deze mensen stonden allemaal voor het eerst op Lunapark."



Lunapark @ Ocean Diva


L2P: Wie van de oldies doen volgens jou nog steeds goed mee? En waarom?
Ron: "Ronald Molendijk en Erick E bijvoorbeeld, die hebben een heel eigen stijl. Hetzelfde geldt voor Jean, Marcello, Michel de Hey, Robin Albers, Sven van Hees en nog veel meer waar mij nu de namen van zijn ontschoten."

L2P: Welke wensen zie je op muzikaal gebied nog graag nog in vervulling gaan?
Ron: "Een vette nummer 1 hit in Amerika! Hahaha, ik hoor de kassa al rinkelen."

L2P: Welke tien platen hebben voor jou op dit moment een grote voorkeur?
MTV & Lucien Foort - Airbass Patrol (zwaar gezochte promo CDR)
F.L.G. - I Miss U (zwaar gezochte promo CDR)
Tiger Stripes (Promo)
Scumfrog - Let the sunshine (CDR promo)
Loleatta Holoway (hot 22 mix)
DJ Disciple - Higher (dutch liquid re-edit CDR)
Muzzaik - S.O.S (Roger Sanchez mix CDR)
Phunk Electric - Red Hot
Nick K - 16 DJ's (CDR promo)
Nick K - Make your move (Unreleased mix CDR)

Love2Party-favorieten:
Naam:
Ron Matser
Leeftijd: Shit .. vergeten.
Woonplaats: Rotterdam
Werk momenteel aan: Overal, maar vooral voor aan mezelf.
Positieve eigenschap: Altijd positief, gezellig veel lachen, Romantisch.
Slechte eigenschap: Ben niet te genieten als er oneerlijkheid in het spel is.
Hobby: Mijn dochters, Muziek, SAT TV en vakantie vieren.
Held(en):Heb ik niet
Album aller tijden: Zijn er zoveel
Track aller tijden:Alle lekkere ballads met soul erin!
Gelooft in: De enige echte God!

Lunapark vind zaterdag 9 juli plaats op de Ocean Diva aan de Wilhelminapier in Rotterdam. Dj's: Roog, Miss Monica, Ronald Molendijk, 2 O'Clock Ron, Chris Rox, Sandeep en Taras. check deLove2party preview en WIN WIN WIN

Lunapark

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws