Danny Krivit

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Bij veel feesten denk je: I might as well go bowlingEen kijkje in de keuken van Danny Krivit

Ook al reisde Danny Krivit de hele wereld over om zijn platen te draaien, hij bleef wonen op Manhatten, New York City. Tien blokken is hij verhuisd in al die tijd. Hij woont nu in de East Village, vlakbij zijn geboortehuis in Greenwich Village. Toen en nu wijken van de artistieke avantgarde. Krivit heeft alles zien veranderen, vertelt hij Love2Party na zijn drie-uut-set in Jimmy Woo van een paar weken geleden. Toen hij begon met dj-en, in de jaren '70, draaide hij platen van echte muzikanten. Nu worden de meeste platen gemaakt door mensen die eigenlijk niets van muziek weten. "Electronische muziek heeft toch niet de soul van muziek met originele instrumenten", zegt Krivit. "Sommige houseplaten die heel goed zijn, hebben toch een voor de hand liggende formule. Het is steeds moeilijker om platen te vinden die echt origineel zijn." Niet dat hij minder van muziek geniet, het kost alleen wat meer werk en tijd om de juweeltjes te vinden.

Tekst: Liedewij
Foto's: Jos Kottmann

Krivit merkt dat de scene voor jongeren van nu totaal anders is dan voor hemzelf toen hij jong was. "Toen ik begon was het spannend. Alles was nieuw, je moest alles ontdekken. Draaitafels, mixen, platen zoeken. We hadden zoveel vrije tijd, dat kon je allemaal in muziek stoppen." De jeugd van tegenwoordig krijgt alles voorgekauwd, denkt Krivit. Via internet, tv, bladen. "Kids leven ook sneller, raken snel verveeld en hebben geen geduld en tijd om zich echt in muziek te verdiepen." Maar de grootste verandering voor de scene in New York en wereldwijd is volgens Krivit de stand van onroerend goed. "Vroeger, tot het einde van de jaren tachtig, huurde of kocht je met vrienden een pand en begon je er feestjes in te geven. Zonder druk of het wel of niet meteen goed liep. Nu zijn de prijzen van panden zo hoog dat je moet werken met investeerders. Alles is gericht op geld. Het is belangrijker geworden dat er veel publiek is dat veel dure champagne drinkt, dan dat de muziek en de sfeer goed zijn. Tijd om een feest te laten groeien is er niet. Vanaf de eerste dag moet de tent vol zitten, anders ben je failliet. New York is er saai door geworden. Bij veel feesten denk je: I might as well go bowling. Natuurlijk zijn er nog wel goede feesten, maar die zijn eenmalig. Of het zijn maandelijkse feesten die eigenlijk elke week zouden moeten plaatsvinden."Danny Krivit aan het werk in de Jimmy Woo

Club Love
"De club waar ik nu een avond krijgt, is ongekend", vertelt Krivit over de binnenkort te openen Club Love in New York. "Die eigenaar neemt de tijd met de verbouwing, investeert en voert de druk niet op. Die vindt ook dat de sfeer het belangrijkste is van een goede club." De legendarische Body and Soul-avonden, die Krivit samen met Francois Kevorkian en Joe Clausell gaf, zijn ook gestrand op meningsverschillen met de clubeigenaar. "We moesten ons steeds meer aanpassen, tot op een punt dat het voor ons niet leuk meer was."

Sindsdien is de dj op zoek naar een nieuwe club, "waar ikzelf alle controle heb." Het moet een club worden waar zo'n 2000 man in kan, liefst verdeeld over twee ruimtes. En Krivit wil alles zelf kunnen regelen. Het geluid, de garderobes, het personeel; alles. "Larry Levan mocht op een gegeven moment alles regelen in de Paradise Garage (legendarische club die in 1977 haar deuren opende). Als hij wilde dat het publiek nog niet naar binnen kwam, omdat het geluid nog niet goed was bijvoorbeeld, dan bleven de deuren dicht. Dat half uurtje dat er minder drank verkocht werd, daar deed niemand moeilijk over. Dat is precies wat ik ook wil. Het zal moeilijk worden zoiets te vinden. En al helemaal om de juiste geldschieters te vinden. Maar ik heb er vertrouwen in."

Oud & Nieuw
"Je ziet al een kentering in de Amerikaanse clubscene", zegt Krivit. "Mensen vinden het steeds belangrijker dat het gewoon weer leuk is om uit te gaan, dat een goede sfeer het aller belangrijkste is." Krivit heeft het gezien met de feesten op oudejaarsnacht. "De sfeer werd de laatste jaren steeds grimmiger. De kaarten voor feesten werden steeds duurder, je moest reserveren. Mensen voelden zich al helemaal leeggeschud voor ze eenmaal op de dansvloer stonden." Geen goede stemming om een feestje te beginnen. Steeds meer mensen blijven dan ook thuis met oud en nieuw. Lekker alleen met vrienden. Al een paar jaar geeft Krivit op nieuwjaarsdag een feest. "En je ziet dat mensen daar zo blij mee zijn. Ze komen binnen in een feeststemming. De stemming die er ooit was met oud en nieuw.""De jeugd van tegenwoordig krijgt alles voorgekauwd. Via internet, tv, bladen..."

En dan wil Krivit naar beneden om nog even de stemming te peilen op de dansvloer bij Cassie 6 voordat hij naar bed gaat. Krivit is moe. Hij is die dag van Southport Weekender naar Amsterdam gevlogen. "Ze hebben me in een heel fijn hotel gestopt. Much better than the grubby place in Southport," zegt Krivit grinnikend.

Meer over Danny Krivit

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws