10 vragen aan Bart Skils

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ook Mojo heeft boeventrekjes


Bart Skils zit momenteel in de bloei van zijn carriere. Zo draaide hij op grote evenementen als Lowlands, Dance Valley en Awakenings. Sinds vorig jaar is hij samen met Jerome ook actief als producer, en verscheen de eerste release op het Britse label Pure Plastic. Daarnaast is de geboren Brabander organisator van de succesvolle feesten Voltt, Mono, Traffic en Speakerplay. Genoeg redenen voor een interview.

Door: Iddo


1) Is de gemiddelde dj vandaag de dag overgewaardeerd? En waarom is dat bij Bart Skils niet het geval?
Bart: "Zo, dat is gelijk een lekkere binnenkomer. Nee, ik vind dat de gemiddelde DJ zeker niet wordt overgewaardeerd. Het heeft wat mij betreft te maken met de ontwikkeling die de DJ-cultuur het afgelopen decennium heeft doorgemaakt. De DJ heeft inmiddels een heel andere functie gekregen binnen het muziekcircuit dan vroeger. Gevolg daarvan is dat de gemiddelde club-bezoeker nu heel anders naar de DJ kijkt dan eind jaren tachtig bij het ontstaan van de moderne DJ-cultuur."

2) Is het na Awakenings, Lowlands, Pinkpop en Dance Valley moeilijk om je te motiveren voor een optreden als Park 3 in Harderwijk?
Bart: "Nee hoor, motivatie en zin om te draaien heb ik altijd. Awakenings, Lowlands en andere festivals zijn natuurlijk fantastische plekken om op te treden, maar de clubs en de daarbij vaak erg gezellige clubscene zijn ook een belangrijk onderdeel van het DJ-bestaan. Een leuke avond begint tenslotte bij jezelf."

3) Je werkt door de weeks bij Outland Records. Waar bestaan je werkzaamheden uit?
Bart: "Samen met Jerome & Bas runnen wij de shop op de Zeedijk in Amsterdam. Ik sta momenteel drie dagen per week in de winkel. Dan ben ik vooral bezig met het in- en verkopen van techno; van minimal tot de hardere varianten. Verder is het natuurlijk ook een sociaal gebeuren. Er komen veel vrienden en bekenden over de vloer met dezelfde interesse; muziek! Kortom een fijne en relaxte job."

4) Hoe is het momenteel gesteld met de vinylmarkt?
Bart: "Zoals de meeste muziekliefhebbers wel weten, is de vinylmarkt de afgelopen jaren in een neerwaartse spiraal gekomen. Maar ik heb het idee dat het sinds afgelopen jaar weer wat stabieler wordt is, in ieder geval bij ons in de winkel. Je merkt dat er een nieuwe generatie muziekliefhebbers is opgestaan die helemaal voor de muziek gaat en flink aan het verzamelen is. Een goede ontwikkeling wat mij betreft."Topdrukte in de Paradiso tijdens Voltt

5) Draai jij ook met cd's?
Bart: "Zelf draai ik voornamelijk met vinyl. Alleen niet uitgebrachte tracks die ik van bevriende producers heb gekregen, draai ik van cd. Maar die tracks scoor ik daarna alsnog op vinyl. Nothing beats the good old vinyl!"

6) Afgelopen jaar verscheen je eerste release in samenwerking met Jerome op het Britse Pure Plastic Records. Een eendagsvlieg of staan er meer producties op de planning?
Bart: "We zijn hard aan het werk. Er staan opties voor een nieuwe release op Pure Plastic. Verder heeft Ben Sims interesse getoond in 'iets' op Theory Records."

7) Ben je tevreden met je huidige leventje als organisator, dj en platenverkoper, of heb je nog meer in je mars?
Bart: "Tevreden met wat ik tot nu toe heb bereikt, ben ik zeker! Ik heb de afgelopen 10 jaar keihard gewerkt en ik ben nog steeds zwaar gemotiveerd om mijn nieuwe ideeen naar een hoger plan te tillen."

8) Zat de muziek er eigenlijk al van jongs af aan in bij Bart Skils?
Bart: "Ik heb altijd al een bovenmatige interesse in muziek gehad. Verder heb ik ook van jongs af aan graag als zelfstandig ondernemer willen werken, en heeft mijn opleiding veel te maken met het organiseren, communiceren en coordineren. Een ideale samenloop van omstandigheden."

9) Je bent betrokken bij Voltt, Speakerplay, Traffic en Mono. Wat is jouw aandeel daarin en wat kunnen we dit jaar verwachten?
Bart: "Voltt, Traffic & Mono zijn concepten die wij zelfstandig en independent doen. Traffic is ons technoconcept dat zes keer per jaar in de Melkweg plaatsvindt. Traffic concentreert zich voornamelijk op de zwaardere, diepe kwaliteitstechno zoals James Ruskin, Alexander Kowalski en Oscar Mulero. Voltt daarentegen zoekt meer de experimentele kant van de techno op met artiesten als Matthew Dear, Anthony Rother en natuurlijk de gevierde man Ricardo Villalobos. Deze avonden doen we vier keer per jaar in de Paradiso. Daarnaast hebben we ook nog Mono, deze avonden zijn niet locatiegebonden en concentreren zich meer op nieuw talent uit binnen- en buitenland. Speakerplay is een ander verhaal. Daarin werken Steve Rachmad, Estroe, Dimi Angelis en ik samen met Mojo als mediapartner. Hierin hebben wij slechts een adviserende rol."


10) Mojo is uitgeroepen tot 'International Promotor of the Year'. Jij werkt wel eens samen met Mojo. Waarom verdient deze organisator in jouw ogen deze prijs?
Bart: "Ik wil niet zeggen dat deze organisatie in mijn ogen deze prijs verdient. Mojo is een grote internationale promotor en net zoals andere grote organisaties, hebben zij boeventrekjes. Mijn samenwerking met Mojo richt zich op 2 dingen; Daan Spoek van Mojo doet mijn DJ-boekingen in Nederland en ik ben betrokken bij het Speakerplay-concept. Overigens vind ik dat ze prima dingen doen voor de Nederlandse scene, zoals 05 Days Off, Motel Mozaique en natuurlijk Lowlands."

Love2Party-shorties
Naam: Bart Schils
Woonplaats: Amsterdam
Geboren: Goirle
Opleiding: Communicatie & Management
Hobby's: Ik kook de laatste tijd weer graag en ga net als de meeste mensen met veel plezier op reis. Verder blijft muziek natuurlijk een grote hobby.
Club: De Mazzo, dat was jarenlang mijn tweede huiskamer en het is de club waar ik qua organiseren en draaien ben opgegroeid. Een oude liefde dus.
Label: Teveel om op te noemen, een paar van m'n favorieten: Perlon, Pure Plastic, Plus 8, Theory, Contexterrior, PVC, Minus, Symbolism, Musik Krause, Downwards, Logistic en Blueprint.
Stad: Amsterdam, Berlijn & Bangkok.
Bewondering voor? Een oude wolf als Sven Vath die al twintig jaar lang aan de top staat en met Cocoon een hele Cocoon aan kwaliteit om zich heen heeft gebouwd. Respect daarvoor!
Spender of spaarder? Safe spender, ik heb zeker geld over voor iets dat ik graag zou willen hebben.
Voorbeeld? Ik heb respect voor de mensen die met hard werken iets bereikt hebben waar ze trots op kunnen zijn.
Hoogtepunt: Qua werk zijn mijn optredens op de verschillende festivals en feesten als Awakenings, Dance Valley en mijn closing set op Lowlands zeker een hoogtepunt. Daarnaast ben ik zeer trots op wat we met Voltt, Traffic en Mono bereikt hebben binnen de Nederlandse technoscene.

Bart Skils

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws