Starski & Tonic

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"We zijn ons ding blijven doen"


Het is zondermeer de hipste partyspot van Gent. De vrouwen zijn er bijkans schoner dan de architectuur. En hip en trendy zijn de sleutelwoorden die de Gentse Culture Club op het kleurrijk vormgegeven lijf zijn geschreven. Maar pas op......Mocht je de club met jouw aanwezigheid willen vereren, hijs jezelf dan wel in je hipste pakje, want in Culture Club overleef je alleen dressed up. Love it or Hate it... Culture Club heeft ook weer een nieuwe compilatie cd uit. De Gentse danstent heeft voor zijn derde schijf geen beroep gedaan op The Glimmers, maar op een andere residentduo: Starski & Tonic.

Interview: Koen Timmerman / (c) FunkyCity
Foto's: Culture Club / Starski & Tonic


Het stel in een notendop: Tonic start zijn draaitafelcarriere in 1995 in de drum 'n bass-scene, vier jaar later ontmoet hij in een Gentse platenzaak Starski, die eveneens al een paar jaar bezig is (o.a. in Decadance), en ze beslissen samen te gaan draaien. 2002 wordt een groot jaar voor de twee: Jan Van Biesen vraagt Tonic om wekelijks plaatjes te komen draaien in zijn programma 'Switch' op Studio Brussel en tegen het einde van dat jaar mogen ze voor het eerst een set draaien in Culture Club. Na een drietal platen komt Dirk De Ruyck (Eskimo Recordings) het superzenuwachtige duo vertellen dat het "Ok" is... "Jullie zijn de nieuwe residents van de club!"

Ondertussen zijn we 3 jaar verder en hebben ze naast een residency in Culture Club en op Dirty Dancing in Brussel, tal van andere mooie referenties om op hun CV te schrijven, zoals 10DaysOff, I love Techno, Amsterdam Dance Event, Pukkelpop, Leffinge Leuren,... en nu komt daar dus de compilatie 'Culture Club volume 3' bij. "We beschouwen het zelf niet echt als een hoogtepunt, maar we zijn zeer blij dat we de kans hebben gekregen. Hopelijk volgen er nog vele andere!"


Culture Club residents Starski & Tonic

FC: Hoe is de compilatie tot stand gekomen?
TOnic:
We hebben een lijst van 25 nummers, die we zeker op de platen wilden gebruiken, doorgestuurd naar NEWS en zij hebben ze echt hun best gedaan om al die nummers te pakken te krijgen. Van die oorspronkelijke lijst is er slechts eentje weggevallen en dat was een Mo&Benoelie-edit van een oud disconummer van Chilly: 'For your love'. Daarna zijn we met die nummers aan de slag gegaan en hebben we er uiteindelijk een tweetal weken aan gemixt.

FC: Er staat een nummer op van Dirty Minds: 'Life of Brain' en een remix van 'E-Talking' van Soulwax ... een bewuste keuze om jullie collega's op de plaat te zetten?
Tonic:
In de eerste plaats staan die nummers erop omdat we het superplaten vinden, maar we hadden ook zoiets van: we zitten in Gent, dus waarom niet...
Starski: We zijn allebei fan van Soulwax en het kwam zeer goed uit, want ze hadden een nieuwe cd. We wisten ook dat er heel veel artiesten nummers aan het remixen waren, die ongeveer rond deze tijd gingen uitkomen, dus vonden we het een ideaal moment om een remix van Soulwax erop te zetten. We zijn het Stephen en David gaan vragen en ze hebben ons direct een cd gegeven met de remixen op, waaruit we gelijk welk nummer mochten kiezen.

FC: The Glimmers hebben de vorige twee compilatie ineengebokst, hebben jullie gekeken/geluisterd naar wat en hoe zij het hebben gedaan?
Tonic:
We hebben er naar geluisterd, maar dan eerder in technisch dan in muzikaal opzicht: hoe steekt het ineen, welke flow zit er in...
Starski: We zijn sowieso met ongeveer hetzelfde bezig als Mo & Benoelie, maar zij grijpen procentueel gezien meer terug naar ouder materiaal dan wij. Zij hebben dan ook een muzikale bagage waar wij alleen nog maar kunnen van dromen. Dus inderdaad niet echt in muzikaal opzicht, we zijn ons ding blijven doen. Soms durven wij nogal lang mixen en op cd moet je daar mee opletten, dus dat hebben we wel nu een beetje beperkt.


FC: Heeft Culture Club jullie bepaalde richtlijnen gegeven?
Tonic:
Nee, totaal niet. Maar wij hebben wel de cd gemaakt met in het achterhoofd dat het een cd is voor CC en geen Starski & Tonic-plaat, die zou een stuk minder dansbaar zijn.

FC: Is Starski & Tonic in Culture Club dan wel hetzelfde duo als op andere feestjes?
Tonic:
Ja toch wel, want Starski & Tonic zijn dj's die voor het volk draaien, en we kunnen ons - zonder pretentieus te willen klinken - perfect aanpassen aan het publiek.
Starski: Zo zijn we onlangs in Munchen gaan spelen en we wisten dat we daar niet al te commercieel moesten draaien, dus hadden we veel harde en vuilere platen mee, hetzelfde wanneer we op Dirty Dancing draaien. Als we dan bijvoorbeeld in 'club 69' draaien, blijven onze Culture Club-platen ook thuis en draaien we vooral disco, funk en rock.
Tonic: Het is voor ons ook plezant dat we op verschillende plaatsen verschillende dingen kunnen draaien, want als je elk weekend hetzelfde moet gaan draaien, zou het gauw tegensteken. Dat slaat ook nergens op ... daarvoor heb je geen 10.000 platen thuis staan. Wat ook de reden is waarom we maar om de twee weken in Culture Club draaien: een bewuste keuze.


FC: Was het moeilijk om jullie 'vibe' en stijl als crowdpleasers over te brengen op plaat?
Tonic:
Ja, maar na die twee jaar in CC weten we ondertussen al hoe we het CC-publiek moeten aanpakken. Iedere avond is anders, maar er is toch een rode draad en die hebben we dan maar in de cd gestoken en proberen weergeven.

FC: Hebben jullie op voorhand de cd 'uitgeprobeerd' in de club?
Starski:
Nee eigenlijk niet, maar we hebben er wel veel over gebabbeld met mensen die weten waarover ze spreken. Om een voorbeeld te geven: We draaien graag: 'ride like the wind' van Eastside Beat. Een supercommercieel nummer en we dachten dat het tof zou zijn om dat op de cd te zetten, maar velen waarschuwden ons ervoor dat we moesten oppassen met dit soort nummers. Als mensen dat steeds opnieuw moeten horen op cd, dan gaat het na verloop van tijd ongelofelijk vervelen. Hetzelfde met 'Tansen' van 'Tragic Error': we hebben er lang over getwijfeld, maar we hebben het er uiteindelijk toch een minuutje ingestoken. "'t Is op't randje".
Tonic: Zo staan er op de plaat nog gevaarlijke keuzes, zoals 'Crucified' van Army of Lovers, maar we hadden geen zin om een cd te maken met allemaal onbekende nummers, wat perfect mogelijk is, maar dan ben je bezig voor die 10 mensen die echt freak zijn. Dat is trouwens ook niet wat CC is. We hebben geprobeerd een standaardavond in de club weer te geven.


Glimmer Twins + TLP

Glimmer Twins + TLP

Starski & Tonic + TLP

FC: Dat is een vaak gehoorde kritiek: dj's draaien tegenwoordig te veel goedkope en commerciele shit.
Tonic:
Uiteindelijk is het de job van de dj om de mensen een aangename avond te bezorgen. Het is niet zo dat je daarom binnen de lijntjes moet kleuren, het is perfect mogelijk om erbuiten te gaan en ze toch een leuke avond te geven. Het is iets dat je moet aanvoelen. Tussen de hits door kan je perfect je zin doen. Het is ook zo hoe meer je speelt, hoe meer de mensen je apprecieren, hoe meer je die grenzen kan aftasten. Wij hebben het ook meegemaakt toen wij begonnen draaien, toen moest je de mensen echt bij hun strot pakken met hitjes en nu pikken ze meer omdat wij het zijn.
Starski: Ieder zijn eigen ding en zijn eigen genre. Commercieel is niet perse een vies woord. Als andere mensen het tegendeel beweren, dat is dan hun mening, maar daarvoor moeten ze nog niet beginnen kakken op andere mensen. Ik vind het zielig, ik kak ook niet op puristen...dus laat iedereen gewoon zijn ding doen."


NB Bij de vorige edities ging veel van de eer uit naar The Glimmer Twins en deze keer lijkt alle eer uit te gaan Starski & Tonic, maar niet vergeten moet worden dat zij verantwoordelijk zijn voor de 1e helft van dit uiterst gevarieerde avontuur. De tweede helft komt, net als bij de eerste twee delen van de Culture Club compilatie van TLP / Troubleman, nog een resident van de Gentse hotspot. En deze resident mixt een minstens zo spannend (misschien nog wel spannender) eclectisch avontuur!

Meer informatie: Culture Club / Starski & Tonic


WIN WIN WIN WIN WIN
We hebben vijf exemplaren van Culture Club Vol. 3 weg te geven. Stuur voor 12 april het antwoord op de volgende vraag naar Nico en maak kans op deze uiterst gevarieerde dubbelaar!
In welk jaar opende Culture Club voor het eerst de deuren?
Let op! Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

PRIJSVRAAG IS AFGESLOTEN!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws