10 vragen aan HIP TO THE JIVE

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Je valt swingend van de ene muzikale verbazing in de andere


De HIP TO THE JIVE feestjes zijn in het uitgebreide Nederlandse party-aanbod wat een 'rare groove plaat' in een ruim gesorteerde platenwinkel is. Anders dus. Popcorn Pete en DJ Gene zijn twee zeer bevlogen kerels die op deze kleine party's om de beurt voor een constante glimlach, wiegende heupen, draaiende billen en zagende ellebogen bij het gemeleerde publiek zorgen. Je valt van de ene muzikale verbazing in de andere. Maar het swingt als de pest! Love2party stelde het duo 10 vragen.

Door:
FF Erik

1) Wat is HIP TO THE JIVE?
Het is een concept dat echte muziek - de basis van de hedendaagse dance - terug op de dansvloer brengt. Het richt zich op een uniek onderdeel van de danceroots: de betere jazz, R&B, latin, ska en popcorn oldie. Door middel van deze party's en de release van de eerste HIP TO THE JIVE-compilatiecd (Love2party CD recensie) wil HIP TO THE JIVE deze volstrekt unieke sound over de hele wereld promoten.

2) Wie zijn Popcorn Pete en DJ Gene?
Een muziekfreak en een vinyljunkie.


Popcorn Pete

DJ. Gene

singletjes
3) Wat voor muziek wordt er gedraaid op jullie feestjes? Een ultieme combinatie van 50's & 60's jazz, latin, cha cha cha, soul, crooners, rare groove, boogaloo, striptease en ska.

4) Is het een mooie hobby met publiek erbij of willen jullie daadwerkelijk iets veranderen aan het uitgaan in Rotterdam?
Een uit de hand gelopen hobby die daadwerkelijk iets moet gaan veranderen aan het uitgaan en zeker niet alleen in Rotterdam!

5) Hoe zijn jullie in contact gekomen met de Popcorn sound?
Begin jaren '70 was Pete verantwoordelijk voor de bevoorrading van de eerste importzaak in Nederland: Dankers, aan de Coolsingel te Rotterdam. Hij nam de platen uit Antwerpen mee naar Rotterdam waar de diskjockeys hem rijen dik stonden op te wachten. (Vaak stond er een rij van wel honderd meter voor Dankers en moest Pete terug naar Antwerpen om nieuw materiaal te halen.) Bij de Antwerpse groothandel USA Import kwam Pete voor het eerst in aanraking met de popcornsound. Hij was gelijk verkocht. Door zijn importwerkzaamheden was het makkelijker voor hem om aan deze obscure platen te komen dan voor de gemiddelde verzamelaar.


6) Wat bedoelen jullie nou precies als je Hip To The Jive bent? Waar komt die term vandaan?
Als je Hip To The Jive bent, ben je cool, trendy. Het is 'slang' ontstaan uit de jazzscene van de jaren '20 in de USA.

7) De Hip To The Jive CD is heel vrolijk maar ook in de teksten zitten veel levenswijsheden over ups en downs in de liefde. Is dat toeval of hebben jullie de liedjes hier bewust op geselecteerd?
Eigenlijk was het toeval of onbewust. We hadden de tracklist al bepaald, puur op muzikaal vlak. Pas toen we echt goed naar de teksten luisterden, ontdekten we de samenhang en de levenswijsheden die er in zitten zelf ook.
Knip To The Jive

8) Hoe vinden jullie al die zeldzame platen? Ga je er speciaal voor naar andere verzamelaars of zijn er veilingen voor?
That's for us to know and for you to find out!

9) Op de cd-release party waren naast veel jonge mensen ook aardig wat 'krasse knarren' te zien. Wie waren dit? Coryfeeen uit lang voorbije en wilde Rotterdamse uitgaanstijden?
Deze coryfeeen hebben ons gevraagd om anoniem te blijven. Maar op de volgende party kun je ze zelf aanspreken, want daar lopen ze gewoon in het wild.

10) Hoe zien jullie de toekomst van de muziek die jullie draaien? Denken jullie dat het groot kan worden?
Wij vinden dat er meer fun gemaakt moet worden in het uitgaansleven, het is vaak te serieus, dus de toekomst biedt ons ruime mogelijkheden. We hopen dat het niet te groot wordt, want dan verliest het zijn sfeer. Kleinere party's zijn veel intiemer en daardoor gezelliger.


Alle foto's zijn gemaakt door: FF Erik bij de CD Releaseparty in Club Waas op 19 februari.

Hip To The Jive
Love2party CD recensie

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws