Diego

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

I'm a shit dj probably

Hij heeft al vier albums geproduceerd, maakt tracks met Alexander Kowalski en Dave Ellesmere en zijn producties zwerven in de platentassen van iedere zichzelf respecterende dj. Diego Hostettler zit boordevol potentie. Love2party belde hem op en stelde de sympathieke Zwitser vragen over zijn nieuwe album, het gevoel van techno en erkenning. Een ietwat negatief man: I'm a shit dj probably.

Tekst: Menno


Diego Hostettler klinkt ontspannen. Later op de avond doet hij een show voor livesets.com en daar heeft hij veel zin in. Hij staat nog aan het begin van zijn carriere en de ontwikkelcurve lijkt vooralsnog met elke plaat steiler en steiler te worden. Hij vindt het jammer dat er zo weinig feesten zijn in Zwitserland. "Er is niet echt een Zwitserse technoscene. Men is veel meer bezig met de electroclash en minimal en voor mij is dat geen techno meer. Zelfs als je grote namen boekt zoals Jeff Mills dan komen er niet veel mensen op af. Misschien 300 man als je geluk hebt."

In landen zoals Nederland zou dat een speciaal 'intiem' feestje zijn, maar in Zwitserland zit er gewoon niet meer in dan dat. Verhuizen naar een andere plek waar techno wel leeft heeft hij overwogen, maar uiteindelijk is het voor hem veel praktischer om ietwat decadent elke weekend heen en weer naar Duitsland en andere landen te vliegen om daar op te treden of te feesten. Zijn thuis in Zwitserland is bestemd voor ontspanning en produceren. En produceren doet hij een hoop.

Steeds meer variatie
Met zijn 24 jaar heeft Diego Hostettler al 4 soloalbums uitgebracht. Hoe komt dat toch? "Zurich heeft een enorme techno-output, misschien komt dat omdat het er zo saai is dat je wel muziek moet maken. Ik duik zelf dan gewoon vaak de studio in." Hij brengt zijn meeste werk uit op het vermaarde Kanzleramt-label uit Berlijn. Een label dat hem aan het hart ligt: "Diepe muziek brengen we uit", zegt hij bevlogen. Veel meer dan simpele 808, 909 basdrums. Daar lijkt hij door de jaren heen steeds meer op uitgekeken te raken. Zijn albums klinken steeds gevarieerder. Was zijn debuut 'Mouth Full Of Fresh Cut Flowers' nog redelijk puristisch, 'Instant Reality' uit 2002 wisselde al af tussen zwoegende techno en langzamere nu-jazz-achtige tracks, en nu op 'Open' zijn de invloeden teveel om op te noemen. Van rave tot electro van nu-jazz tot energieke vloervullers: 'Open' is een album waar de geest van Jeff Mills, een van zijn grote inspiratiebronnen naast Herbie Hancock en John Coltrane, veel rondwaart.


"Ik ben door de jaren heen veel andere muziek gaan luisteren. Je kan toch niet je hele leven donkere technotracks maken. Ik wil niet blijven hangen, er valt zoveel te ontdekken. Voor mijn volgende album wil ik ook met muzikanten in mijn studio samenwerken, ik wil meer organische muziek maken. Meer arrangementen en strings. Niet dat ik allerlei akoestische instrumenten wil gebruiken, het moet toch digitaal blijven. Dat is mijn idee van techno, want als je akoestische instrumenten gaat gebruiken, dan is het niet echt techno meer. Wat Carl Craig bijvoorbeeld met zijn Detroit Experiment heeft gedaan vond ik erg goed, maar het is niet de bedoeling van de techno om zo diep in andere genres te gaan, denk ik."

"Het technogevoel is zoek"
'Open' is nog steeds techno, vindt hij zelf. Wat vindt hij dan van de huidige staat van de techno? Hij is er kort over: "Techno diversifieert zich steeds meer naar andere genres. Van nu-jazz naar electroclash naar minimal. Ik heb het idee dat het technogevoel een beetje zoek is tegenwoordig." Donkere, pessimistische woorden. Iets wat in schril contrast staat tot de optimistische, warme tonen op 'Open'. "Ik denk dat als je hard werkt in de studio je echt niet tevreden kan zijn als je hele harde, donkere minimale techno maakt. Dan doe je het niet voor de muziek, dan ben je er niet echt in geinteresseerd. Dan gaat het om geld verdienen en roem vergaren. Dat hele harde spul kan je in een uurtje met Fruity Loops in elkaar draaien. Er zijn wel goede, harde tracks, maar 90 a 95% is gewoon 'fucking crap'. Veel jonge producers uit bijvoorbeeld Oost-Europa hebben geen visie van wat ze willen maken. Ze denken: 'ik hoor zoveel harde platen, dat moet ik kopieren'. En de Westerse technolabels brengen het uit. Dus het is eigenlijk onze schuld."


Hij is gepassioneerd over de muziek die hij maakt, maar het kan allemaal nog veel beter. Met 'Open' is hij niet al te blij. Niet genoeg tijd gehad om het echt af te maken. De nadruk ligt nog teveel op de basdrums, er hadden meer jazzy dingetjes tussen gemoeten. Niettemin heeft hij niets te klagen over de positieve feedback die hij krijgt op zijn uren in de studio, al dan niet samen met zijn goede vrienden Dave Ellesmere, Jeff White en Alexander Kowalski. Hoe belangrijk vindt hij het eigenlijk hoe zijn werk wordt ontvangen? "Vroeger deed ik het voor mezelf, maar als je muziek gaat uitbrengen, wil je toch graag positieve feedback. Ik heb er mijn bestaan van gemaakt, dan is het niet leuk als je werk wordt afgekraakt. Gelukkig krijg ik veel goede reacties. Het is misschien wel een prachtig compliment als een of andere Oost-Duitse producer mij schaamteloos kopieert."

Als hij niet in de studio zit, dan staat hij achter de draaitafels tijdens een van zijn optredens. Diego vindt het moeilijk om als dj concessies te doen aan het publiek. "Als de mensen heel erg kritisch zijn en alleen maar luisteren en niet dansen, dan kom ik in een vicieuze cirkel terecht en ga ik alleen maar slechter draaien. Ik zal dan wel proberen om compromissen te sluiten en wat 'makkelijker' te draaien, want ik vind dat een dj er toch is om het publiek te vermaken. Maar misschien ben ik wel een 'shit dj', want ik krijg de mensen zelden waar ik ze wil hebben. Livesets of dj-sets? Toch livesets, omdat er minder mensen zijn die klagen over mijn livesets dan over mijn dj-sets."

Meer info: Kanzleramt
L2P recensie: Open

WIN WIN WIN
Wij geven drie exemplaren van het recent verschenen album Open weg. Stuur voor 10 oktober het juiste antwoord op de volgende vraag naar Nico: Hoe heten alle albums van Diego, zowel solo als in samenwerkingsverband?
Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws