Rob Szepesi (Xpander / 365MAG.com)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Een goede dancesite runnen is meer dan het overnemen van persberichten alleen!


Xpander.nl is niet meer. De website met Engelstalig content trok maandelijks 60.000 unieke bezoekers uit de hele wereld, met name uit Amerika (25 procent), Engeland (15 procent) en natuurlijk Nederland (50 procent). Voor al deze bezoekers, op zoek naar internationaal gerelateerd dancenews, is een nieuw plekje op het net gereserveerd: 365MAG.com. Een reactie van hoofdredacteur Rob Szepesi.

Verdwijnt Xpander.nl definitief uit de lucht?
Rob Szepesi: "Ja, het was hoog tijd voor iets nieuws. We denken met 365mag iedereen beter te kunnen bedienen. We blijven natuurlijk internationaal nieuws brengen, maar er zal straks veel meer mogelijk zijn op 365mag.com. Xpander was vooral technisch gezien niet meer werkbaar voor onze doelstellingen. Tevens was een cosmetische verandering hoog nodig en de .com-extensie past veel beter bij onze internationale uitstraling."

Wat is de reden daarvan?
Rob Szepesi: "Het is voor ons een logische stap. Mijn ex-partner (Reinier Koolmees, red.) wilde al een tijdje niet meer verder. Hij heeft de domeinnaam (Xpander, die op zijn naam stond) gehouden. Ik ben met alle schrijvers verder gegaan. Het is zuur dat Xpander een paar dagen uit de lucht is geweest. Maar laat ik niet met modder gaan gooien. Het belangrijkste is dat 365mag nu in de lucht is en de reacties erg positief zijn. Ook al is nog niet alle functionaliteit aanwezig. We hopen dat zo snel mogelijk te realiseren."

Vooral het afgelopen jaar zijn vele dancesites (in Nederland, maar ook in Engeland) verdwenen. Hoe run je een goed geoliede dancesite anno 2005?
Rob Szepesi: "Goeie vraag. Ik denk dat als je een goede dance website of magazine (een groot verschil) wilt zijn, je eerst goed moet bepalen waar je wel en niet over wilt schrijven. Wat is je redactionele beleid? Wil je een magazine of een website zijn? Als je een magazine wilt zijn, waar schrijf je dan over en hoe schrijf je erover? Op lange termijn gaat het nog altijd over de inhoud, dat vergeten mensen vaak. Een goede dancesite runnen is meer dan het overnemen van persberichten alleen! Iedereen lijkt te vergeten dat het internet nog in de kinderschoenen staat. Je kan het vergelijken met de eerste boekdrukkunst, die door oude monniken werd bedreven. Zover zijn we met het internet nu ook. Maar iedereen duikt maar op ringtones en downloads, terwijl de echte revolutie op magazinegebied (inhoudelijk gezien) nog moet komen. Als je dan mee wilt gaan, zal je er klaar voor moeten zijn. Ik vind veel magazines inhoudelijk echt dramatisch slecht. Gelukkig zijn er ook een aantal sterke sites, waaronder love2party. En dat is goed."



De nieuwe site is alweer in de lucht

Wat zijn voor jou de hoogte- en dieptepunten van 5 jaar Xpander.nl?
Rob Szepesi: "Teveel om op te noemen. Maar de positieve reacties van lezers zijn altijd het leukst. Dat je als Nederlands blad over de hele wereld gelezen wordt is te gek. Werken met een internationaal team is leuk, je komt nog eens ergens en je ontdekt dat dance een taal is die internationaal gesproken wordt. Dieptepunten hebben we zeker ook gehad. We zijn een keer ge-hackt, dat is schrikken. Het label dat we zouden opzetten heeft maar 1 release uitgebracht. Ook daarmee gaan we een nieuwe start maken. Nu gaat alle energie even naar 365mag en de nevenactiviteiten. We hebben veel geleerd van de laatste 5 jaar, dus staan er leuke dingen op stapel. Een maandelijkse avond in Panama, een vaste avond in Sol in Amsterdam en een samenwerking met twee andere Nederlandse websites (Clubcharts.nl en Go Magazine.nl). Here's to the future!"

365MAG

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws