Wie is Kareem Raihani?

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

heb je ook dansmuziek?


De half Marokkaans/half Nederlandse dj/producer Kareem Raihani wordt door vele dance-kenners getipt als de man die het gaat maken in 2005. Met zijn eigenzinnige en meeslepende combinatie van percussie, deephouse, uplifting rhythms en soulfull sounds maakt hij wekelijks indruk in clubs door heel Nederland. Vrijdag draait hij in Las Palmas, tijdens de derde aflevering van Temporary Playground. Een eerste kennismaking met deze ambitieuze Amsterdammer

Tekst: Sander


Love2Party: Wie is Kareem Raihani eigenlijk en wat houdt hem zoal bezig?
Kareem: "Kareem is een dubbelbloedje; Nederlands/Marokkaans. Ooit als danser afgestudeerd aan de theaterschool, Amsterdam. Daarna heb ik 5 jaar als danser in toonaangevende gezelschappen gedanst, alle Nederlandse en wat Europese theaters gezien. Muziek ging altijd samen met het dansen, tot dat niet meer kon ('96). Toen moest ik kiezen: muziek dus! En dat is dan ook wat mij betreft ongeveer het meest wat mij bezighoudt. Het is mijn leven!"

Love2Party: Welke muziek uit je jeugd staat je bij?
Kareem: "Vanaf mijn zestiende ging ik regelmatig uit. Ik begreep echter nooit waarom ik het nooit leuk vond. Je moet je een discotheek voorstellen waar Queen, Inxs, U2 en nog meer herrie uit de jaren 80 uit de speakers galmden. Totdat ik mijn eerste warehouse party meemaakte, toen begreep ik het: dit was voor mij de muziek! Ik ben dus absoluut geen fan van de 80's revival. Ik wil niemand zijn plezier afnemen, maar probeer eens wat anders dan die kut muziek uit de jaren 80!"

Love2Party: Welke stijlen of stromingen hebben invloed op je gehad en waarom?
Kareem: "Dat zijn er zoveel, maar het is eigenlijk begonnen met acid house. Daarin voelde ik voor eerst wat de "trance" in muziek met je doet (wel gevaarlijk om dit woord te gebruiken: ik bedoel dus niet de Tiesto trance). De werkelijke trance in de muziek vond ik terug in allerlei stijlen: techno, house, dub, afro, soul, breaks, jazz, funk en ga zo maar door. Ik heb me altijd open gesteld voor verschillende soorten muziek. Dat wil niet zeggen dat ik die allemaal draai. De enige plek waar ik dat tot nu toe vrij kan doen is tijdens mijn eigen H*RT avond."


Love2Party: Als je thuis bent, heb je dan nog behoefte om muziek te beluisteren?
Kareem: "jazeker, letterlijk van alles. Van klassiek tot experimenteel."

Love2Party: Hoe omschrijf je je sound?
Kareem: "A dynamic fusion of raw tumbling beats as the inspirational rhytm and voices of the world meets the innovation of the nu sound. Ik heb deze letterlijk uit mijn biografie gehaald, omdat het een zin is die het best weergeeft waar ik voor sta. Het is zo moeilijk om je sound uit te leggen zonder een stijl te noemen, vooral als je zo breed draait als ik. Ik heb me in de afgelopen 15 jaar erg verdiept in allerlei stijlen, stroming en sounds. Ik draai net zo gemakkelijk een tech/break/house georienteerde set als een meer wereldmuziek georienteerde set. Maar ook soul, funk en jazz. Echt alles! Het heeft wel altijd een typische kareem-sound. Het liefst draai ik 4 of 5 uur en gooi ik alles door elkaar."

Love2Party: Wat is het meest opmerkelijke moment uit je dj-carierre?
Kareem: "Dat iemand tijdens mijn set naar me toe kwam en vroeg: heb je ook dansmuziek?"

Love2Party: Wat is je sterke punt en zwakke punt als dj en waarom?
Kareem: "Mijn sterke kant is dat ik verschillende stijlen vloeiend in elkaar smelt. Weer die "trance"-flow vind ik daarbij ongeveer het belangrijkste. Verder gebruik ik effecten (nee, nee, niet de standaard pioneer 600 effecten) en samples die ik in mijn studio voorbereid of tijdens de set ter plekke maak. Wat ik ook belangrijk vind is dat ik elke optreden, waar dan ook, met volle overgave doe. Of het nou voor 50 man of voor 5000 man is. Mijn zwakke punt is dat ik vaak muziektitels niet ken of onthoud."

Love2Party: Wat zijn op dit moment de clubs en feesten waar je een vaste plaats op de dj-lijst hebt?
Kareem: "H*RT, Spirit, Earth, Loveboat en het nieuwe en enige nachttheater van Amsterdam: Sugar Factory, start laatste week van maart."

Love2Party: Ben je gevoelig voor kritiek?
Kareem: "Voor opbouwende kritiek nooit. De kritiek die nergens op slaat gaat het ene oor in en het andere oor uit."

Love2Party: Je maakt ook muziek?
Kareem: "Ja, ik hoop mijn album in het voorjaar af te hebben. Ga ik zelf uitbrengen. Het zal een vrij organische plaat worden waarbij ik verschillende soorten ritmes als inspiratie heb genomen. Daarbij werk ik samen met een aantal geweldige muzikanten. Verder werk ik nu ook aan het album van mijn live band: Soulful Distortion. Vanaf deze zomer ga ik daarmee live op de planken. Met deze band heb ik tot '99 zeven 12"s uitgebracht, waarna ik meer voor mijn solo-projecten heb gekozen."


Love2Party: In hoeverre heeft jou Marokkaanse achtergrond invloed op de muziek die je maakt en de sets die je draait?
Kareem: "Ik denk dat het vooral het ritmische aspect van mijn stijl is. Ben me de laatste jaren wel aan het verdiepen in de wereldmuziek. Ik geloof dat daar vernieuwing in zit. De wereld wordt kleiner en kleiner, waarbij we heel gemakkelijk nieuwe sounds kunnen ontdekken. Wat er nu gebeurt is dat nieuwe wereldmuziek van zijn 'geiten wollen sokken'-imago afkomt. De nieuwe technieken zorgen ervoor dat die sound vet en origineel klinkt. Je ziet ook dat veel vooruitstrevende producers zich er steeds meer mee bezig houden."

Love2Party: Welke platen hebben voor jou op dit moment een grote voorkeur?
Gregory - Joburg Theme
Spearhead - Pray For Grace
Louie vega & Ursula Rucker - Journeys Prelude (Kareem Raihani remake)
Oddworx - Sex and Nonpersons
Truby Trio - A Festa
Peven Everett - Testin Me (Kareem Raihani remake)

Love2Party: Wat kunnen we in de toekomst nog van Kareem Raihani verwachten?
Kareem: "Mijn H*RT-avond gaat weer van start in de Sugarfactory. Spirit wordt een avond waarbij de sound volledig organisch zal zijn. Hier word ik bijgestaan door Edo Salgado. Let op deze kleine man met het grote geluid! Veder natuurlijk mijn album. En waar ik ontzettend veel zin in heb: live on stage gaan! Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn eigen groei in dit universum steeds verder te ontwikkelen."

Beluister en beoordeel Kareem op 3voor12.nlDJ set op Earth
Check Earth Link voor meer info en de agenda van Kareem