Simon Sixsmith & Stevie D (Beluga)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Beluga breekt het ijs


'Blue4ColdRed4Warm' is de naam van de eerste compilatie van het in Utrecht gebaseerde Beluga Recordings. Met een verzameling tracks die varieert van ontspannen elektronica tot vlijmscherpe elektro laat Beluga horen dat ze nog heel wat van plan zijn met hun muziek. Oprichters van het Utrechtse elektronicalabel zijn Electric Puha, bestaande uit de drie Britten Simon Sixsmith, Stevie D en Rusticks. Love2party sprak twee van de heren in de studio.

Tekst: Menno
Foto's: Beluga Recordings Electric Puha

Eenmaal in de studio is er niets te merken van het gure weer buiten. Geen ramen, geen toilet, geen stromend water, maar wel overal studioapparatuur. Vermoeid vertelt Stevie D dat hij al veel te lang in de studio bezig is. Muziek maken is iets waar hij, Simon Sixsmith en Rusticks, fulltime mee bezig zijn. De drie heren streken, na een hoop omzwervingen, door Europa halverwege de jaren negentig neer in het onwaarschijnlijke Utrecht. Een echte verklaring hebben ze daarvoor niet, het leek wel een goede plek om te wonen. Ook toen al hielden ze zich bezig met muziek. Steve: "Op het Blues Roots Festival in 1996 besloten we met z'n drieen om wat apparatuur aan te schaffen. Dat was toen nog een simpele Atari en natuurlijk een sampler. Zo rond die tijd had je labels als Wall Of Sound die de samplerevolutie voortstuwden. Dat wilden wij ook, dus we schraapten wat geld bij elkaar en begonnen wat muziek te maken." Beide heren kijken mijmerend naar een flikkerend lampje op hun allereerste sampler. "Hij doet het nog steeds. Iedere dag wordt er een programma ingeladen en wacht hij af."

Electric Puha
Met het collectief Electric Puha konden de heren hun liefde voor muziek en visuals goed combineren. Met de succesvolle PuhaTV-avonden in de Ekko in Utrecht kregen ze voet aan de grond in de Domstad. Met Beluga Recordings willen muziek en videokunst een platform geven. Simon: "muziek maken was altijd al vanzelfsprekend voor ons. Het label echter niet. We zijn er pas vorig jaar mee gestart." Als Electric Puha tekenden ze half voor een groot label. Maar door financiele problemen binnen het label werden ze weer gedumpt. Steve: "Dat was eigenlijk een 'blessing in disguise'. We waren niet meer verbonden aan dat label. De muziek was nog steeds van ons." Toen besloten ze om alles zelf te doen. Steve: "We wisten verder niks van muziek uitbrengen. We moesten alles zelf regelen. Uiteindelijk zijn we met onze debuutplaat Sisters In Paradise daar helemaal mee over de top gegaan." Sisters In Paradise werd niet alleen op CD uitgebracht, maar ook op vinyl en zelfs op DVD. Het is duidelijk dat dit album als ijsbreker moet fungeren voor het label.


Tijden veranderen
Ook Beluga Recordings krijgt te maken met de veranderende wijze waarop mensen aan hun muziek komen. Simon en Steve beseffen dat het niet makkelijk is om een label staande te houden in een tijd waarin er steeds meer muziek kostenloos gedownload wordt. Met Sisters In Paradise leerden ze dat het nogal wat voeten in de grond heeft om iets op CD en DVD uit te brengen. Simon: "Het belangrijkste voor ons was dat we de muziek beschikbaar konden maken voor het publiek. We hebben daarom besloten om alle albums (9 stuks) op de site te zetten, zodat mensen ze voor een bepaald bedrag kunnen downloaden. Mocht een album aanzienlijk veel downloads hebben, dan zullen we overwegen om het uit te brengen op plaat of CD." Steve: "We gaan op een heel ontspannen manier om met de artiesten die met hun album op de site komen te staan. Iedereen krijgt evenveel promotie, en het staat iedereen vrij om niet verder te gaan met Beluga. Dat bespaart gewoon een hoop gedoe en zo kunnen we ons meer concentreren op de muziek."


"VJ en DJ moeten beter samenwerken"
Beluga is in eerste instantie een muzieklabel, maar zowel Simon als Steve houden zich tevens bezig met videokunst. Veel van hun vrienden zijn videokunstenaars en daarom willen ze dat Beluga ook een platform voor de visuele kunsten wordt. Simon: "de interactie van geluid en beeld staat nog in de kinderschoenen. Meestal is het zo dat de muziek leidend is, of juist het beeld. Het zijn allebei verschillende media die tegelijkertijd op je zintuigen afkomen." Steve: "Het gaat ons om de interactie, daar is nog veel mee te bereiken. Als we een clubavond hebben, zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er stemmen van het beeld afkomen. Zo houden we beide media in balans. Hoe meer een vj en een dj samenwerken, hoe beter het werkt. Tegenwoordig is het helaas nog zo dat de vj en de dj elkaar op de avond zelf pas voor het eerst ontmoeten."


Nulov - Nulov

Adamatic - Elevated State

Cheese Detective Agency

Beiden benadrukken dat het bij Beluga om goede muziek in het algemeen gaat, maar ze concentreren zich daarbij wel op de elektronische varianten. Op 'Blue4ColdRed4Warm' wordt het begrip 'elektronisch' ruim opgevat en dat levert een kwalitatief goede compilatie op. Er is soepele house van Nulov, minimalistische elektro van Xorc, ontspannen downtempo van Adamatic en de sporadische intermezzo's van Black Gold 360 en ParkerKowalski. Een van de hoogtepunten is de overstuurde glamrock van Ex PMX. Het is een welkome adrenalineshot op een verder nogal rustige cd. De meeste tracks zijn spaarzaam maar liefdevol geproduceerd en gedijen het best in de huiskamer. Met Beluga Recordings heeft Utrecht er een hoogwaardig label bij. En met 'Blue4ColdRed4Warm' hebben de heren van Beluga naast het Electric Puha-album een tweede ijsbreker in het dichtgevroren Nederland.

Meer info:

Beluga Recordings
Electric Puha


Op 11 maart vindt de releasesparty voor 'Blue4ColdRed4Warm' plaats in SJU Club in Utrecht. Op die avond zullen zowel muziek- en videoartiesten van het Beluga-label optredens verzorgen.

WIN WIN WIN
We mogen enkele exemplaren weggeven van de eerste Beluga-compilatie. Stuur daarvoor voor 10 maart het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico:
In welk jaar werd 'Sisters In Paradise' van Electric Puha uitgebracht?
Let op alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws