Layo & Bushwacka!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Het vertrouwen van Layo & Bushwacka!


Ze geloven in dezelfde dingen: goede mensen, goede feesten en goede muziek. Samengebracht door het lot begonnen Layo & Bushwacka aan een samenwerking - als producers en dj's - zonder te weten dat dit tot vele hoogtepunten zou leiden. Het tweede album Nightworks overtrof het breakbeat album Low Life, en met veel succes produceren zij de ene naar de andere clubhit. De 'Lovestory' van Layo Paskin en Matthew - Bushwacka - Benjamin had een rustige start, maar versnelt elk jaar. Aanstaande zaterdag treden de heren op in Hotel Arena, en wij geven kaarten weg!

Tekst: Armanda van der Voort

Er sloeg niet meteen een vonk over toen de twee elkaar voor het eerst in de studio van mr. C tegenkwamen. Matthew werkte daar, en Layo kwam binnenzetten om samen met mr. C de club The End op te richten. Het is heel natuurlijk verlopen. Ze organiseerden samen wat clubavonden, namen wat plaatjes op, en dat heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld. Waarschijnlijk is het voorbestemd, want ze zijn nog steeds niet op elkaar uitgekeken en groeien als duo, elk jaar meer en meer. "Ik ben erg trots op mijn maatje en geniet van elke dag met hem. We hebben inmiddels al heel veel gave momenten meegemaakt.", vertelt Layo - die in tegenstelling tot andere keren zonder zijn partner het woord voert. "Matthew heeft als 1 van de weinigen die ik ken, een natuurlijke belevenis van dancemuziek. Het hele gevoel van dance zit in hem. Hij gaat er op een heel natuurlijke manier mee om, en dat bewonder ik in Matthew. Je kunt wel zeggen dat hij een geboren dj is." De allereerste plaat die het tweetal maakt - 'Split Personality' - is meteen een voltreffer. "We waren er beiden helemaal weg van. Er is iets aan de manier van samenwerken wat goed werkt. We weten niet wat het is, maar het is er! We proberen dat niet teveel te analyseren en er van te genieten."Layo Bushwacka! supported by Laidback Luke, Benny Rodrigues, Stephen J. Kroos, Sem Sonic en Miss Nine

Layo Paskin en Matthew Benjamin hebben net een paar singles van hun laatste album geremixt. Daarnaast zijn ze, na een kleine rustperiode, aan een tour door Japan, Australie en Nieuw Zeeland begonnen. Als die optredens hebben afgerond, sluiten ze zichzelf een jaar lang op in de studio. "Volgend jaar moet er een nieuw album in de winkel liggen", vindt Layo. "Het zal heel anders worden dan Nightworks. Het plan is nog een skelet, maar we hebben de afgelopen maanden zeker niet stil gezeten. Onderweg doen we veel inspiratie op, en zoeken we naar bruikbare samples en schrijven we teksten. Straks brengen we al die ideeen bij elkaar. Veel belangrijker is dat we op dit moment in vorm zijn, een positief gevoel hebben en ons erg sterk voelen. Muziek begint met een gevoel, en als het gevoel daar is, komen de ideeen vanzelf."

Na het tweede album Nightworks wil het producersduo een andere richting inslaan: meer teksten schrijven en zo een extra dimensie geven aan hun muziek. Hun clubhit 'Lovestory' is het bewijs dat ze dat goed kunnen. De verwachting dat het volgende album meer hitgevoelige muziek zal bevatten, is volkomen terecht. Layo: "We schrijven wel liedjes, maar zien onszelf absoluut niet als popsterren. Wel zijn we bezig met het verdiepen van onze muziek. Dit doen we onder andere met het schrijven van teksten, omdat we daar meer gevoel in kwijt kunnen. We willen niet steeds hetzelfde blijven doen, maar onszelf ontwikkelen."In Duitsland komen we vrijwel nooit, misschien houden ze daar niet van Layo & Bushwacka!

Het lijkt een onafscheidelijk paar, want als Layo een cijfer - van 1 tot 10 - moest geven voor de frequentie dat ze elkaar zien, zou dat zeker een 9 zijn. Maar natuurlijk ondernemen Layo en Matthew ook dingen zonder elkaar. "We wonen niet samen, en we doen dus ook dingen zonder elkaar. Dat brengt ieder van ons weer op andere ideeen en gedachten, omdat we verschillende situaties beleven. Dit jaar gaan we wel heel nauw samenwerken. Niets komt daar tussen, of het moet wel heel erg belangrijk zijn. We willen echt dat ons nieuwe album volgend jaar in de winkel ligt, maar we hebben natuurlijk niet alles in de hand. Er kan altijd iets tussenkomen. Het is in ieder geval ons streven, en daar gaan we keihard aan werken." Layo ontkent niet dat zo'n nauwe samenwerking ook wel eens strubbelingen veroorzaakt, maar richt zich liever op de positieve kanten. "Je kunt ons vergelijken met de yin/yang cirkel. Je hebt beide helften nodig om een balans te vinden."

Als tegenpolen trekken ze elkaar omhoog, en dat maakt de samenwerking van Layo & Bushwacka als dj- en producersduo zo vruchtbaar. Naast partners zijn ze goede vrienden. Als een van hen worstelt, dan zal de ander hem daar bovenop helpen omdat ze samen een goede set neer willen zetten. Volgens Layo hangt de kwaliteit van hun set meer af van de sfeer, de plaats en het publiek. Als de twee zich op hun gemak voelen, zoals ze te kennen geven, dan lukt het optreden veel beter. "Als we naar landen gaan waar we ons niet zo prettig voelen, valt de set vaker tegen. We zijn ook maar mensen, met onze blije en minder blije momenten. Je kunt niet doen alsof je het ergens naar je zin hebt, terwijl dat niet zo is. Tijdens een slechte avond hebben we het heel zwaar. Ik maak avonden mee dat ik de muziek niet voel, en dat is vreselijk. Maar als het goed gaat, vliegen de vonken er vanaf. Het is geweldig om 1 te zijn met de muziek en het publiek. Daarnaast kan ik zo genieten van het totaalplaatje: clubs, reizen en muziek. Helaas wordt onze muziek op sommige plekken meer gewaardeerd dan op andere. In Duitsland bijvoorbeeld zijn we niet zo populair. Daar komen we vrijwel nooit, misschien houden ze daar niet van Layo & Bushwacka!. Maar daar lig ik niet wakker van. Zo is het leven. In Nederland komen we zeker terug; we vinden het een te gek land!"

WIN! WIN! WIN!
Win twee gastenlijstplaatsen voor deze speciale avond in Hotel Arena. Stuur Marcel het antwoord op de volgende vraag: Hoe heet het mixalbum van Layo & Bushwacka dat onlangs verscheen?


Layo & Bushwacka!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws