dj Deep

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

"Ik houd zoveel van muziek dat ik het bijna niet aan durf te raken."


Natuurlijk, DJ Deep draait het liefst in een mooie venue, met een goed soundsystem voor publiek dat open minded is. Luvdancing in strandtent Aloha in Wijk aan Zee is op zondag 20 juni duidelijk niet de ideale plek voor de Franse dj. Het soundsystem is prima, maar het is koud, ook binnen, en publiek is er nauwelijks. Hij zal moeten draaien voor een handjevol mensen dat vooral naar de dansvloer kijkt.

Tekst:Liedewij Loorbach
Foto's:Jos Kottmann

De drieendertig jarige dj Deep, die begon als techno-dj maar in zijn veertienjarige carriere steeds meer opschoof richting deep house, draait graag in Nederland. "In de vier jaar dat ik hier kom heb ik steeds beter contact met de crowd," zegt hij. "Het is als een relatie. Je went aan elkaar, leert elkaar steeds beter kennen." Als DJ Deep in Paradiso draait kan hij een goede set neerzetten, het publiek is er niet alleen om hits te horen. "Tegenwoordig wordt er zoveel gedownload. Iedereen heeft beschikking over alle muziek, maar er zijn weinig kids die nog benieuwd zijn naar de geschiedenis. Als ze uitgaan willen ze alleen maar hits horen. Drie minuten een house hit, twee minuten hiphop uit de hitparade, en zo maar door. Ze willen instant plezier." Niet dat DJ Deep iets tegen eclectisch draaien heeft, integendeel. "I love that," zegt hij. "Maar niet zomaar de ene hit na de andere." Het gaat om opbouw, om visie, een verhaal. "Er moet een lijn inzitten."


Zo'n opbouw kunnen maken is precies wat een dj een goede dj maakt, volgens Deep. "Iedereen kan mixen. Goed, de een heeft het wat sneller door dan de ander, maar de techniek van dj'en kan iedereen leren. Techniek is slechts een middel." Waar het volgens Deep om gaat is je "point of view", je muziekkennis, je bagage. "Iedereen is een dj tegenwoordig, maar er zijn niet veel mensen die ook echt wat van muziek weten en een vernieuwende set kunnen draaien." Om de kids van nu, die opgroeien nu de housescene al gearriveerd is, te helpen en te inspireren heeft DJ Deep een 're-issue label' opegricht, waar hij houseklassiekers op gaat uitbrengen. "Toen ik begon waren houseliefhebbers nog een community. Ik weet nog dat er 10 seconden van een houseplaat gedraaid werd op de radio, en toen door de presentator voor de microfoon door midden werd gebroken. Wij moesten vechten voor onze muziek. Ook al kende ik niemand in, bijvoorbeeld, Amsterdam, toch wist ik dat daar ook mensen bezig waren met house. Over de hele wereld voelden we ons verbonden." Nu de housescene nergens meer voor hoeft te vechten, overal geaccepteerd en vaak gecommercialiseerd is, moet er gevochten worden voor behoud van diepgang. "De platen die ik op dat label ga uitbrengen zijn niet per se de grote klassiekers, maar platen die, volgens mij, een turning point betekenden in een bepaalde ontwikkeling." Hij hoopt jonge geinteresseerden er wat muziekgeschiedenis mee bij te brengen. "Want als je het hele boek hebt gelezen, begrijp en waardeer je het laatste hoofdstuk veel meer dan als je alleen dat laatste hoofdstuk leest." Het tweede doel van het label is jonge dj's te inspireren niet steeds dezelfde formules te volgen, maar te proberen tot nieuwe, creatieve dingen te komen.dj Deep vs Kerri Chandler
in een vol Paradiso
dj Deep draait ook serieus
voor een lege Aloha

Er gebeurt de laatste jaren veel te weinig in de housescene, vindt DJ Deep. "I'm dying for something fresh," zegt hij. "Todd Terry, Carl Craig, Jeff Mills, die hebben geniale, vernieuwende dingen gedaan. Van elke keer dat ik iets vernieuwends hoorde weet ik nog precies in welke platenzaak ik stond. En dan dacht ik: "do I like it, or not?" Nu is er in tijden niets bijzonders gebeurd, en Deep denkt ook niet dat dat binnenkort zal gaan gebeuren. "Op de meeste feesten in Parijs draait het om trendy zijn. Mensen zijn alleen maar bezig elkaars gympen uit te checken, hun best aan het doen de interessantste te zijn. Het laatste waar ze aandacht aan besteden is muziek." De vernieuwing moet dus niet komen van de scene in zijn geheel, maar van muzikanten, dj's, producers. Zelf zal hij aan nieuwe muzikale ontwikkelingen geen bijdrage leveren. De enkele pogingen tot het produceren van platen strandden. "Ik kan het niet. Ik denk dat ik te bang ben. Ik houd zoveel van muziek dat ik het bijna niet aan durf te raken." Als hij al vernieuwing ziet aankomen dan is het in de samenwerking tussen Noord en Zuid. Samenwerking tussen de Westerse housescene met, bijvoorbeeld, Kaapverdiaanse muzikanten. "Niet fusion zoals we het kennen, waar wat Zuidelijke ritmes en melodieen over een beat heen zijn geplakt, maar echte samenwerking. Waarin de Zuidelijke muzikanten ook hun zegje hebben."

Het is tijd voor DJ Deep om zich te verplaatsen van de verwarmde eettent naar de draaitafels in het koude Aloha. Dat er weinig mensen zijn vindt hij jammer, maar het maakt het draaien voor hem niet minder serieus. En als er maar drie mensen dansen, dan is dat voor hem voldoende. "That's enough to get the energy flowing." Dat redt hij op deze avond dan net.

Dj Deep is te zien op het 2 jarige bestaan van Las Palmas op 4 september. Hij zal daar back to back gaan draaien met Kerri Chandler.

dj Deep

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws