Gert van Veen

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

ID&T is verplicht om de underground te steunen!


Het gaat goed met producer, live-performer, radiomaker en muziekjournalist Gert van Veen. De Amsterdammer, bekend van de live-act Quazar, werd onlangs gesampled door Faithless. Het nummer 'Sweep' op het nieuwe Faithless-album bevat muziek van de Quazar-track 'Dayglo'. Hoe komt een wereldberoemde Britse danceformatie bij een Amsterdamse housegroep terecht? Love2Party ging op onderzoek uit.

Tekst: Marcel


In 2005 bestaat Quazar 15 jaar. Dat wordt gevierd met een tournee en de rerelease van het Quazar-album Seven Stars. Maar zover is het nog niet, want op dit moment bereidt de groep zich voor op een reeks concerten die gepland zijn voor deze zomer, onder andere op Dance Valley en Mysteryland. Daar zal Quazar optreden in de klassieke 7-koppige formatie, inclusief drummer Proper Beating en de befaamde Quazar starlettes. De live-set zal bestaan uit gloednieuw repertoire, aangevuld met een reeks Quazar classics.

Quazar heeft als eerste Nederlandse housegroep een lange live-geschiedenis. Zo stond het gezelschap op de eerste edities van Mysteryland (1993), Lowlands (1993) en Dance Valley (1995) en speelde het op zo ongeveer alle grote internationale evenementen, van I love techno tot de Love Parade. Voor talloze internationale dj's was Quazar een bron van inspiratie, van Jeff Mills en Laurent Garnier tot Dave Angel, Funk D' Void, Slam, Moby, Jack de Marseille en vele anderen.

In de loop der jaren maakten meer dan twintig muzikanten, dj's en danseressen deel uit van van de housegroep. Enige constante factor is producer Gert van Veen, auteur van het recent verschenen 'Release, het verhaal van ID&T deel 1'. Samen met Love2Party-medewerker Olaf Boswijk presenteert hij wekelijks het programma 'Welcome to the future'op ID&T Radio (dinsdags van 20.00 tot 22.00 uur). Welcome to the future is ook de naam van de feesten, die de Quazar posse sinds 1993 organiseert in de Amsterdamse poptempel Paradiso, waar in de loop der jaren talloze grote acts vaak als eerste in Nederland werden gepresenteerd: Van Underworld, Derrick May en Tom Middleton tot Ken Ishii, Slam, Funk D'Void en Jamie Anderson.

Love2Party: Wat ging vooraf aan de totstandkoming van het nummer 'Sweep', afkomstig van het nieuwe Faithless-album No Roots? Telefoontje van Rollo gehad?
Gert van Veen: "Ik werd begin april gebeld door de legal department van platenmaatschappij BMG - ze wilden de sample 'clearen'. Ik vermoed dat de plaat (Sweep, no. 7 op No Roots) al af was. Heb (nog) geen contact met Rollo of Sister Bliss gehad. De track waar Sweep op gebaseerd is, Dayglo, verscheen oorspronkelijk als de b-kant van de Seven Stars 12-inch. En is muzikaal in alle opzichten het omgekeerde: in plaats van hard en heftig eerder mellow en spacey."Gert van Veen at work, afgelopen weekend tijdens het Free Your Mind festival

Love2Party: Kun je al iets meer vertellen over de rerelease van het Quazar-album Seven?
Gert van Veen: "We zijn nog aan het denken hoe we het gaan doen, maar hebben wel alvast een promo gemaakt, een soort Seven Stars extended version met zo'n 20 tracks. Voor de aanstaande live-concerten zijn we nu een aantal tracks aan het bewerken ook."

Love2Party: Je presenteert het programma Welcome to the future op ID&T Radio. Is het lastig om op een relatief commercieel danszender een 'underground muziekprogramma' draaiende te houden? Word je bij ID&T Radio afgerekend op de 'luistercijfers'?
Gert van Veen: "De luistercijfers van Welcome to the future zijn goed. Het is 1 van de beter beluisterde avondprogramma's. Maar los daarvan heb ik ID&T er van weten te overtuigen dat als je zo'n grote partyorganisatie bent, dat het dan je muzikale plicht is om de underground te steunen. Verder kan een 'overground' onmogelijk bestaan zonder underground - nieuwe muziek die uit de underground omhoog borrelt, is altijd de levensader van een muziekscene - en zeker ook de dance."

Love2Party: Komt er een vervolg op de Welcome to the future-events in de Paradiso?
Gert van Veen: "Daar komt zeker een vervolg op. Als Paradiso niet kan of wil, dan elders. Er is meer goede nieuwe muziek dan ooit, die een podium verdient."

Love2Party: Wat is er in de loop der tijd veranderd aan de rol van de media ten opzichte van dance?
Gert van Veen: "Dance is jarenlang niet serieus genomen. Dat is eigenlijk pas heel recent veranderd. De traditionele media hebben er nog steeds weinig mee op. Daarom is het goed dat er inmiddels websites (als Love2party) zijn, die de rol van de gedrukte media - zeker wat betreft dance - voor een belangrijk deel hebben overgenomen."

Love2Party: Wat zijn de hoogtepunten uit je carriere als muziekjournalist tot nu toe?
Gert van Veen:
- de eerste stukken over de opkomende housecultuur in de Volkskrant (1988-1990)
- bundeling artikelen in Volkskrant in boekvorm: 'Welcome to the future' (1994)
- Release, het verhaal van ID&T - de geschiedenis van de Nederlandse dance aan de hand van het verhaal van de jongens van ID&T (2004)

Prijsvraag: Love2Party mag 5 exclusieve Quazar cd's weggeven met een unieke samenstelling van tracks die Gert op dit moment aan het maken is. Wil je kans maken op zo'n (gesigneerde) cd, stuur dan het antwoord op de volgende vraag naar Marcel.

Noem het Quazar-nummer uit '97, afkomstig van het album Flightrecorder, waarop Underworld-zanger Karl Hyde te horen is?


Quazar is te boeken via het agency van 100%Isis, Magma / (020 6160466)

ID&T

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws