Andy Caldwell

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Have fun and dance!


Andy Caldwell is een dj/producer die zijn steentje heeft bijgedragen aan de Sophisticated Sexy Sound of San Fransisco Deephouse. Met vele producties op zijn naam, weet de Amerikaan zonder enige moeite emoties op te wekken bij de luisteraar. Veel van zijn platen zijn terug te vinden op menig compilatiealbum. Wij spraken met hem in Miami over zijn nieuwe mixalbum Inhouse Perspectives 02, de housescene van tegenwoordig en het downloaden van muziek.

Tekst: Laura de Haan


Fans kennen Andy Caldwell van zijn soulvolle deephouse producties op labels als Naked Music, OM, Yoshitoshi en Inspirit. Maar ook van zijn band Soulstice, die hij samen met vocalisten als Gina Rene, Mei Lwun en Gabriel Rene vormde.
Om ook zijn andere interesses tot uitdrukking te brengen, is hij het label UNO begonnen. Het is een dochterlabel van het Engelse Inspirit Music. Door de samenwerking met Inspirit Music hoopt Andy zich meer te kunnen richten op Europa, en daar dus ook meer te draaien.

UNO
UNO zal voornamelijk electro deephouse getinte tracks met vocalen voortbrengen. "Het is een manier om te experimenteren met mijn interesses zonder, kwijt te raken wat ik al heb", aldus Andy. Hoewel hij tot nu toe alleen heeft samengewerkt met vrouwelijke vocalisten zoals Gina Rene, Omega en Amma, zal er in de toekomst ook samengewerkt worden met mannelijke vocalisten.


Deze maand verschijnt een nieuw mixalbum van Andy Caldwell, genaamd Inhouse Perspectives 02. Deze collectie van Inspirit Music is een cd-serie die zich richt op de producties en de mixtechniek van de eigen artiesten. Dj/producer The Beard nam onlangs, met een klassieke deephouse-mix, deel 1 voor zijn rekening. De cd van Andy Caldwell richt zich meer op de toekomst van de deephouse, tevens de sound die we op zijn nieuwe label UNO kunnen verwachten.

San Francisco
Naast produceren draait Andy regelmatig om zo een balans te vinden tussen draaien en produceren. Ook levert dat financieel gezien meer op dan het produceren alleen. Andy: "Als ik meer in San Fransisco - deephouse-stad bij uitstek - zou kunnen draaien, dan zou ik dat doen. Maar de concurrentie is groot en de scene heeft betere tijden gekend, dit alles veroorzaakt door een slechte economie."
Daarbij komt dat het downloaden van muziek de industrie er niet beter van heeft gemaakt. "Er zou een medium moeten komen die muziek bij mensen aanbiedt tegen een kleine financiele bijdrage. Op deze manier kunnen de artiest en het label ook worden betaald. Dat is de enige manier waarop de industrie zal overleven."Snel verkrijgbaar bij de betere platenboer!

De housescene is erg veranderd, het is allemaal veel commerciëler geworden", zegt Andy als we in het zonnige Miami praten over de Music Conference. "Toen ik net begon met draaien waren er nog weinig dj's die over de hele wereld draaiden. Er wordt tegenwoordig te veel gekeken naar de macht van een dj en hoeveel mensen hij kan aantrekken voor een gig. Het is iets teveel een 'Star-Power-Thing' geworden! Dat in tegenstelling tot het begin van de housescene, toen iedere stad een locale dj-held en min of meer zijn eigen scene had. Het doel is gelukkig onveranderd gebleven 'have fun and dance', maar dan in een andere context."

Inspirit Music Label night
The Beard draaide afgelopen maand, samen dj's Roog en B-Art - vocaal ondersteund door Amma, in de Mazzo tijdens de eerste Inspirit Music Label night. Een zeer geslaagde avond met een zwoele sound en het juiste publiek. Voor liefhebbers van deze sound is het overigens de moeite waard om deze clubavond, die vaker gehouden zal worden, in de gaten te houden. 21 mei vindt de volgende Inspirit Music Label night in de Mazzo plaats, met niemand minder dan dj/producer Jimpster op de playlist.

Inspirit Music

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws