10 vragen aan Da Circle of Sole

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

De beats zijn raw maar de vocals of melodielijnen zijn soul dripping


Broken beats vangen je aandacht, je denkt lekker, hmm lastig... en dan ineens grijpen ze je en trekken je als een skiliftje onder je kont over de beat heen en je gaat diep, heel diep door mooie dalen en hoog over bergen. Niet meer te stoppen...


Door: FF Erik

Broken beats zijn niet nieuw maar nog wel vrij onbekend in ons land. Deze muziekstroming die haar oorsprong vindt in jazz met Afrikaanse invloeden komt oorspronkelijk uit West London. In Rotterdam organiseren Inna Vision (Egberth Thomas) en Mind Eye (Humberto Ramos) al een jaar of twee met succes Da Circle of Sole party's met behalve broken beats ook andere nu-jazz georienteerde dance. Ze doen dat in het zaaltje achter Cafe De Unie. Een perfecte plek, bleek na uitstapjes naar andere locaties. In de schaarsverlichte betonnen bak kan het erg sexy en broeierig zijn. Hier leidt weinig af van alles waar het om draait: Music for your mind, body and soul.

Love2party stelde Egberth en Humberto 10 vragen.

1)Wat is Da Circle Of Sole?
Da Circle of Sole is een clubavond die moet dienen als stimulans voor vernieuwing in dans, muziek en kunst. Het draait om mensen en hun mogelijkheden. Het gaat om de jazzimprovisatie, niet rechtlijnig dus.

2)Wie zijn Inna Vision en Mind Eye?
Inna Vision & Mind Eye is een duo met de drang om Rotterdam deels te verrijken met nieuwe niet standaard initiatieven op muzikaal gebied hetzij in een clubsetting of met live acts. Beiden met een rijkelijk muzikaal verleden wat al begon bij het doorknippen van de navelstreng. Dans en muziek die de zintuigen prikkelen zijn onze passie.


Mind Eye

Inna Vision

3)Wat wordt er gedraaid?
De basis is nieuwe funk, soul, hip hop & jazz beinvloede muziek. Wat funk voor de 70's en boogie voor de 80's was is de broken beats voor het nieuwe millennium en wat rhythm en blues voor de 60's was is neo soul voor ons huidige tijdsgeest. Nieuwe tijden met nieuwe muzikale vormen die hun invulling kennen uit verschillende landen van Engeland tot Zweden van Nederland tot Brazilie etc, het is grenzeloos.

4)Wat willen jullie ermee bereiken?
Het nobel streven is om een platform cq clubavond te creeren waarin nieuwe dansvormen zullen ontstaan en muzikale talenten zich kunnen ontwikkelen (open mic) Nationaal en internationaal. Wij hopen dit te bereiken door een atmosfeer te creeren waar mensen geprikkeld worden.

5)Is het een mooie hobby met publiek erbij of willen jullie daadwerkelijk iets veranderen aan het uitgaan in Rotterdam? Of beiden?
Beiden, het is ontstaan uit een gemis in de Rotterdamse uitgaansscene. Het aanbod was te veel van het zelfde en te weinig wat een publiek kan motieveren en stimuleren. Er is/was aanbod aan veel omzetverantwoorde clubavonden en live acts. 'Da Circle' is een goed voorbeeld van een club-avond die afwijkt van de norm maar toch succes heeft wereldwijd. De aankleding is simpel, het gaat om de mensen. Het is een avond die zelfs publiek trekt van uit het buitenland en waar ook ver over de grenzen over wordt gesproken.


6)Waarom zijn er zoveel vrouwen die van jullie feesten houden?
Vrouwen houden van soul! En dat is nou het mooie van deze nieuwe sound. Het is breed alles kan er onder vallen, de beats zijn raw maar de vocals of melodie-lijnen zijn soul dripping .

7)Jullie kiezen niet voor de weg van de minste weerstand wanneer jullie achter de draaitafels plaatsnemen. Af en toe is de sound zelfs moeilijk te noemen. Waarom doen jullie dit? Willen jullie je party's klein en intiem houden?
De Sound is niet moeilijk. TIP! Niet te veel focussen op de beats het draait om de groove. Deze sound verschilt qua ritme weinig van de jazz/funk of boogie sound van welleer. Dit is muziek die een evolutie heeft doorgemaakt. Naast invloeden van andere recente muziekstromingen zijn de productietechnieken anders waardoor de eindmix voller klinkt. Het broken beat genre is breed het is niet 1 ding! Hou dit maar in gedachte.

8)Waarom doen jullie dit?
Als niemand anders het doet dan moet wij het maar doen. Voor ons voelt het aan als een welkome aanvulling in de Rotterdamse/Nederlandse club scene. Het stimuleert en motiveert in ieder geval ook andere mensen om diepe-vette-shit te brengen.
Deze sound komt beter tot zijn recht in kleine ruimtes met een goede PA. Een 'Dwele' track draaien in de Kuip zal niet dezelfde impact hebben als in een kleine club. De Sound is te 3 dimensionaal, het draait niet alleen maar om de drums maar ook om de vocalen en melodielijnen en meer. Dus dat wij het klein houden is puur omdat wij weten dat het zo meer de ziel zal raken.


9)Heeft Rotterdam raakvlakken met andere steden zoals Atlanta, Toronto, New York, Berlijn, Tokyo en Amsterdam waar de broken beat stroming ook succesvol is?
Door 'Da Circle' heeft Rotterdam gelukkig raakvlakken gekregen met andere steden. Rotterdam wordt gezien als de broken beat stad. Het gaat los hier!

10)Hoe zien jullie de toekomst van de muziek die jullie draaien?
Wat nu broken beat heet zal later weer anders heten, het gaat er om wat je in de muziek stopt en of het mensen zal raken.

Alle foto's zijn door: Jos Kottmann en FF Erik bij de vorige Da Circle of Sole op 5 februari genomen.


LINK
Da Circle of Sole

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws