Funk D'Void

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Wie wil er nu niet in een stad als Barcelona wonen?


Hij heeft een Australische moeder, Zweedse vader en een Braziliaanse vriendin. Tegenwoordig woont hij aan het strand van Barcelona, terwijl hij is opgegroeid in het kille, Schotse Glasgow. En aankomend weekend is hij in Nederland te vinden. Vrijdag draait hij in het Rotterdamse Nighttown en zaterdag tijdens Motion in Hotel Arena. Het (reeds eerder geplaatste) verhaal van dj/producer Funk D'Void, die bij de Spaanse burgerlijke stand geregistreerd staat als Lars Simon Sandberg. Over de Spaanse maffia, Nederlandse vrouwen en vooral Barcelona. Daags voor aanvang van het Sonar Festival tipt Lars enkele culturele hotspots en de beste clubs in town. Dus als de muziek tegenvalt, kun je altijd nog de binnenstad in.

Tekst: Marcel


Het is een druilerige dag ergens in april. We bevinden ons in Amsterdam waar we Funk D'Void vanwege de release van zijn laatste studioalbum Volume Freak zullen spreken. In het bouwvallige pand van Labels Music - zusterplatenmaatschappij van Virgin en tegenwoordig ondergebracht bij EMI - treffen we de 32-jarige dj/producer Lars Sandberg aan. Hij checkt het internet, in het bijzonder de radioshow van Pete Tong. De Britse dance-goeroe heeft op het moment van spreken de single 'Emotional Content' gebombardeerd tot Essential New Tune. "Een groot compliment", zegt Lars trots. Het is de eerste single van zijn derde Funk D'Void-studioalbum Control Freak.

Er is de laatste tijd veel gebeurd met Lars. Hij trouwde met zijn Braziliaanse vriendin ('vanwege haar visum, het blijft maar een papiertje hoor'), kreeg een zoon Luis (nu 10 maanden oud) en kocht een schitterend vrijstaand huis in Barcelona, vijf minuten lopen van het strand. Vier jaar geleden vertrok Lars van Glasgow naar de Spaanse kuststad. Hij was het leven in zijn geboortestad zat. De reden? Het moment dat hij zijn beste vriend in bed aantrof met zijn toenmalige vriendin, was in ieder geval de druppel. "Toen heb ik Glasgow verlaten, wilde alles achter me laten. Alles vergeten."

Hypotheek
In Barcelona kon Lars sinds tijden weer eens genieten van het leven. Hij heeft onlangs een huis gekocht en is daar erg blij mee. Het heeft hem veel moeite gekost om aan een hypotheek te komen. "Als dj en producer heb je geen werkgever die je een vast inkomen garandeert", legt hij uit. De Spaanse banken eisten van Lars dat hij alle facturen vanaf 2001 liet zien. Zelfs foto's van zijn studio moesten mee, als bewijs dat hij toch echt een producer is die met het maken van muziek zijn boterham verdient. "Ik ben ook nog eens een buitenlander, dus zijn ze extra streng". Om het huis te kunnen bekostigen moest Lars 260.000 euro lenen. Het huis koste overigens 360.000 euro. Gelukkig had Lars nog een spaarvarkentje en een ouwe sok liggen met daarin 90.000 klinkende euro's. Vooral de laatste jaren is de prijs van een huis in Barcelona als een komeet de lucht in geschoten. "Wie wil er nu niet in een stad als Barcelona wonen?"

Lars heeft een Australische moeder, Zweedse vader, Braziliaanse vrouw, is opgegroeid in Schotland en woont tegenwoordig in Spanje. Een universeel mannetje, die Sandberg. "Ik kan goed voor mezelf zorgen en ben van niemand afhankelijk. Daarom voel ik me al snel thuis op 'vreemde bodem'. Dat heeft ook een reden. Mijn ouders hebben nooit de tijd genomen om voor mij en hun overige kinderen te zorgen. Als mijn moeder - professioneel pianiste - op tournee ging, moest ik als peuter mee. Dan werd er niet naar me omgekeken. Vervolgens belandde ik vier jaar op een kostschool. Als kind was ik al snel onafhankelijk, dat leer je dan wel."


Hollandse blondines
Al tijdens zijn puberteit (hij is dan een jaar of 16) besluit Lars zich volledig te concentreren op muziek. Hij neemt een baan aan in een platenzaak en komt begin jaren negentig in contact met de heren van de formatie Slam (eigenaren van het Soma-label). Het begin van een carriere als dj/producer. DJ-boekingen in heel Europa volgen, vooral in Nederland. Eind jaren negentig koopt hij een appartement aan het Amsterdamse Westerpark. Dat blijkt niet alleen een prima basis om snel en simpel zijn optredens in voornamelijk West Europa te bereiken, het wordt vooral een verzamelplaats voor mooie, Nederlandse dames. "Het is een verslaving", lacht Lars. Hij heeft er dan ook een aantal relaties op nagehouden. Wat hij zo leuk vindt aan de Nederlandse schone, is het 'intellectuele accent'. Vooral de blonde variant heeft zoveel indruk gemaakt op Lars, dat hij nog steeds platen opdraagt aan deze Nederlandse ex-liefdes.

Stripclub
Als we de biografie van Lars moeten geloven, heeft hij ooit een tapdansclub willen openen in Barca. "Niet waar, zegt hij. Dat was een striptent! Alle contracten waren getekend, ik kon zo beginnen. Maar eerst kreeg ik bezoek van de Spaanse maffia, een stel cocainedealers. 15.000 euro, elke zes maanden, dat eisten ze van me. In ruil voor bescherming. Als ik dat weigerde, zou ik mijn club niet kunnen openen. En dat is dus ook niet gebeurd. Ik wil niets met dat soort lui te maken hebben. Ach, als ik een jaartje of veertig ben, probeer ik het nog eens."

Cultuurhappen in Barcelona met Funk D'Void

Park De La Ciudadella
Als ik inspiratie nodig heb, loop ik altijd even door dit park. Het is een heel oud en rustig park, vlakbij de dierentuin van Barcelona, tussen het centrum en het strand. Opvallend is de klassieke architectuur van diverse kunstwerken die tussen het groen en de diverse vijvers te vinden zijn. Dit gedeelte van de stad ademt echt rust uit.

Park Labyrint
Heb je Shining gezien van Steven King? Herinner je de doolhof in die film nog? Zo eentje staat er ook in Barcelona. Als je die binnenwandelt, kom je er de volgende uren niet uit. Dat verzeker ik je! Voor mensen met claustrofobische angsten: er hangen verschillende telefoons die je kunt gebruiken als je weg echt niet meer kunt vinden.

Montjuic Cable Car Ride
Heb je geen hoogtevrees, dan pak je de kabelbaan naar de top van de Berg. Deze kabelbaan loodst je over heel Barcelona. Het uitzicht is prachtig. Instappen kun jij vlakbij de haven, aan het einde van de Ramblas.



Uitzicht vanuit de Montjuic Cable Car Ride

Camp Nou Stadion
Ook al houd je niet van voetbal, je moet in het Camp Nou Stadion zijn geweest. Vooral als het stadion helemaal leeg is, kom je erachter hoe groot dit bouwwerk is. Ik ben ooit bij de wedstrijd Barcelona tegen Real Madrid geweest. Massahysterie! Geweldige voetballers hebben jullie Nederlanders trouwens.

Passeis El Born
Het leukste gedeelte van de stad met bars, pubs, restaurants en culture bezienswaardigheden is Passies El Born. Trekpleisters in deze straat zijn de oudste kerk van Barcelona en de markt. Hier begin ik de dag met een sandwich en koffie op een terrasje. In Londen ga je naar Soho, in Barca naar El Born.

Handige city-map voor alle bezienswaardigheden

De drie beste clubs volgens Funk D'Void

Razzmatazz (voorheen de Loft)
De club met de meest vooruitstrevende dance-programmeringen van Barca. Er zijn twee zalen en er kunnen1500 tot 2000 bezoekers in. De muziek is voornamelijk experimentele elektronica. Maar je kunt ook 'volwassen' house- en technoavonden verwachten.

Club Nitsa Apollo
In deze club draai ik twee keer per maand. Nitsa Apollo is gebouwd in klassieke ballroom-stijl. Jonge mensen komen hier voornamelijk om te dansen op funky technomuziek.

Club Macarena
Deze kleine club bevindt zich vlakbij de haven, aan het eind van de Ramblas. De zaak is heel klein, er is ruimte voor hooguit 100 mensen. Maar dat schept een intiem sfeertje. Macarena is een afterclub die als enige open is tot acht uur in de morgen. De kleinste club ter wereld, vermoed ik.



Funk D'Void's laatste twee albums: Dos & Volume Freak

Funk D'Void Binnenstebuiten:
Naam: Lars Simon Sandberg
Familie: vijf broers, waarvan 4 stiefbroers. Australische moeder, Zweedse vader
Leer des levens: maak tijd voor je kinderen!
Toekomstdroom als kind: ruimtevaarder
Eigenschappen: vertrouwend, ambitieus en liefdevol
Hobby's: films, Playstation 2, X Box en karten
Sport: basketbal
Vakantie: Salvador (Brazilie), de geboorteplaats van mijn vrouw
Bewondering voor: stand up comedians.
Drank: Jack Daniels
Hekelt: negatieve recensies (Het Britse blad Jockey Slut kraakte mijn album af. Dat deed pijn)
Grootste fout: het belazeren van mijn voormalige vriendin.

Funk D'Void draait aanstaande vrijdag in de basement van Nighttown tijdens een editie van Sessions, georganiseerd door Sound Architecture. Hij wordt bijgestaan door Joachim en Biological (live). Een dag later, zaterdag 27 november dus, draait Funk D'Void in Hotel Arena, samen met o.a. Filterheadz, Benny Rodrigues en Miss Nine.

Funk D'Void

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws