Mike Richters: 'No victory without Risk!'

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"We gaan weer opnieuw beginnen"


Volgende week zaterdag viert Club Risk met een spetterend feest in de Hemkade te Zaandam haar tienjarige bestaan. Er is in tien jaar veel gebeurd met de Amsterdamse partyorganisatie. Er zijn vele goedbezochte feesten, maar ook enkele mislukte evenementen, georganiseerd. Afgelopen jaar ging het roer om, en werd er afscheid genomen van een aantal personeelsleden. Ook stopte Club Risk met de vaste clubavonden in de Utrechtse Winkel van Sinkel, de Amsterdamse More en de Rechter in Eindhoven. Maar eigenaar Mike Richters heeft de handdoek nog niet in de ring gegooid: 'Eigenlijk gaan we weer opnieuw beginnen.'

Tekst: Marcel


Love2Party: Terugblikkend: Noem eens wat hoogtepunten uit de afgelopen 10 jaar?
Mike Richters:
"Club Risk in 't Witte Huis in '95 waar o.a. Secret Cinema debuteerde, Club Risk in Hotel Arena in '96 met o.a. Derrick May, ons vijfjarig bestaan in de Amsterdamse Gashouder, diverse Luvdancins in Paradiso, Roger Sanchez in de More, Club Risk op Solaris in Bloemendaal in de regen in 2000, ons studio 54 feest in de Amsterdam Studio's en in datzelfde jaar in de Privilege in Ibiza, Masters at Work in de Amsterdam Studio's in 2000, Roog & Erick-E in de More, OWAP 2003 en 2004, Jazzy Jeff voor 150 man in Noa in Amsterdam, diverse Woo Circle sessies, onze samenwerking met Legends of the Underground, Westbam in de Risk-tent op Dance Valley in '99, de Columbiahalle tijdens de Loveparade 2000, diverse Welcome to the Future-events in Paradiso en Supreme in de Heineken Music Hall met o.a. de Chemical Brothers (live) en beide edities van Islander (2001 & 2004)"Supreme @ Heineken Music Hall

Love2Party: Dieptepunten?
Mike Richters:
"Ik noem er een paar.
1: Ons meningsverschil met Hotel Arena in 1996, waardoor we daar met een wekelijkse clubavond moesten stoppen. We waren net goed op weg, met interessante programma's. Zo debuteerde Roog daar bij ons, voordat hij definitief doorbrak. 2: Een zakelijk geschil met een van onze partners, wat ook ten koste van de vriendschap is gegaan. 3: Het gebrek aan diepgang (en niet alleen m.b.t. dansmuziek) bij de Nederlandse media."

Love2Party: Wat is er veranderd aan het geven van feesten sinds '94?
Mike Richters:
"Dance is mainstream geworden. Veel collega-organisatoren volgen de markt i.p.v. dat ze hun eigen markt creeren. Dat leidt tot vervlakking. Op zich is dat begrijpelijk, daar er ook geld verdiend moet worden, maar die vervlakking is natuurlijk niet goed voor de ontwikkeling van de dansscene. Feesten zijn nu meer van hetzelfde, mensen zijn meer blase geworden, terwijl het in het begin rauwer en puurder was. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van de feesten facilitair gezien aanzienlijk verbeterd is."

Love2Party: Club Risk? Waar komt die naam eigenlijk vandaan?
Mike Richters:
"Club Risk is door een groepje vrienden bedacht dat tijdens de studietijd nachtenlang het spelletje Risk speelde. Altijd in dezelfde kamer, altijd aan dezelfde tafel. Deze kamer werd dan ook omgedoopt tot Club Risk. Toen we vervolgens het plan hadden opgevat om een feest te geven en op zoek gingen naar een geschikte naam, kwamen we na lang wikken en wegen uit op Club Risk. Dat bekte lekker en paste ook bij onze mentaliteit. No victory without risk! Durf risico's te nemen!"Islander @ Java Eiland

Love2Party: Na het matig bezochte Islander-festival, afgelopen zomer, werd in de media gespeculeerd dat Club Risk failliet was. Dat blijkt met de organisatie van het jubileumfeest niet het geval. Zijn er wel dingen binnen de structuur van Club Risk veranderd?
Mike Richters:
"Wat is matig bezocht? Als je in de huidige markt met zoveel festivals bijna 6.000 bezoekers weet te trekken, is dat qua aantal toch niet slecht? Zeker gezien het feit dat we wederom ons nek hebben uitgestoken qua programmering. We hadden het veel commercieler kunnen programmeren om 12.000 man op het terrein te hebben. Maar dan had iedereen het weer een sell-out gevonden. Wij willen altijd ons een eigen ding neerzetten, en dat is nou eenmaal niet de makkelijkste weg. Deze editie van Islander was dansmuziek met soul als de rode draad, zonder concessies. Wij hebben een missie ("de wereld en onszelf real housemusic en Serious fun bieden") en dat is een moeilijke weg met veel hobbels. Gekoppeld aan een aantal verkeerde beleidskeuzes, kom je zakelijk gezien soms in zwaar weer terecht. We hebben geen massa-activiteiten waarbij je het schip met een event weer de juiste koer op laat varen. Bij ons is dit een langer traject, waar we in januari 2004 al mee begonnen zijn. Het roer moest om. Zo zijn we allereerst een stuk kleiner en flexibeler geworden en hebben we afscheid van personeel moeten nemen. We zijn gestopt met clubavonden waarin we geen perspectief meer zagen (More, Winkel van Sinkel, Rechter). Dit anniversary event sluit voor ons een decennium af. De scene is veranderd, de mensen zijn veranderd, de maatschappij is veranderd. Het is gewoon tijd voor verfrissing, nieuwe concepten, nieuwe entertainment. Dat maakt elke branche en elk bedrijf wel eens mee. Eigenlijk gaan we weer opnieuw beginnen."

Love2Party: Wat is het allerbelangrijkste voor een goed feest?
Mike Richters:
"Ziel en zaligheid van de promotor, vet geluid, goed licht, open minded people en natuurlijk dope deejays. Deejays die nieuwe dingen laten horen en simpelweg rocken!"

Love2Party: Hoe kun je aan een feest zien dat het een productie is van Club Risk?
Mike Richters:
"Het is bij ons altijd gezellig. De sfeer is ongedwongen, er zijn veel muziekliefhebbers, mensen zijn open minded en in voor nieuwe dingen. Daarnaast vinden wij vet geluid en mooi licht en een goede, kloppende programmering erg belangrijk. Realhousemusic & serious fun!"De line-up van het jubileumfeest, zaterdag 27 november

Love2Party: Club Risk heeft feesten gegeven in vele locaties. Waarom kiezen jullie ervoor om dit jubileum in de Zaandamse Hemkade te vieren?
Mike Richters:
"We wilden een locatie met drie zalen, zodat we onze muzikale diversifieert konden tonen. In Amsterdam konden we die niet vinden. Met the Original Acid Warehouse Party 2003 organiseerden we ons eerste feest daar en dat beviel ons heel goed. Het geluid is vet, de belichting fraai en de mensen gaan los. We realiseren ons dat de Hemkade een opmerkelijke keuze is, maar als een locatie goed is, is 'ie goed. Ik heb daar inmiddels genoeg vette feesten gezien (b.v. Opium, Ex Pornstar). Ons beste feest dit jaar tot nu toe vond nota bene in de Powerzone plaats; een locatie met een soortgelijke reputatie. Mensen moeten ons promoters meer vertrouwen. Wij willen ook het beste voor de mensen. It's the inside that counts, baby. No matter how it looks."

Love2Party: Een ticket kost 25 euro. Veel mensen zeuren altijd al snel over geldklopperij. Kun je uitleggen waar de inkomsten uit de kaartverkoop precies heen gaan?
Mike Richters:
"Mensen zien alleen maar een volle zaal, maar hebben geen idee wat een productie kost. Daarom heb ik een begroting opgesteld. Bekijk hem goed, het is een feest in een club in Amsterdam met een capaciteit van 1200 man, waarbij je ook nog in acht moet nemen dat we geen huur voor de locatie hoeven te betalen en maar 1 sponsor hebben. Soms moet je dus wel huur betalen, heb je geen sponsor of zijn de kosten van een internationale deejay (veel) hoger dan hier is aangegeven. Dat kan oplopen tot gages van 10.000 euro per gig. Onze inkomsten komen dus voort uit de opbrengst van de verkochte kaarten en (eventuele) sponsoring. We verdienen niets aan de drank. Break even point betekent het aantal verkochte kaarten dat je nodig hebt om al je kosten te kunnen betalen. Oordeel zelf."Doorsnee begroting v/e Club Risk-productie bij een ticketprijs van 15 euro (excl. btw)

Love2Party: Wat brengt de toekomst voor Club Risk?
Mike Richters:
"Voor 2005 and beyond zal Risk evenementen en clubavonden blijven geven, waar wij genoeg ziel en zaligheid in kunnen stoppen om succesvol te blijven. De Woo Circle, Luvdancin events en one off events zoals Islander en OWAP blijven we organiseren. Daarnaast gaan we een nieuwe houseavond starten in club Panama, genaamd Funk'd. Tevens zullen we in 2005 een cd compilatieserie op de markt brengen, die 10 jaar Realhousemusic representeert. Ook zullen we internationaal veel actiever zijn. Voor diegene die begin 2005 toevallig in Azie zijn: kom ons checken in Kuala Lumpur, Jakarta en Shanghai. 'The future is the history you don't know."

Club Risk
Preview10 jarig bestaan

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws