10 vragen aan Joris Voorn

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Op een gegeven moment wilde ik wel eens wat anders dan gitaarliedjes


Het debuutalbum Future History van dj/producer Joris Voorn heeft duizenden technoharten sneller laten kloppen. De vakjury van de Dutch DJ Awards kroonde hem zelfs voor de tweede achtereenvolgende keer tot 'talent van het jaar'. Sinds kort mag de gevierde dj/producer zich meten met de internationale technotop. Naast grootheden als Dave Clarke, Carl Craig en Charles Siegling mag hij met regelmaat de decks van de Brusselse topclub Fuse beroeren. Binnenkort verschijnt dan ook het mixalbum 'Fuse Presents Joris Voorn'. Een gesprek over gitaren, talent en Alexander Kowalski.

Door: Marcel


1) Je debuutalbum Future History is het afgelopen jaar uitgekomen. De kritieken wereldwijd waren lovend. Bang dat je naast je schoenen gaat lopen?
Joris: "Ik ben nooit bang om naast mijn schoenen te gaan lopen. De hele muziekscene kan af en toe een grote poppenkast lijken, maar daar heb ik weinig mee. Ik ben blij met goede kritieken, maar dat verandert niet veel aan hoe ik zelf over mijn werk denk. Als je vaak en overal ter wereld speelt, komt er veel op je af en wen je aan bepaalde zaken. Daardoor ga je automatisch anders met bepaalde dingen om, maar dat hoeft nogmaals niet te betekenen dat je naast je schoenen gaat lopen."

2) De druk om bij je tweede cd net zo'n goed te scoren (bij de media) zal wel hoog liggen?
Joris: "Ook niet, ik doe gewoon wat ik doe en dat is dat. Ik heb vertrouwen in mijn eigen producties en dat is het belangrijkste. Een tweede album zal sowieso erg anders worden dan het eerste, vooral gezien mijn eigen ontwikkelingen op productioneel gebied. Ook zal ik proberen niet teveel in dezelfde lijn door te gaan, al is het alleen maar om het voor mezelf leuk te houden."

3) Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Joris: "Door de jaren heen heb ik naar vele soorten muziek geluisterd, en dat is allesbepalend voor mijn manier van luisteren geweest. Ook tijdens het maken van mijn eigen muziek. Bepaalde keuzes die je maakt voor een bepaald geluid, heeft daar alles mee te maken."

4) Wat is het verschil tussen een productie van Alexander Kowalski en Joris Voorn?
Alexander Kowalski: "We are both very close in the way we feel and think about the music. We like techno in a muscial way, but I think our influences are different. Joris is really influenced by Detroit and I am more influenced by non-techno music. You can hear that in our music. The tracks of Joris are recorded as a jam. My tracks are more in song-mode, so they have a different flow."
Joris: "Alex maakt meer 'song mode' techno en heeft een compressor van 3000 euro."



Het debuutalbum future History

5) Is een goede producer ook een goede dj?
Joris: "Lijkt me niet perse. Draaien is toch wel iets heel anders dan muziek maken. Ik denk dat ze elkaar kunnen beinvloeden, in positieve zin. Als ik dansvloergerichte tracks maak, weet ik als dj wat goed klinkt op de vloer en wat goed voor de opbouw werkt."

6) Je hebt een contract bij het Sino-label van Technasia. Wat moet een Nederlandse producer bij een label uit Hong Kong?
Joris: "Ik ben op een gegeven moment in contact gekomen met de mensen van Sino. Zij toonden serieuze interesse in mijn muziek. Ik kende het label en kon me er muzikaal mee vereenzelvigen, dus was op mijn beurt ook geinteresserd om samen te werken. Het goede van techno is dat het niet zoveel uitmaakt waar een label zich bevindt, daarnaast heeft het label veel andere internationale artiesten gecontracteerd. Sino heeft een goed netwerk wereldwijd, en ook zeker in Azie. Dat helpt natuurlijk. Nadelen zijn er eigenlijk niet, er zijn genoeg mogelijkheden om te communiceren over deze afstand."

7) De vakjury van de Dutch DJ Awards vindt jou het talent van het jaar. Ben jij het daarmee eens?
Joris: "Misschien zegt het meer over de vakjury dan over mij dat ik in 2004 wederom talent van het jaar was. Maar begrijp me niet verkeerd, het is absoluut een waardering van een belangrijke groep mensen. Verder zegt het woord talent me niet zoveel, ik doe wat ik doe en iedere waardering is welkom."

8) Tot je achttiende had je een grondige hekel aan elektronische muziek. Vanwaar die ommekeer?
Joris: "Op een gegeven moment wilde ik wel eens wat anders dan gitaarliedjes. Toen waren daar ineens producers als Leftfield en Underworld, wiens geluid ik interessant vond. Zodoende kwam ik al snel bij techno uit."

9) Je werd vroeger thuis verplicht een muziekinstrument te bespelen. Denk je dat je ook producer zou zijn geworden als dat niet het geval zou zijn geweest?
Joris: "Dat weet ik niet. Iedereen in ons gezin speelde een instrument, en ik ben als enige echt zelfstandig muziek gaan maken. Voor mij is de stap om muziek te gaan maken niet groot geweest. Al heeft het me zeker gestimuleerd om door te gaan en te komen waar ik nu ben."


10) Wat zijn je toekomstplannen en toekomstdromen? En hoe ga je ze verwezenlijken?
Joris: "Geen directe dromen, maar wel plannen. Momenteel ben ik vrij veel aan het optreden, zowel als dj als live-act. Ik hoop daarin mijn eigen geluid verder te ontwikkelen. Er zijn tegenwoordig veel muziekgenres, en het is de kunst om van elk het beste te gebruiken, zonder in de beperkingen van een genre te blijven steken. Verder komen er binnenkort wat remixen uit voor onder andere Secret Cinema, Justin Berkovi en Vince Watson. Ergens dit jaar wordt ook de 'Fuse Presents Joris Voorn' dj-mix cd uitgebracht."

Love2Party-shorties
Naam: Joris Voorn.
Woonplaats: Rotterdam/Schiedam.
Geboren: 25 februari 1977 in Tilburg
Opleiding: VWO en later kunstacademie, in de richting Design en Interieur Architectuur.
Hobby's? Muziek, nog steeds.
Bewondering voor? Mensen die iets positiefs bijdragen aan deze wereld.
Spender of spaarder? Spender.
Voorbeeld? Op muzikaal gebied zonder twijfel Carl Craig. Die man is zo inventief en iedere productie is een voltreffer. Of het future jazz, house of techno is, hij is niet van deze planeet.
Hoogtepunt: De liefde van mijn leven ontmoeten.
Met wie zou je wel een dagje willen ruilen? Met degene die het dichtst bij me staat, zodat ik mezelf beter kan leren kennen.

L2P-recensie Future History

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws