Joe Claussell

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

In New York gaan veel mensen alleen maar uit om gezien te worden



Claussell @ Southport Weekender 34. Een v/d hoogtepunten v/h weekend

"Jullie in Europa boffen maar," zegt Joaquin 'Joe' Clausell in september in zijn opnamestudio in Soho, New York City. "Als ik een uitgaansblad in Londen opensla, zie ik wel drie dingen waar ik heen zou willen. Jullie hebben radiostations die non-stop goede muziek draaien. Hier in NYC draait alles om geld." Sinds de fameuze club Body and Soul - die hij opzette met Francois Kevorkian en Danny Krivit - dicht ging, heeft Clausell geen dj-gigs meer afgewerkt in zijn thuisstad. "De vibe is gewoon nooit goed. In New York gaan veel mensen alleen maar uit om gezien te worden. En dj's, organisatoren en clubeigenaren werken alleen maar om aanzien te vergaren. Ze werken niet uit liefde voor muziek."

Tekst: Liedewij
Foto's: Jos Kottmann

Ook tijdens de feesten die aan het einde van de zomer in New Yorkse parken worden gegeven om mensen aan te moedigen om te gaan stemmen, heeft de linkse dj niet gedraaid. DJ Spinna en Louie Vega stonden wel op dat soort feesten achter de draaitafels. "Ik ken die organisatoren. Die zijn er vooral op uit om roem te vergaren." Niet dat Clausell dat erg vindt, maar daar laat hij zich niet voor gebruiken. Geen compromis voor de goede zaak dus. En dat terwijl politiek de Puerto Ricaanse Amerikaan aan het hart gaat. "Natuurlijk ga ik stemmen om Bush daar weg te krijgen," zegt Clausell in september. Volgens Clausell was 'to divide the people' een van de redenen van de Republikeinen voor het beginnen van de oorlog in Irak. Want als alle mensen voor dezelfde idealen zouden vechten, zij aan zij zouden staan, dan zouden 'the powers that be' geen schijn van kans maken. Door angst te zaaien verdeel je de bevolking, maak je haar zwak. En dat is precies wat de regering wil."



Muziek is het middel dat mensen samenbrengt. In de clubs, daar ontmoeten alle rassen, alle leeftijden elkaar. Daar wordt een donkere jongen verliefd op een wit meisje

Het is gelukt. Volgens Clausell is het racisme in Amerika sinds de oorlog in Irak toegenomen. Er zijn nu zelfs donkere mensen die andere mensen met een kleurtje argwanend bekijken. "Laatst werd ik gefouilleerd op het vliegveld. Staan er allemaal mensen te kijken met zo'n blik van hmmm; daar heb je er weer zo een." Muziek is volgens Clausell een kracht die mensen samenbrengt. "Niet voor niets kampt de dancescene wereldwijd met zoveel problemen omtrent regelgeving. Denk je echt dat al die strenge regelgevingen over openingstijden, locaties en het wel of niet schenken van drank er zijn vanwege klagende omwonenden?" Het zijn de overheden die de kracht van muziek proberen te breken, daar is Clausell van overtuigd. "Muziek is het middel dat mensen samenbrengt. In de clubs, daar ontmoeten alle rassen, alle leeftijden elkaar. Daar wordt een donkere jongen verliefd op een wit meisje. Ze gaan samenwonen, krijgen kinderen. En dat is precies wat 'the powers that be' niet willen."

Joe Clausell is bezig met een eigen plekje op aarde waar hij ongestoord de mensen nader tot elkaar kan brengen. Binnenkort gaat Club Love open, New York City, op 8th street met Mc Dougalstreet. Clausell verzorgt de zondagavond: Sacred Rhythm. Er is een dansvloer voor 300 mensen, de drankjes zijn goedkoop. Het moet er gaan om de muziek, niet om hoe je eruit ziet of wie je bent. Om de week zullen er live-optredens zijn tijdens zijn set. Om de club te openen laat hij de discotheek inzegenen volgens een Afrikaans ritueel. Yoruba muzikanten zullen een ceremonie houden. Pas een week later zal er een openingsfeest gegeven worden waar Clausell zelf gaat draaien.

Nee, de dj is niet wars van spiritualiteit. Het album waar hij momenteel aan werkt gaat Cosmic Ritual heten. "Het is een eerbetoon aan twaalf religies," vertelt hij, terwijl hij door de straten van New York cruist in zijn oude witte SUV. "Muziek en religie zijn op bepaalde punten hetzelfde. Het brengt mensen samen. Het geeft een niet te doorgronden energie aan mensen die erin opgaan." Religie fascineert hem. Door de eeuwenoude religieuze muziek - van zangerige Tibetaanse liederen tot Afrikaanse ritmes en rituelen - te bestuderen, hoopt hij de functie die muziek heeft binnen religie beter te begrijpen.



Muziek en religie zijn op bepaalde punten hetzelfde. Het brengt mensen samen

Clausell vindt zichzelf niet religieus, al gelooft hij wel in een 'creator'. Als hij draait, voelt hij zich een doorgeefluik van die schepper. Daarom voelt hij zich meer dan een dj alleen. Hij draait niet om status te vergaren, hij draait om 'een boodschap door te geven'.
De boodschappen van Clausell zullen de meeste mensen op zijn dansvloer een zorg zijn. Joe Clausell kan goddelijk draaien, weten ook alle mensen die deze zomer op een druilerige zondag in Zandvoort op de sounds van Clausell stonden te dansen. En daar gaat het uiteindelijk om!

Joe Claussell @ Luvdancin
Review Southport-cd, gemixt door Joe Clausell & Blaze

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws