Het Kleine Kamertje: Interview met Lies

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Blieft u een pepermuntje met
een afbeelding van uw overgrootmoeder?


Iedereen kent Lies en Lies kent iedereen. Samen met haar man Bas stond ze tien jaar geleden al op de legendarische MTC Party's bij de toiletten van het Rotterdamse HAL-gebouw, de tegenwoordige Cruise Terminal. Ze is de pensioengerechtigde leeftijd ruim gepasseerd maar oogt jeugdiger dan sommige twintigers van nu. Deze stralende dame heeft klasse en staat op een bijzonder positieve manier in het leven. Misschien is ze daardoor ook zo tijdloos.

Door: FF Erik

Bent u altijd al toiletjuffrouw geweest?
Laat ik eerst zeggen dat ik mezelf meer gastvrouw vind dan toiletjuffrouw. En zeg maar gewoon Lies hoor en geen u.

Okee afgesproken, ben je altijd al gastvrouw geweest Lies?
Nee, ik heb altijd in de verkoop gezeten. Bij de Bijenkorf en bij een damesmodewinkel van m'n zus in Rotterdam-West. Ongeveer elf jaar geleden ben ik bij Circus Pluie (een soort Cirque Du Soleil, red.) begonnen en rond diezelfde tijd bij het Filmfestival Rotterdam. Daar werk ik nog elk jaar samen met mijn man. We werden toen ook door Ted Langenbach gevraagd voor zijn feesten. Later werkte ik bij De Blauwe Vis totdat er een keer een boze klant door de zaak heen rende die bij de portiers verhaal kwam halen. Ik dacht eerst dat hij een honkbalknuppel vast had maar toen ik goed keek zag ik dat het een groot kapmes was. Er gebeurde daar nooit wat joh. Ik stond te shaken in de garderobe, begrijp ie? Hij is later wel door de politie gegrepen maar voor mij was de lol er daar af. Bij Las Palmas heb ik in het begin gewerkt. Toen alleen het achterste stuk nog open was.

Mag ik vragen hoe oud je bent?
Wat denk je? (vraagt Lies stralend)

Eind 60?
Lies verteld het mij maar zegt: Zet dat maar niet neer joh. Dan weet iedereen 't. Mijn zoon zegt steeds: "Ma, moet dit nou? Hebbie 't nodig?". Dan zeg ik nee, maar ik vind het zo leuk!

Wat is er mooi aan dit vak?
Moet je luisteren. Als ik hier kom dan is het net of ik een injectienaald krijg met energie.

Zo kan je ook een hele nacht doorwerken?
Ik vind dat niet zo heel erg. Bij het Filmfestival werken we 12 dagen lang tot 3 uur 's nachts.

Ben je dan niet versleten?
Ja het is heel zwaar maar als bij de andere meiden na een paar nachten de mondhoeken gaan hangen dan zeg ik: "Kom maar bij Jomanda. Dan zal ik je effe instralen, hahaha".

Waar werk je allemaal?
Bij feesten op locatie van topkok Herman den Blijker en elk jaar bij het Filmfestival. Bij Discotheque in de Cruise Terminal en elke keer als er een boot ligt. Dan is Bas 'doorman'. (Doorman is een gastheer in uniform met hoge hoed die de passagiers ontvangt. Net zoals bij de ingang van duurdere hotels, red.) Deze zomer komen er zo'n twee boten per week geloof ik. Maar we werken ook op kunst- of huizenbeurzen in de Cruise Terminal.


Op welke party was of is het 't leukst om te werken en waarom?
MTC's. Dat is toch wel zo zeldzaam geweest. Ik deed dat toen met mijn man, mijn broer en mijn schoonzus. Vaste bezoekers kwamen dan speciaal naar de toiletten boven bij ons in het gangetje. Ik kreeg soms bossen bloemen en heb een keer een beeldje van een beschermengel gekregen wat ze speciaal voor mij mee hadden genomen uit San Salvador. Ze zaten soms uren aan het tafeltje te kletsen. En als ik boven een rondje liep stond ik ineens met de jongens te dansen in de zaal. Dan riepen ze: "Effe swingen Lies!"

Word je niet knettergek van al die herrie op die feesten?
Nooit, ik heb er geen erg in.

Wat is jouw favoriete muziek?
Heel breed. Van klassiek tot big band. Mijn man speelt trouwens trompet en mijn zoon piano.

En die house dan?
Ook hoor, haha.

Wat draaide je bijvoorbeeld in de auto op weg hierheen?
De radio stond op Arrow Jazz.

Waar ging jij eigenlijk uit toen je jong was en hoe ging dat?
Ik heb altijd veel gedanst. We zijn in '54 getrouwd dus rond die tijd begon het. Dan gingen we met een groepje naar De Gastronoom op het Kruisplein. Dat was een ouwe houten keet, een soort poffertjeskraam. Je had ook overal toneelavonden en dan werd het toneel na het stuk ontruimd voor de band en gingen in de zaal de stoelen aan de kant. 'Bal na' noemden ze dat toen. Of we gingen naar Rutex op de Lijnbaan waar een bandje speelde of naar Odeon in de Gouvernestraat. En naar Lou Bandy in de Rivierahal van Diergaarde Blijdorp. Soms ook naar Den Haag. En Parkzicht, ken je dat? Ja dat ken ik zeker en ik weet ook dat er een tijd is geweest dat je daar zonder stropdas echt niet binnenkwam.

Wat vind je eigenlijk van de jeugd van tegenwoordig?

Is toch prima zo, niet dan?

Vind je ze niet onverschillig?
Nee, als ze dwars willen geef je ze toch een 'drut' voor d'r ogen. Als je ze strak houdt heb je er later zelf profijt van.

Stellen mensen weleens rare vragen?
"Goh, kan je niet een keertje met me uit?" Haha kan ik wel mee lachen, niet dan?


Je werkt vaak met je man. Hoe is het om samen te werken?
Prima toch? Hij kwam me in het begin een keer ophalen en toen hebben ze hem gevraagd voor de garderobe. Hij is vroeger ook altijd verkoper geweest.

Wat is de meest exotische plek op de wereld waar je ooit bent geweest?
Bij mijn kleindochter in Londen, haha. (Lies laat apetrots een aantal babyfoto's zien) Oja nee, we zijn toen in Italie geweest. Onze zoon is getrouwd met een Italiaanse, ik noem haar altijd 'our daughter in love'. De bruiloft was aan de Italiaanse bloemenriviera. In een plaats waar al die filmsterren komen. Kom hoe heet dat nou? Hotel Splendido in Portofino.

Ben je zelf weleens op een cruise geweest?
Geen behoefte aan. Het lijkt me een beetje tam. We gaan liever naar Londen met de trein. We reizen dan eerste klas lekker met champagne en een wijntje. En dan komen ze je diner brengen. Dat is een luxe!

Wie is de beroemdste 'klant' die bij je is geweest?
Maxima in 2001 tijdens het Culturele Hoofdstad jaar.

Moest ze naar het toilet?
Nee ik heb haar ontvangen als gastvrouw. Ik gaf haar toen een Wilhelminapepermuntje wat ze gelijk in haar mond stak, maar ze moest daarna spreken dus zocht ze nerveus een plek om hem kwijt te kunnen. Toen heb ik hem aangepakt en voor haar in een servetje gedaan.

En was Willem-Alexander er ook bij?
Ja, tegen hem zei ik: "Blieft u een pepermuntje met een afbeelding van uw overgrootmoeder?".
Haha, joh dat zijn toch ook gewone mensen.



Dit artikel is verschenen in de nieuwe editie van GLAMCULT.
Deze maandelijkse krant over Lifestyle, Dance & Cultuur is nu overal GRATIS verkrijgbaar


LINK
GLAMCULT

Lees ook:
Het Kleine Kamertje: Het EHBD-Team
Het Kleine Kamertje: Interview met geluidsman Tommy
Het Kleine Kamertje: Interview met Wil
Het Kleine Kamertje: Interview met Lucien
Het Kleine Kamertje: Interview met Jetje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws