Binnenstebuiten: Sander Kleinenberg

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Sparen is voor mietjes. Geld moet rollen!


Hij is niet alleen dj, producer en organisator, maar tegenwoordig ook pappie. "Het mooiste wat me tot nu toe is overkomen." Een persoonlijk vraag en antwoord interview met Sander Kleinenberg, die onlangs zijn nieuwe single 'The Fruit' uitbracht. En daar een unieke dvd-single-release - inclusief videoclip - aan toevoegde.

Het liefst luistert hij zelf naar lekkere oude jazz en soul. Sander Kleinenberg hoopt er op zijn oude dag nog genoeg tijd voor te vinden. Op dit moment heeft hij het er veel te druk voor. Met tracks als 'Sacred' en 'Lexicon' vestigde hij jaren geleden zijn naam als producer. En als dj is zijn ster in de afgelopen jaren sterk gestegen. Zeker nadat hij de eerste Nederlander werd die een mixalbum mocht verzorgen voor het befaamde GlobalUnderground sublabel Nubreed.

Dag en nacht vliegt hij de wereld rond en staat hij op de meest bijzondere plaatsen achter de draaitafels. Vaak zonder slaap het vliegtuig weer in, naar de volgende uithoek van onze aardbol. Het is een slopende, maar fantastische ervaring. "Dit is wat ik altijd wilde. Het is hard werken, zwaar en vooral dat vliegen gaat je irriteren. Maar dit heb ik altijd geambieerd. Dan moet je niet gaan zeiken, maar gewoon doen. Als je in New York in de Twilo voor drieduizend mensen staat te draaien, en het gaat helemaal los, vergeet je alles!"

In 1971 werd Sander Kleinenberg geboren in Delft. Het grootste deel van zijn jeugd bracht hij echter door in Twente. Muziek speelde altijd al een belangrijke rol in zijn leven. Sander: "Ik ben opgegroeid met alles van Duke Ellington tot Mozart en van Miles Davis tot Mantronix. Van alle muziek is het toch vooral de zogenaamde 'American Black Urban' die mij het meest heeft gedaan. De zwarte muziek, de soul en vooral de hiphopcultuur zijn van grote invloed geweest." Op 15-jarige leeftijd werd hij gevraagd om de muziek te verzorgen op schoolfeesten. Sander lachend: "En dat ging nog goed ook. Zo goed zelfs, dat ik op mijn zestiende alle moed bijeen heb geraapt en mezelf heb aangeboden als dj bij een locale discotheek in Vriezeveen." En vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling gekomen. Onlangs verscheen zijn nieuwe single 'The Fruit' met een bijzondere dvd-single-release - inclusief videoclip. Wij zochten contact met de succesvolle Nederlander om kort en krachtig een beeld van hem te schetsen.


Naam: Sander Kleinenberg.

Hoe zou je jezelf hebben genoemd als je mocht kiezen? Tom Cruise

Woonplaats: Ik ben geboren in Delft, maar woon ondertussen in Leiden. Een appartement in New York zou heel goed uitkomen, maar dat is meer voor het gemak. Ik ben daar een paar dagen per maand. Dit door mijn Crobar NY residentie, de derde vrijdag van de maand.

Geboren: 29-12-1971, in het ziekenhuis van Delft. Een bijzonder maar eenmalige gebeurtenis.

Gezin: Ik kom uit een warm, muzikaal en creatief nest en heb nog een broer.

Opvoeding: Vrij maar rechtvaardig. Op zijn tijd streng, maar mijn ouders lieten me wel vrij.

Kinderen: Heb net een dochtertje gekregen. Ze is nu 8 weken oud. Het mooiste wat me tot nu toe is overkomen.

Opleiding: Mavo en Meao.

Jeugdidealen: DJ in de RoXY. Is nog net gelukt ook!

Karakter: Ik ben een doorzetter, rechtvaardig, maar aards lui.

Hoe omschrijven jouw vrienden je? Ik heb geen vrienden.

Wat vergeten ze dan altijd? Dat wordt lastig.

Hobby's? Internet / porno, slapen en koken.

Sport: Wereldkampioen platenkoffertillen, tegenwoordig cd-mapje.

Vakantie: Patagonie in Argentinie en Nieuw Zeeland. Dit zijn de meest pure stukjes aarde die ik ken.

TV: Ben geen tv-fan. Films kijk ik wel graag. Ik ben fan van The Office, I'm Allan Partrigde, The Fast Show en de The David Chapelle Show. De belachelijke hoeveelheid negativisme mag wat mij betreft van de televisie verdwijnen.

Vrije tijd: Vliegen. Niet leuk, maar ben wel heel veel in het vliegtuig.

Stad: New York, met zijn eindeloze mogelijkheden.

Bewondering voor? Voor mensen die hun eigenbelang opzij zetten om anderen te helpen. Zoals Nelson Mandela.

Spender of spaarder? Spender, voor sure. Sparen is voor mietjes, geld moet rollen!

Waar geef je het meeste geld aan uit? Verkeersovertredingen uit volle overtuiging.
Lekker eten. Heel belangrijk!

Waar lig je 's nachts van wakker? Lig nooit ergens wakker van. Als ik naar bed ga, kan ik gelukkig de knop omzetten.

Wat doe je 's ochtends als eerste? 'I kiss the sky'. Probeer de dag zo positief mogelijk in te gaan. Met frisse moed en energie.

Hoogtepunt: De geboorte van mijn dochtertje.

Dieptepunt: De dood van de moeder van mijn vriendin.

Met wie zou je wel een dagje willen ruilen? Met de president van de VS. Dat zou de uitgelezen kans zijn om de dingen recht te zetten en te verbeteren.

Grootste zonde die je in je leven hebt begaan: Er zijn geen dingen in mijn leven waar ik spijt van heb.

Doelstelling dit 'seizoen'? Ik hoop op een goede gezondheid. En een goede pappa te zijn. De dingen waar ik nu mee bezig ben op een goede manier afmaken. Avonturen in Amerika. Uitbreiding van productiehoeveelheid.

Love2Party Essentials:
L2P interview met Sander Kleinenberg (2001)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws