Mike Ladd

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"Ik ben een moederskindje en een speelgoedfreak"


"Ik ben een domesticon, ik blijf liever thuis dan dat ik uitga. Ik ben een moederskindje en een speelgoedfreak: beide onaantrekkelijke dingen voor vrouwen." Love2party stelt Mike Ladd een aantal vragen over zijn nieuwe album, over poezie en andere zaken.

Tekst: Menno

De Amerikaanse artiest Mike Ladd komt vandaag met zijn nieuwe album 'Nostalgialator'. Een divers album vol maatschappijkritiek verpakt in een gezonde dosis humor. Mike Ladd debuteerde met het uit 1997 stammende 'Easy Listening For Armageddon' op Mercury en sinds die tijd heeft hij elk jaar wel een ep of album uitgebracht. Twee van die albums zijn de muzikale weergave van een oorlog tussen twee kanten van de hiphop. Aan de ene kant de 'Majesticons' (de gepolijste kant) en aan de andere kant de Infesticons (de groezelige kant). Ook zwerven termen als 'afterfuture', 'apocalypse' en 'armageddon' geregeld rond in zijn teksten. De fascinatie voor al dit grijze futurisme is zeer kenmerkend voor Mike Ladd. Met zijn scherpe, aan cynisme hangende tekstgrappen verwierf hij aan het begin van dit decennium redelijk wat bekendheid, wat resulteerde in samenwerkingen met mensen van onder andere het Anticon en Big Dada-label.

Enge interpretaties
Mike Ladd is iemand die vanuit concepten denkt. Hij verpakt zijn maatschappijkritiek in imaginaire oorlogen tussen twee varianten van hiphop en het einde van de wereld is nooit van de lucht. Zijn voorliefde voor Transformers en apocalyptische beeldspraak zijn overal in zijn muziek terug te vinden en de vertoornde teneur van zijn teksten zouden vast te zwaar op de hand liggen zonder enige vorm van humor of ironie. Zijn nieuwste album 'Nostalgialator' is een fraai voorbeeld van al deze elementen. Zijn werk laat altijd genoeg ruimte voor eigen interpretatie. Dat hij hierbij het risico neemt dat zijn werk verkeerd geintepreteerd wordt neemt hij voor lief. "Ik heb geen keuze, als je iets maakt en het is in de wereld, dan is het niet meer van jou. Het kan eng worden, maar je moet het gewoon laten gaan. Een marinier in Baghdad heeft op de loop van zijn tank Bob Marley geschilderd, dus het kan altijd slechter."

De Nostalgialator
'Nostalgialator' was een lang broedproces. Twee jaar lang zat Mike Ladd eraan te denken, maar het duurde maar twee maanden om het daadwerkelijk uit te voeren. Het album is breed van opzet en onlosmakelijk verbonden met de politieke situatie in de wereld. "Off To Mars" en "Pink Floyd Play Neuremberg" zijn tracks die duidelijk verwijzen naar Bush en zijn rol in de wereld. Van punk, pop en hiphop naar spoken word, blues en ambient, het is allemaal te horen op het nieuwe album. De track 'How Electricity Really Works' laat nog het duidelijkst horen waar Mike Ladd vandaan komt. De spoken word-vorm van het nummer en de kabbelende achtergrondmelodieen vullen elkaar goed aan. Als voormalig docent Engels aan de universiteit van Boston heeft hij nog steeds veel met poezie. Poezie en hiphop liggen dicht bij elkaar, maar wat precies het verschil is laat hij in het midden."Ik heb nooit gesproken over hiphop in generieke termen, het is net als praten over het weer (zonnig hier, bewolkt daar), maar ik kan wel zeggen dat hiphop dichter bij de klassieke poetische structuur zit dan vrije poezie". Over het verschil tussen muziek en poezie is hij al even dubbel: "Musici willen poeten zijn en poeten willen musici zijn." Misschien zit Mike Ladd er wel tussenin.


Majesticons

Infesticons

Easy Listening...


Als musicus vindt Mike Ladd dat hij gegroeid is. "Ik kan niet geloven dat de tijden zo snel voorbij zijn gegaan. Ik heb een album of EP per jaar geproduceerd en dat voelt best goed. Ik leer elke keer weer." Dat zijn dus een hoop leermomenten geweest sinds 1997. Maar er is ook een noodzaak tot deze hoge productiviteit: "Ik heb zoveel werk om te doen (ook al is het voor weinig geld) dat ik non-stop moet werken." En dat werken doet hij dan weer met een grote groep musici en dan weer alleen. Het is hem om het even, zolang hij maar bezig blijft.



'Nostalgialator' ligt nu in de winkels en wordt uitgebracht op het Duitse !K7. Waarom !K7? "I met Stefan [labelbaas] and we got along".

Meer info:
K7