Sound Architecture haalt Stubnitz terug naar Rotterdam

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Amsterdam en Antwerpen mogelijk ook op de agenda


De langverwachte terugkeer van de ROS 701, beter bekend als de MS Stubnitz, staat eindelijk voor de deur. De voormalige diepzeetrawler uit Duitsland, die momenteel dienst doet als platform voor verschillende culturele producties, vaart binnenkort terug naar de havens van Rotterdam, en zal van 2 tot en met 24 juni aanmeren in de Maasstad. Nog vers in het geheugen, maar toch alweer een tijdje terug, toen Rotterdam in het jaar 2001 zichzelf de "culturele hoofdstad van Europa" mocht noemen, deed de MS Stubnitz ook al dienst als een podium voor verschillende zeer geslaagde culturele en dance georienteerde avonden.

Een verscheidenheid aan elektronische muziekstijlen zullen op de Stubnitz worden geprogrammeerd. Bezoekers kunnen van alles verwachten; van techno tot "Warp-achtige" elektronica, van minimale click house tot nu-jazz / broken beats en electro tot drum 'n bass. Zelfs ambient soundscapes en optredens door rock- en punk bands zullen deel uit maken van het geheel.
Organisator Sound Architecture is het brein achter de terugkomst van de Stubnitz. Wij stelden Joachim Marijnen een aantal vragen.

L2P: Hoe en waarom heb je de Stubnitz terug naar Rotterdam weten te halen?
Joachim: "De plannen waren er al lang om de MS Stubnitz terug te halen naar Rotterdam. Het is echter een dure onderneming: havenbelasting, vergunningen, bemanning, een echte kapitein en vooral de dure benzine. Nu was het toeval aan onze zijde en waren steden Newcastle en Duinkerken ook geinteresseerd in de Stubnitz. Pas toen waren er mogelijkheden, omdat de boot hier op de een of andere manier toch langs zou varen. Ach en waarom dan niet een pitstop van een maand? Zo gezegd zo gedaan. Waarschijnlijk zullen we ook Amsterdam en Antwerpen aandoen, deze zomer."

L2P: Wat maakt een feest op een boot anders dan een feest in een club?
Joachim: "Alles! De rauwe, ongepolijste sfeer in een boot met geschiedenis. Een boot waar merkbaar veel werk aan is verricht. Het geluid is moddervet. Zeker voor de muziek die we programmeren. Het zijn tenslotte oude vriesruimtes. Dan het bier, echt Rostocker bier uit Duitsland, dat in pullen wordt geschonken. Er hangt tevens een bepaalde rust op de boot die een positieve, creatieve energie uitstraalt en in mijn ogen mensen aan het denken zet. Tipje: kom ook eens op een normale middag of avond een biertje drinken op het bovendek, spreek daar met vrienden af in plaats van je stamkroeg. En luister naar een bandje. Het is dan net of je even weg uit Rotterdam bent."

L2P: Vaart de Stubnitz ook uit?
Joachim: "Nee, niet met publiek aan boord. We willen gewoon dat mensen te aller tijde kunnen kiezen om van boord of aan boord te gaan. De Stubnitz is aangemeerd naast het Luxor theater bij Cafe Leipzich, op de Kop van Zuid."Joachim Marijnen

L2P: Kun je al meer vertellen over de line-ups?
Jopachim: "Iedere avond is zeer interessant. De Cybernetic Broadcasting System en Grammar avond met het hele I.F.-collectief wordt een bommetje. Bezoekers uit alle landen komen hiervoor naar Rotterdam. Subtronics met Marcus Intalex is voor de drum & bass-liefhebber de avond. Sound Architecture en het Haagse Creme organisation realiseren samen en wel heel vette line up, met o.a. John Thomas, Cabanne en o.a. Bangkok Impact en Legowelt live. De Shitkatapult-avond van het gelijknamig Berlijnse label van T.Raumschmiere met o.a. Apparat en Fenin live en van Kompakt de held Peter Grummich zal de Stubnitz zwaar rocken. Duracell en Industrial funk belooft een waar gekkenhuis te worden! En de laatste avond brengt echt de creme de la creme op het gebied van minimal house en techno en broken beats met o.a. Jay Haze, Konrad Black en Jackmate aka Soulphiction live Rednose District en Aardvarck's Cultcopy live tour. Sorry, maar als dit niet moddervet is, dan weet ik niet meer. En nog een tip: ken je de hier boven genoemde artiesten niet? Zoek ze eens op het internet, check geluidsfragmenten of laat je gewoon verassen, want ze zijn allemaal meer dan de moeite waard!"

L2P: Een aantal organisaties verkeert momenteel financieel in zwaar weer. Sound Architecture is noodgedwongen gestopt met de ON-avonden in Off Corso vanwege teruglopende bezoekersaantallen, maar duikt nog regelmatig op in het clubleven. Hoe houd je Sound Architecture boven water?
Joachim: "Door drugsgelden kunnen wij overleven, we hebben talloze plantages in Colombia en Costa Rica. Dat is goed voor de cashflow. Wat tevens weinig mensen weten, is dat wij bijna tachtig procent van alle koffieshops bezitten en dat we op het punt staan om UDC en ID&T over te kopen. Nee, even alle gekheid op een draaitafel, voor de ON-avonden waren wij zelf niet financieel verantwoordelijk. Maar dat wil niet zeggen dat we ons daar hard hebben gemaakt voor de meest uiteenlopende vormen van elektronische muziek. Maar het vuurwerk was verschoten, het werd tijd voor een nieuwe uitdaging. We zijn ook maar een kleine organisatie. Sound Architecture heeft Less=More eigenlijk niet alleen als feest geintroduceerd, maar vooral als rode lijn voor onze organisatie. Zo hoeven we ons nu ook niet meer te richten op alleen Rotterdam, maar hebben we ook de tijd om avonden in Utrecht, Amsterdam, Antwerpen en Brussel op te zetten. Bovendien ben ik meer gaan draaien, nu ik op zaterdag vaker vrij ben. Er is tevens meer tijd voor het groeiende agentschap, onze labeltjes en projecten als de Stubnitz. Op wekelijks dezelfde locatie zullen we niet zo snel meer feesten geven, tenzij we onze eigen club kunnen openen in Rotterdam natuurlijk. Maar dat is voorlopig alleen een vage droom. Ach, een maandje Stubnitz is al een goed begin!"

Stubnitz
Voor alle info en het programma, check de site van Sound Architecture

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws