Photek

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
interviews

Ik houd van hard, maar het moet wel funky blijven


Pasen in Off Corso staat dit jaar in het teken van drum&bass. Na een afwezigheid van acht jaar, keert op zondag 11 april drum&bass dj en producer Photek (Rupert Parkes) terug naar Rotterdam. De Britse dj/producer is voor vele drum&bass-liefhebbers legendarisch. Met albums als The Hidden Camera en Form & Function heeft hij drum&bass meer gezicht gegeven. Op zijn laatste album Solaris maakte hij zelfs housemuziek. Uit een samenwerking met Chicago houselegende Robert Owens ontstond het prachtige 'Mine to give'. Photek heeft meermalen getwijfeld drum&bass achter zich te laten, maar komt daar elke keer weer op terug. Waarom eigenlijk?

Tekst: Rik Peters


Photek: "In mijn carriere zijn er momenten geweest dat ik genoeg had van drum&bass. Er is een periode geweest dat de muziek neigde naar gabber. Ik houd van hard, maar het moet wel funky blijven. Producers als I Kamanchi en Dillinja & Lemon D hebben bewezen deze twee invloeden prima te kunnen combineren zijn. Zij hebben er mede voor gezorgd dat drum&bass weer interessant is."



Het derde studioalbum Solaris

De drum&bass scene bloeit als nooit tevoren. In Engeland stromen de clubs weer vol en in het buitenland lijkt drum&bass definitief een plaats op de muziekkaart te hebben verworven. "Oude tijden lijken te herleven" zegt Photek. "Oude drum&bass-pioniers vertrekken bij grote platenlabels om weer muziek voor zichzelf uit te brengen. Dit zorgt voor een golf van creativiteit en kwaliteit in de scene. Er breken nu ook eindelijk niet alleen Engelse dj's en producers door. DJ's als Marky, Dieselboy en Teebee draaien nu op alle grote feesten. Zij zorgen stuk voor stuk voor nieuwe impulsen in de scene. Het beste voorbeeld is Marky die met zijn Braziliaanse sound en eigen draaistijl voor een aardverschuiving in de scene heeft gezorgd."

Photek is tegenwoordig woonachtig in Los Angeles. Daar concentreert hij zich tevens op een (muziek)carriere in de filmindustrie. Hij heeft gewerkt aan de muziek in kassuccessen als 'The Italian Job', 'The Matrix' en de televisieserie 'Six Feet Under'. Dit heeft gezorgd voor een nieuwe impuls in zijn carriere. "Het is een goede keuze geweest om naar Los Angeles te verhuizen. Zo kan ik me volledig concentreren op films en mijn label. Hollywood is om de hoek, ik zit nu dichter bij potentiele filmopdrachten. Ik hoop door projecten als voor 'The Italian Job' en 'The Matrix' meer films te kunnen doen. Ik sta door mijn verhuizing ver van de drum&bassscene af. Ik ben niet meer op de hoogte van de ins en outs in de Londense scene. Tot nu toe ervaar ik dat als positief. Ik ben minder gevoelig voor trends en ben daardoor echt bezig met mijn eigen ding."


Film en muziek lijken in Photek's leven onafscheidelijk. "Mijn muziek is geinspireerd door films. Terwijl ik het album Solaris produceerde, zat ik helemaal in de films van de jaren '80. Films als Scarface en een serie als Miami Vice vormen de inspiratiebron voor dat album." Niet alleen persoonlijk maar ook muzikaal heeft Los Angeles een ander mens van Photek gemaakt. "Het enige wat je in L.A. hoort is hiphop. Die invloed komt ook terug in mijn muziek. Op het nog uit te komen album 'Do or Die' heb ik samengewerkt met het uit New York afkomstige Loud Records. Dit label heeft hiphopgrootheden als Mobb Deep en de Wu Tang Clan voortgebracht. Een van hun rappers, 'Choc Ty', zorgt voor de vocalen op het album."

Na jarenlang de wereld te hebben rondgereisd, ziet Photek zichzelf meer als een producer dan als een dj: "Ik besteed 95% van mijn beschikbare tijd in de studio. Slechts een fractie daarvan sta ik achter de draaitafels. Desalniettemin is platendraaien een onmisbaar facet in mijn carriere als muzikant. Ik maak muziek voor de dansvloer. Het is daarom ontzettend belangrijk te weten wat daar leeft. Het publiek bepaalt welke richting de muziek op gaat, de producers vertalen het. Het geeft keer op keer een kick om voor volle zalen mijn visie van drum&bass te laten horen." In Off_Corso wordt Photek vergezeld door de Noorse drum&bass dj Teebee. Voor velen is deze samenwerking nieuw. "Teebee is op dit moment een van de grootste talenten in de drum&bass-scene. Hij maakte voor onze samenwerking platen die op mijn producties gebaseerd waren. Ik vond het een eer dat een talentvolle producer als Teebee mij kopieerde. Daarom heb ik hem benaderd om bij mijn label te komen en hem een opdracht gegeven. Hij moest zijn eigen identiteit creeren en mij verrassen. Met zijn laatste producties heeft hij die opdracht vervuld. Ik probeer hem altijd te betrekken in mijn tours. Wij vullen elkaar goed aan en zo zorgen we voor een goede lijn in de avond. Samen met MC Dynamite wordt het een energiek optreden."


Het is alweer acht jaar geleden dat Photek het Rotterdams Filmfestival van 1997 in het HAL-gebouw afsloot. Voor de aanwezigen was het een legendarisch optreden. Photek: "Ik vond het een eer het Filmfestival te mogen afsluiten. Het was de ideale combinatie tussen film en muziek. Ik hoor van andere dj's als LTJ Bukem, Andy C en Hype dat drum&bass erg leeft in Rotterdam. Ik heb veel goede verhalen over Off_Corso gehoord en ik hoop na Eindhoven en Amsterdam ook in Rotterdam voor een volle zaal te draaien."

Love2Party mag een aantal kaarten weggeven. Geef Marcel antwoord op de volgende vraag: Met welke legendarische zingende dj, maakte Photek het nummer 'Mine to Give'?

Photek

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws