Clashing Egos

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Muzikale botsingen in Eindhoven


'Botsende karakters' is de letterlijke vertaling van 'Clashing Egos'. In dit geval de botsing van karakters van Erwin van Moll, als DJ/producer afkomstig uit de danswereld, en Jan Vanderlest, producer en basgitarist uit de funk- en hiphopscene. Voeg daarbij de samenwerkingen met een Nederlandse alternatieve popzanger, een Ethiopische en een Engelse zangeres en je kunt ook spreken van een botsing van muzikale culturen. Luisterend naar het album 'Rubicon', blijkt die botsing een heel prettige.

Tekst: Olaf Boswijk
Foto's: Ruud Balk
Met dank aan ID&T Magazine


Al 4 jaar werken Erwin van Moll en Jan Vanderlest uit Eindhoven aan diverse muzikale projecten. Ze brachten enkele singles uit onder de namen Clashing Egos en Jean Winner, en scoorden als Warm een bescheiden hit met 'It's in the music'. Onlangs konden ze het debuutalbum 'Rubicon' aan hun discografie toevoegen. Een album waarop de samenwerking tussen ogenschijnlijke muzikale tegenpolen goed uitpakt. Want samenwerken heeft zo zijn voordelen, legt Jan uit. 'Vaak kom je toch op heel andere dingen uit als je iets samendoet, dan wanneer je het alleen zou doen. Met meer mensen muziek maken en feedback krijgen, is gewoon leuker dan alleen op je computer pielen'.

Een van die mensen die meewerkte aan Rubicon was zanger Jelle Paulusma, bekend van de alternatieve gitaargroep Daryll-Ann. Hij is op maar liefst drie tracks te horen. 'Een geschenk uit de hemel voor ons. We waren op zoek naar een goede stem, maar konden niemand vinden met wie het klikte. Totdat we via onze muziekuitgever terecht kwamen bij Jelle', zegt Erwin. Een keuze die uitstekend uitpakt en een bijzondere mix van elektronica met vocals uit de pophoek oplevert. 'En zo vreemd is die keuze niet, waarom zou een popzanger niet een keer mee willen doen met muzikanten uit een andere hoek? Bijna iedereen houdt toch van meerdere muzieksoorten?'


De meest opmerkelijke samenwerking, en misschien wel de mooiste op 'Rubicon', is hoorbaar op de track 'Aminjig Nebere'. Dit door de bijdragen van de Ethiopische zangeres Minyeshu Kifle, toevallig de schoonzus van Vanderlest. Een track die de grenzen tussen wereldmuziek, downtempo en dansmuziek doet vervagen. 'Dat was ook de bedoeling. We wilden een brug slaan tussen al onze muzikale invloeden en achtergronden', aldus Van Moll. Zo bevat 'Rubicon' niet alleen downtempo, maar ook (gebroken) beats en warme melodieen. Deze smeltkroes van muziek komt goed tot zijn recht op nummers als 'Knitting Skins' en het spannende 'City of Glass'.

Erwin van Moll is onder de naam max 404 als DJ/producer al jaren zeer actief in de danswereld. Met releases voor labels als Mo'Wax, Djax, Eevo Lute en Tom Middleton's Universal Language, zijn eigen feesten 'Sublime' in de Effenaar en een nieuw max 404 album gepland voor 2005, kan Van Moll zich rekenen tot de voorhoede van de internationale danswereld. Maar eerst de mogelijke live-optredens die Clashing Egos gaat doen. Met Vanderlest en Van Moll achter de knoppen en diverse gastmuzikanten, kan het niet anders dat ook de live-optredens aangename muzikale botsingen gaan opleveren.

Rubicon
Het debuutalbum van Van Moll en Vanderlest is een melancholiek, ietwat romantisch luisteralbum vol trippy grooves, broken beats, future jazz en techno op het lage tempo vol fraai geweven muzikale texturen en al even fraaie melodieen. Met genoeg scherpe randjes om iedere luisterbeurt wat meer van zijn schoonheid prijs te geven. Tien tracks volgens de hoes, al krijg je na een paar irritante minuten stilte de langzamerhand onvermijdelijk "verborgen" bonustrack. Wie heeft dat toch ooit verzonnen, en ook nog gedacht dat het leuk is? Hoe dan ook, Rubicon blijkt een aangename verzameling songs die gaan van jazzy georienteerde downtempo, bedwelmende soundscapes, ingetogen tikkende ritmes tot aanstekelijke poppy dancesongs.

Op vrijdagavond 18 februari treedt Clashing Egos op in de Amsterdamse Panama. Zowel materiaal van het debuutalbum 'Rubicon' als nieuwe werk zal de revu passeren. De zaal gaat open om 21 uur. Het entreekaartje geeft tevens toegang tot de dansavond na het optreden.

De live-band zal bestaan uit:
Jelle Paulusma - zang, gitaar
Minyeshu Kifle - zang
Jan Vanderlest - basgitaar
Erwin van Moll - electronica
Edward Capel - saxofoon, clarinet, percussie
John Maasakkers - drums


Zaterdag draait max404 in Club NL (Amsterdam) tijdens een nieuwe aflevering van Welcome to the Future. Samen met resident dj's Olaf, Lil'D & S-ter.

Clashing Egos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws